Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Migrantům o dávky nejde, v Německu si vydělají více. Pracovat v Česku? Sci-fi

  19:58
Ač záchyty migrantů na hranicích jsou letos rekordní, tak na žádostech o azyl v Česku to není znát. Běženci tady zkrátka zůstat nechtějí. Podle specialisty na migraci Roberta Stojanova z brněnské Mendelovy univerzity je to tím, že v Německu si jednoduše vydělají za stejnou práci více. „Vyloučil bych, že utíkají kvůli sociálním dávkám,“ komentoval pro iDNES.cz Stojanov.
Migranti čekají až je policie prověří.

Migranti čekají až je policie prověří. | foto: iDNES.cz

Tisíce zadržených migrantů na hranicích se Slovenskem. Další tisíce zadržených přímo v České republice. Tak by se jednoduše dala shrnout letošní migrační vlna, která zastínila i rok 2015, který byl považován z pohledu migrace za nejhorší. Ač přes Česko míří tisíce běženců, tak na žádostech o azyl to znát není. To potvrzují i statistiky cizinecké policie a ministerstva vnitra.

„Počet žádostí o azyl v České republice od migrantů ze Sýrie se s porovnáním s rokem 2015 nezvýšil, Syřané aktuálně tranzitující přes území Českou republiku nežádají o mezinárodní ochranu, jejich cílovými zeměmi jsou jiné země EU,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Důvod? V Německu za stejnou práci dostanou více peněz. Specialista na migraci Robert Stojanov z brněnské Mendelovy univerzity pro iDNES.cz poznamenal, že nárůst žádostí v Česku nepředpokládá ani v budoucnu.

„Firmám by se mladí muži hodili“

„To není možné. To by muselo být sci-fi nebo spíše fantasy, že by najednou česká vláda řekla ‚potřebujeme syrské uprchlíky do naší ekonomiky.‘ Dovedete si to představit? To prostě ne. Firmám by se mladí muži hodili, protože ukrajinské ženy je nedostatečně nahrazují, ale prostě tady ten zájem není. A nebude v blízké budoucnosti,“ vysvětluje Stojanov.

Dalším důvodem, proč v Česku nezůstávají, je podle něj již vybudovaná komunita Syřanů v Německu. Ta se podle Stojanova výrazně zvětšila v letech 2015 a 2016. „Ubytují je, pomohou jím najít práci, případně jim na začátku mohou pomoci i finančně, než se osamostatní. Komunita jim právě pomůže se i dorozumívat, většina totiž neumí německy,“ přiblížil další důvody.

Počet žádostí Syřanů o azyl v ČR:
RokPočet žádostí
2015135 žadatelů
201666 žadatelů
201775 žadatelů
201837 žadatelů
201940 žadatelů
202023 žadatelů
202135 žadatelů
2022 (1.1. – 30.9.)43 žadatelů
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Podle Stojanova je totiž v Česku komunita Syřanů velmi malá. Většina příchozích podle jeho slov umí pouze základy angličtiny, ale v každém případě neumí česky. „Takže to je jeden důvod, že jim tady nikdo nepomůže s bydlením, zázemí či prací. Druhý důvod je, že německá ekonomika je lepší a tím páde si za stejnou práci vydělají mnohem více,“ doplnil odborník na migraci.

To, že by důvodem byly sociální dávky, je podle Stojanova nepravděpodobné. „Předpokládám, že v Německu dostanou vyšší sociální dávky, protože tam jsou i jiné mzdy. To je dáno ekonomikou. Na druhou stranu jsou tam i vyšší náklady na život,“ řekl odborník a současně doplnil:

„Vyloučil bych, že utíkají kvůli sociálním dávkám. Kdyby to tak bylo, tak už by dávno přišli. Čekali na nějakou příležitost a jdou do Německa spíše pracovat. Jsou to většinou mladí muži.“

Migrantům se cesta prodražila

Mluvčí ministerstva vnitra Krátoška doplnil, že obecně jsou žadatelé o azyl umístěni v uzavřeném přijímacím středisku. To podle jeho slov slouží k ubytování nově příchozích žadatelů o mezinárodní ochranu, do doby ukončení základních vstupních procedur, zejména identifikace a lustrace, vstupní zdravotní prohlídky, včetně karantény, a do provedení náběru žádosti o mezinárodní ochranu a provedení prvotního pohovoru.

„Žadatelé, kteří prošli předepsanými vstupními procedurami v přijímacím středisku, mohou dále po dobu řízení ve věci jejich žádostí o mezinárodní ochrany využít otevřenějších pobytových středisek Správy uprchlických zařízení, nebo pobývat na své náklady na jakékoliv privátní adrese,“ komentoval dále Krátoška. Kapacita zařízení je podle něj dostatečná.

Základní lhůta pro vyřízení žádosti o azyl je šest měsíců, zákon umožňuje ale prodloužit lhůtu ve specifických případech a situacích až na 18 měsíců, délka řízení je však vždy závislá na individuálních okolnostech případu.

Odborník na migraci Stojanov očekává, že v zimě počet běženců opadne. „A to ze tří důvodů. První je počasí, někteří ještě cestují přes moře. Počasí bude horší a horší. Druhý důvod je ten, že migrace se nějak vyčerpá. Před časem jsem četl nějaké výpovědi, že cesta stojí okolo 10 tisíc euro. V roce 2015 jsem potkal Afgánce, který říkal, že zaplatil 10 tisíc dolarů za cestu. V té době byl dolar významně nižší než nyní euro,“ komentoval Stojanov s tím, že teď se jedná pouze o cestu z Turecka, tedy poloviční.

Hraniční kontroly vadí převaděčům

„Třetí důvod jsou hraniční kontroly. Ty nevadí ani snad těm imigrantům, ale pašerákům, kteří přijdou o auta, nebo jim hrozí zatčení. Takže bude ubývat možností a bude to odrazovat lidi, aby riziko podstupovali. Ale neskončí to úplně,“ poznamenal. Jak bude vypadat následující rok, podle jeho slov nikdo neví.

Česko nedodržuje dohodu o předávání migrantů, stěžuje si slovenský ministr

„Kdo si myslí, že to ví, tak lže. Řekla byste před čtvrt rokem, že něco takového nastane? Nikdo to nečekal. Byli překvapení, jak veřejné orgány, tak my vědci i vy novináři. Nikdo neví, co nastane. Nikdo neví, co bude v Turecku,“ podotkl s tím, že s každým jarem se počet migrantů zvedá. K tomu podle něj nikdo neví, jak se bude vyvíjet situace v Sýrii.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....