Andrej Babiš na jednání mandátového a imunitního výboru v Poslanecké sněmovně...

Andrej Babiš na jednání mandátového a imunitního výboru v Poslanecké sněmovně (30. srpna 2017) | foto: MAFRA

Vyšetřovatel Čapího hnízda byl před poslanci, pak zpovídali Babiše

  • 588
Osud šéfa ANO Andreje Babiše, jenž má ambici být po volbách premiérem, mají v rukou poslanci a policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Ve středu odpoledne se vypravil do Sněmovny, aby přesvědčil mandátový a imunitní výbor, že má doporučit vydání Babiše i šéfa poslanců Faltýnka k trestnímu stíhání. A to kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Spolu s Nevtípilem si poslanci pozvali a vyslechli i dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha a také Babiše i Faltýnka. Policista i státní zástupce přišli na jednání a také z ně odešli mlčky, neřekli novinářům ani slovo. Na mandátový a imunitní výbor pak zamířil Babiš a po něm i Faltýnek.

Někteří ze členů výboru se šli před tím podívat i do policejního spisu ke kauze Čapí hnízdo, který vyšetřovatelé odmítli do Sněmovny celý poslat.

Co přesně policisté oběma politikům vytýkají, zajímalo jak Stanislava Humla z ČSSD, tak Jiřího Dolejše z KSČM, kteří výboru doporučí, jak má rozhodnout.

Martin Plíšek z TOP 09 řekl, že to ke svému rozhodnutí nepotřeboval. Dost informací má už z policejní žádosti. „Pakliže je poslancům za vinu dávána činnost, která nesouvisí s výkonem jejich mandátu, tak by měl o vině a nevině těchto poslanců rozhodovat nezávislý soud,“ řekl. O spis nestála ani šéfka výboru Miroslava Němcová z ODS. „To, co žádost obsahovala, pro mé rozhodnutí stačí,“ uvedla.

Babiš se šel podívat na žádost policie o jeho vydání ke stíhání

Ještě před jednáním mandátového a imunitního výboru se šel na žádost policie o jeho vydání podívat osobně Babiš. Policejního vyšetřovatele Nevtípila Babiš kritizuje. Označil ho za velice kontroverzního policistu, který figuroval v „kauze ukradené firmy Neograph“. A byl podle Babiše cíleně vybrán.

Šéfa ANO chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oběma politikům, když je kolegové vydají a jejich provinění uzná i soud, hrozí trest pět až deset let. Už teď je přitom jasné, že i když Sněmovna oba politiky ke stíhání vydá, o čemž rozhodne zřejmě příští týden 6. září, budou se muset poslanci tou samou věcí zabývat ještě jednou. A to když budou Babiš a Faltýnek v říjnu znovu zvoleni do Sněmovny, což je vysoce pravděpodobné. Získali by totiž opět imunitu.

Věc má ale nejen kriminální rozměr. Prezident Miloš Zeman už řekl, že je připraven jmenovat vítěze voleb předsedou vlády, i kdyby čelil stíhání. Počínání policie podle něj zavání provokací. Totéž si myslí Babišův kolega, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, jehož si kvůli jeho rozhovoru pro Respekt, kde o tom mluvil, poslali ve středu „na kobereček“ poslanci ústavně-právního výboru. Opozice ale nenašla dost hlasů pro usnesení, že má premiér Bohuslav Sobotka vyhodit Pelikána z vlády (více čtěte zde).

Kauza může zkomplikovat snahu ANO sestavit vládu

Komplikací pro Babiše je ale to, že v případě obvinění by mohl mít problém shánět koaliční partnery do vlády, kdyby ANO volby vyhrálo. V kuloárech se už proto také mluví o variantě, že by i po volbách mohla vzniknout koalice současných tří vládních stran, jen bez Babiše. Je ale otázka, zda by pro ANO a pro Babiše byla taková varianta přijatelná.

Policie chce Babiše i Faltýnka stíhat kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro firmu Farma Čapí hnízdo. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví a nebylo možné dohledat jejího majitele. Podle Babiše patřily akcie jeho dětem a bratrovi jeho partnerky (nyní již manželky) Moniky.

Po několika letech se Farma Čapí hnízdo vrátila mezi firmy Agrofertu, který by jako velká firma neměl na dotaci nárok. Babiš považuje kauzu za vylhanou a za snahu ovlivnit volby. Tvrdí, že se žádné dotačního podvodu nedopustil, že firma patřila jeho dětem a bratrovi Moniky Babišové, kteří se jí pak vzdali. A že nešlo o fingovaný převod, z něhož ho podezírá policejní vyšetřovatel.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky.
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek.
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • Koncem roku 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů.
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video