Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to selhání systému, tvrdí Šlachta o zásahu policie při střelbě na fakultě

  12:33aktualizováno  13:41
Policie při zásahu na FF UK pochybila, tvrdí předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Podle něj policie označila chybně jedno místo, jeden motiv, nevyužila analytická pracoviště a ohrozila pracovníky. Policejního prezidenta Martina Vondráška vyzval v Otázkách Václava Moravce v České televizi k rezignaci. Nejede o systémové selhání, musí se vyčkat na závěr inspekce, reagoval ministr vnitra Vít Rakušan.
Předseda neparlamentního hnutí Přísaha Robert Šlachta

Předseda neparlamentního hnutí Přísaha Robert Šlachta | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Není to selhání jednotlivce. Je to selhání systému pana policejního prezidenta Vondráška, kterého vy jste si dal na policejní prezidium,“ vzkázal Šlachta ministru vnitra Rakušanovi. „V pondělí odvolejte pana policejního prezidenta, nebo ať předá rezignaci, a vy potom odevzdejte klíče na ministerstvu vnitra,“ dodal.

Odvolání policejního prezidenta Martina Vondráška však Rakušan odmítl. Pokud ale bude prokázáno pochybení, je připraven vyvodit odpovědnost na „nejrůznějších patrech“.

Policii dáme více peněz, výzvy máme i ve vnitřní bezpečnosti, říká ministr Rakušan

Rakušan sdělil, že se nebudu vyjadřovat jako opoziční politik, který se pere o voličské hlasy. „Preventivně jsem schopen nastavovat mechanismy spolu s policejním prezidentem, aby věci fungovaly lépe,“ řekl ministr. Zdůraznil, že kauza je stále živá. Finální závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) očekává nejdříve na jaře.

„Trestný čin je prověřován jako vražda a je nyní vyšetřován. Ne všechny údaje mohou být zveřejňovány,“ dodal Rakušan s tím, že zvídavosti společnosti rozumí. Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Šlachta tvrdí, že není dobře, když společnost nezná odpovědi. Tiskové konference policie podle něj otázky spíše otvírají, než aby na ně policie odpovídala.

Zástupci Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia v úterý na tiskové konferenci konstatovali, že postup policistů byl rychlý a profesionální. Hodnotili jak postup během samotného zásahu, tak i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště stát. Během pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům totiž neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Preventivní opatření

„Sebelepší preventivní systém a sebelepší zahraniční zkušenost nám říká, že neexistuje stoprocentní prevence,“ řekl na úvod Rakušan. Plán prevence, který ministerstvo vnitra představilo v pátek, se podle něj zaměřuje na psychické zdraví, zbraňovou legislativu a ochranu měkkých cílů.

Na bezpečnostní opatření, která budou zahrnovat nejen opatření na vysokých školách, ale například i vybavení policistů a hasičů, budou podle Rakušana potřeba zhruba tři miliardy korun. Tento požadavek chce předložit Bezpečnostní radě státu na jednání 31. ledna. Bývalý ministr vnitra Martin Pecina ale upozornil, že policistům a hasičům v současnosti chybí na provozní výdaje zhruba dvě miliardy korun.

Rakušan nevyloučil chyby při střelbě na fakultě. Pomoc rodinám byla maximální, řekl

Podle Šlachty by mělo být zavedeno především vhodné sdílení informací s konkrétními pracovišti. Podle Peciny by Rakušan měl zavést hlavně metodiku, protože na fakultách jsou například odlišná pravidla pro vstup.

Řeč v debatě přišla i na novelu zákona o zbraních. „Ve třetím čtení máme novelu, na které se pracuje už dlouho, od roku 2017. Tato novela zůstane ve třetím čtení, nebudeme ji stahovat. Vstoupit v platnost má od roku 2026, kdy bude naprogramován nový zbraňový registr propojený na ostatní systémy“ řekl Rakušan. „Mezitím vyvstává debata, zda ve zrychleném řízení současný zákon novelizovat,“ dodal. Novela by přitom podle ambicí ministra mohla vstoupit v platnost již 1. července.

Policisté dostali ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Muž v budově školy zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zbraň obrátil proti sobě.

Policisté motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...