Na Ukrajinu jsme neposlali nic, co by nám mohlo chybět, řekla Černochová

  • 76
Česká republika na Ukrajinu neposlala vojenskou výbavu, která by jí mohla v budoucnu chybět, uvedla ministryně obrany Jana Černochová pro CNN Prima News. Šlo podle ní o starší techniku, kterou nahradily „modernější a lepší kousky“.

„Ani náčelník Generálního štábu Karel Řehka, ani já bychom si nedovolili ze skladů odebrat něco, co by nám mohlo v budoucnu chybět,“ uvedla Černochová pro CNN Prima News.

Podle ní šlo spíše o náhradní výbavu. „Chci ubezpečit českou veřejnost, že jsme vyprázdnili sklady zastaralé techniky a naplnili je moderními a lepšími kousky,“ řekla.

Česko dalo Ukrajině dva vrtulníky, shání pro ni 1,5 miliardy dolarů na munici

Černochová se v televizi také vyjádřila ke kritickému postoji předsedy ANO Andreje Babiše k nákupu letounů F-35 a příklonu k protivzdušné obraně Patriot. „Za jeho předsednictví se zajistil nákup americké technologie SPYDER, která je rovněž protivzdušnou obranou. Možná si to již nepamatuje, protože není odborníkem na obranu,“ zmínila.

Ministryně rovněž zavzpomínala na ruský útok na Ukrajinu před dvěma lety. „Jsou momenty, které nikdy nevymažeme z paměti, třeba jako 11. září nebo právě tuto noc dva roky zpátky. Měli jsme zprávy o tom, že se Rusové stahují k hranicím a převážejí materiál,“ uvedla Černochová.

„Nebylo ale jasné, kdy přesně k tomu dojde. Měli jsme pohotovost, nespali jsme a čekali na zazvonění mobilu. Nyní jsou brutálně vražděni civilisté v zemi, jejíž obyvatelům se obrátil život naruby,“ dodala.

23. února 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video