Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S migranty musí pomoct celá Unie, kontroly na česko-slovenské hranici nejsou řešení

  9:20aktualizováno  13:13
O dalším balíku protiruských sankcí se vede v Evropské unii debata, do skončení nemá smysl věc komentovat. V pondělí to po jednání se šéfem slovenské diplomacie Rastislavem Káčerem řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. K dočasným kontrolám na hranici se Slovenskem je podle Káčera nutné hledat řešení migrace i na evropské úrovni na základě spolupráce se zeměmi, jež jsou jejím zdrojem, i těmi, které jsou cílovou destinací.
Policisté kontrolují řidiče na česko-slovenské hranici.

Policisté kontrolují řidiče na česko-slovenské hranici. | foto: Policie ČR

Kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem od čtvrtka zavedla česká strana kvůli zvýšené migraci hlavně syrských občanů. Rozhodnutí Česka hodnotili slovenští politici rozdílně. Zatímco premiér Eduard Heger krok Prahy kritizoval, ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že ho respektuje.

„Ani Češi, ani Slováci nejsou zdrojem problému. Zdrojem problému je nelegální migrace přes vnější schengenskou hranici,“ řekl Káčer. Podle bývalého slovenského velvyslance v ČR je nutné hledat řešení na evropské úrovni. „Znamená to spolupráci se zeměmi, které jsou zdrojem, které jsou cílovou destinací, a také s těmi, které jsou na venkovní hranici Schengenu z obou stran,“ uvedl. Mezi možná opatření zařadil sjednocení vízové povinnosti sousedních států či zlepšení efektivity unijní agentury Frontex.

Kontroly na hranici se Slovenskem omezí i turisty, do země musí přes přechod

Ministr vnitra Vít Rakušan minulý týden uvedl, že svůj slovenský protějšek opakovaně žádal, aby slovenská strana plnila to, co vyplývá z mezinárodních smluv, tedy readmisní dohodu s ČR. To znamená, že v případě, že je zjištěno, že daná osoba přichází ze Slovenska, aby se tam následně vracela. Podle Rakušana se nedosáhlo v tomto směru úspěchů.

Káčer připustil, že Slovensko v tomto ohledu neplní úplně vzorně své povinnosti, nicméně systém readmisních smluv považuje za zastaralý, neboť se uplatňoval hlavně před vznikem schengenského prostoru. Klíčovým problémem podle Káčera je propustnost vnější schengenské hranice a readmisní systém zevnitř Schengenu ven.

Česko podle Lipavského plní readmisní dohodu poctivě vůči Německu, takže se dostalo pod určitý tlak. „Migrace nevzniká v Česku ani na Slovensku, lidé přicházejí z jihu Evropy. Jsme na té trase a nějakým způsobem to musíme řešit bezpečnostně i celoevropsky, abychom zvládali potírat fenomén migrace, a hledat takové řešení, které umožní fungování schengenského prostoru,“ uvedl.

Rozhodnutí Česka zavést kontroly hodnotili slovenští politici rozdílně. Zatímco premiér Eduard Heger krok Prahy kritizoval, ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že ho respektuje.

Policisté od nedělního rána odhalili 91 migrantů

Od nedělního rána policisté při kontrolách na hranicích se Slovenskem odhalili 91 migrantů a zadrželi čtyři převaděče. Podmínky pro vstup do země nesplnilo 51 lidí, dalších 59 migrantů bylo vráceno na Slovensko. Za 24 hodin dohromady policisté prověřili 29 463 lidí.

Celkem od počátku kontrol policisté prověřili 92 706 lidí, odhalili 1 142 migrantů a zajistili 33 převaděčů. Na Slovensko vrátili 371 migrantů, podmínky pro vstup podle nich nesplnilo 422 lidí.

Kontroly na 27 bývalých hraničních přechodech začaly o půlnoci ze středy na čtvrtek kvůli vysokému počtu uprchlíků, hlavně Syřanů, kteří přes Česko přecházejí do Německa a Rakouska. Trvat mají minimálně deset dnů.

V návaznosti na Česko ve čtvrtek zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Slovensko v sobotu nasadilo hlídky na čtyři vybrané hraniční přechody s Maďarskem, posílilo i společné policejní hlídky, které pracují v Maďarsku v příhraničí se Slovenskem.

Minulý týden česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistili policisté na území republiky téměř 12 000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Současně policie zadržela 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně.

Další balík protiruských sankcí

O dalším balíku protiruských sankcí se nyní vede v Evropské unii debata, do jejího skončení nemá smysl věc více komentovat. Na pondělní tiskové konferenci po jednání se šéfem slovenské diplomacie Rastislavem Káčerem to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský považuje za důležité pokračovat v opatřeních proti Rusku, ať už kvůli ilegální anexi ukrajinských oblastí, nebo kvůli válečným zločinům. Ohledně dalších sankcí existuje podle něj několik otevřených otázek.

Státy EU přijaly šest přímých balíků sankcí, poslední sada postihů pak byla schválena v červenci - o té ale představitelé Evropské komise nehovoří jako o sedmém balíku sankcí, nýbrž jako o zpřesnění do té doby přijatých postihů. Tato sada se týkala zákazu dovozu ruského zlata a omezení vývozu produktů, které mohou být využitelné pro vojenské účely. Rozšířily se též postihy proti největší ruské bance Sberbank. Na sankční seznam přibylo i na pět desítek ruských občanů a několik firem.

„Česká republika přišla a podpořila myšlenku zřízení mimořádného tribunálu pro zločin agrese,“ poznamenal Lipavský. „Dnes nemáme mechanismus, jak jednoznačně právně určit agresi z hlediska toho, jak ji definuje Charta OSN,“ dodal. Ruské vedení by podle něho mělo za činy vůči Ukrajině nést odpovědnost.

Další zpřísňování sankcí podporuje i Slovensko. Káčer popsal výzvu, kterou přináší útok Ruska na suverénní stát, za obrovskou nejen pro Slovensko, Česko či EU, ale globálně. Vítězství Ukrajiny je podle něj klíčové. „Bez svobodné Ukrajiny bez okupantů nebude v Evropě stabilita,“ dodal bývalý slovenský velvyslanec v ČR.

Káčera následně přijal na zámku v Lánech také prezident Miloš Zeman. Setkání se podle fotografie na twitteru mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zúčastnil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák nebo český velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý.

Odpoledne se Káčer sejde také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a představiteli Senátu.

Káčer ve slovenské vládě nahradil Ivana Korčoka poté, co liberální strana Svoboda a Solidarita opustila koalici kvůli sporům s ministrem financí a šéfem nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igorem Matovičem.

V čele slovenské ambasády v Praze jej zastoupila chargé d’affaires Soňa Budayová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...