Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie bude nově moci zajistit zbraň i po výhrůžkách na sítích, řekl Rakušan

  10:22aktualizováno  15:18
Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že je legitimní diskuse o zbraňové legislativě. Policie má již brzy nově získat právo zabavit zbraň při výhrůžkách na sociálních sítích. Změna byla před schválením v parlamentu již před vražděním na Filozofické fakultě. Univerzita Karlova chce nyní jednat o bezpečnostních rámech na fakultách.
Pietní místo, kam lidé přicházejí uctít oběti čtvrteční střelby na Filozofické...

Pietní místo, kam lidé přicházejí uctít oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě, zapalovat svíčky a pokládat květiny. (22. prosince 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jeden ze studentů ve čtvrtek zastřelil 13 lidí a pak i sám sebe. Další člověk později zemřel v nemocnici.

„Výjimky jsem odmítal, musíme se nad tím zamyslet, ani sebelepší legislativa nemůže zabránit, aby se objevil šílený střelec,“ řekl Rakušan České televizi.

„Pokud srovnáme naši zbraňovou legislativu, tak je v mnoha aspektech přísnější než legislativa jiných států,“ uvedl později na mimořádné tiskové konferenci ministr vnitra.

Řekl, že návrh zákona o zbraních a střelivu, který projednává Sněmovna, má dát větší prostor pro policii odebírat i legálně držené zbraně. Vládní návrh zákona už prošel druhým parlamentním čtením a definitivně schvalovat ho tak poslanci budou v lednu.

Nově bude nutné speciální psychologické posouzení

Co novela obsahuje? „Oprávnění Policie ČR preventivně zajistit zbraň na základě bezpečnostních informací, například vazby na extrémistické skupiny, výhrůžky násilím na sociálních sítích,“ řekl Rakušan.

Zákon má nově obsahovat povinnost podnikatelů oznamovat policii podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva, například i nestandardní množství.

Ošetřující lékaři budou mít také přístup do centrálního registru zbraní, aby mohli ověřit, zda jejich pacient je či není držitelem zbraně. „Budou také zpřísněny lékařské prohlídky, což je v tomto zákoně také. Vyžadováno bude speciální psychologické posouzení,“ zdůraznil na mimořádné tiskové konferenci ministr vnitra.

„Stále platí, že si zbraň neobstará jen tak někdo. Pokud však lidé pravidla splní, řada věcí pak pro ně bude jednodušší,“ řekl už při projednávání zákona poslancům Rakušan.

Střelec ze střechy zranil i tři lidi na ulici. Sám se zastřelil zřejmě brokovnicí

Zbrojní průkaz mělo v Česku loni 314 039 lidí, což je o 5049 více než v roce 2021. Počet nahlášených zbraní stoupl o 53 281 na 989 348. Zájem o zbraně v posledních letech roste.

Univerzitu čeká jednání o bezpečnostních rámech na fakultách

„Na začátku ledna budeme jednat s ministrem školství Mikulášem Bekem o tom, jaké další kroky v rámci bezpečnosti učiníme. Budeme řešit i to zda nás ministerstvo školství podpoří,“ řekla v pátek rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková při pietě za oběti střelby. „Vyjadřuji pozůstalým soustrast,“ dodala.

„Budeme jednat i o tom, že by se na fakultách zřídily bezpečnostní rámy,“ řekla také rektorka univerzity Králíčková.

Násilí v civilizované společnosti nemá místo, zní z univerzit. Zřídily pietní místa

„Potvrzuji, že mezi zraněnými i tři cizinci. Věřím, že jsou všichni mimo přímé ohrožení života. Jsou ze dvou zemí. Jsme v kontaktu s příslušnými zastupitelskými úřady. Nechci to dále rozvádět, data nejsou v tuto chvíli úplně jasná – třeba zda jde o studující nebo pedagogy. Dostal jsem celou řadu kondolencí ze zahraničí,“ řekl ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský.

Jeden ze zraněných cizinců je z Nizozemska, dva ze Spojených arabských emirátů, upřesnil později Rakušan.

„Určitě můžeme vést politickou debatu o držení zbraní nebo bezpečnosti ve školách. Ale dneska bychom v myšlenkách měli být s těmi, kteří byli postiženi tímto šíleným útokem,“ prohlásil Lipavský.

Na pietu ke Karolinu dorazil i vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš. „V první řadě musím vyjádřit soustrast všem, které tato tragédie zasáhla. Jsem sám absolventem Filozofické fakulty UK, mám mezi pedagogy i absolventy spoustu známých. Lidi mi volali, jsem rád, že si lidé i v psychicky náročné chvíli navzájem pomáhají. Vláda, která má své nástroje třeba na finanční pomoci obětem, jejich rodinám této tragédie. Je to hrozná událost pro celý český národ. Zdálo se nám, že toto se nás nemůže týkat,“ řekl Bartoš.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Fiala vyzývá k ohleduplnému přístupu

Premiér Petr Fiala uctil u pietního místa před rektorátem Univerzity památku obětí čtvrteční střelby. Vyzval k citlivému a ohleduplnému přístupu po tragických událostech na Filozofické fakultě.

„Mnoho lidí přišlo o své blízké a přátele, hloubku jejich bolesti a zármutku si stěží dovedeme představit. I z úcty k nim se prosím zdržme rychlých soudů a nešiřme neověřené informace,“ uvedl Fiala. „Prosím, přistupujme k tragédii, která se včera stala na FF UK, citlivě a ohleduplně,“ vybídl v pátek znovu všechny občany i média.

„V tuto chvíli probíhá vyšetřování a je v zájmu všech, aby došlo k objasnění a vyšetření sebemenších detailů toho, co se včera stalo a co k tomu vedlo,“ zdůraznil předseda vlády.

Poděkoval policii, zdravotníkům i těm médiím, která o tragédií informovala a informují citlivě a profesionálně, s respektem k obětem, jejich blízkým a k práci všech složek integrovaného záchranného systému.

Vláda vyhlásila na 23. prosince státní smutek. Fiala vyzval k minutě ticha

„Včerejší brutální útok zasáhl celou naši společnost, prožíváme bolestivé a smutné období, v našich myšlenkách jsme s těmi, které včerejší tragédie přímo zasáhla. S touto situací se musíme vyrovnat společně. Držme prosím v těchto těžkých chvílích při sobě,“ vyzval premiér.

Vláda se rozhodla na sobotu 23. prosince vyhlásit státní smutek. Premiér také vyzval občany aby v den státního smutku uctili památku obětí v poledne minutou ticha. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Zároveň by se měly v celé republice rozeznít zvony.

Policie monitoruje sociální sítě. Nejhorší zvěrstva chce trestat

Ministr vnitra Rakušan v pátek zdůraznil, že pachatel střelby na Filozofické fakultě neměl nic společného s Ukrajinou.

Už ve čtvrtek opakovaně řekl, že čin vraždícího střelce nemá žádnou souvislost s mezinárodním terorismem. Ujistil i o eurokomisařku pro vnitřní záležitosti Ylvu Johansson.

„Ta méně viditelná část naší práce je monitoring sociálních sítí. Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X.

„Krizové okamžiky zpravidla ukážou, co v nás skutečně je. Já pevně věřím, že tyhle projevy jsou jen patologickou výjimkou z celkového obrazu české společnosti. Policie je každopádně bude řešit a já jí za to i ve jménu obětí včerejší střelby děkuji,“ uvedl ministr vnitra Rakušan.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...