Věra Luxová

Věra Luxová - "Manžel je pořád se mnou," říká v rozhovoru pro ONA DNES. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Luxová do podzimních voleb nepůjde. Kandidovat bude možná za dva roky

  • 8
Vdova po bývalém předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi Věra, kterou by část strany ráda viděla ve významné pozici, nebude na podzim kandidovat do Senátu. Vysokou politiku odložila, aby se mohla soustředit na přípravy ve svém domácím obvodě v Rychnově nad Kněžnou, kde se bude do Senátu volit za dva roky.

Lidovce o tom na webu strany informovala úřadující předsedkyně KDU - ČSL Michaela Šojdrová.

Na jaře přitom Luxová získala na Pardubicku ve sněmovních volbách 4 830 preferenčních hlasů, lidovci tam dosáhli téměř šesti procent, region tak patří z pohledu KDU-ČSL k úspěšnějším. (více o kandidatuře Věry Luxové čtěte zde)

"Věra Luxová bude podporovat kampaň našich kandidátů, zejména v obvodě Ústí nad Orlicí, kde kandiduje Petr Šilar," uvedla Šojdrová.

Juránek má šanci

Velkým favoritem pro senátní volby je podle jejího názoru bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, který přijal kandidaturu v Brně, a Jiří Koliba, který bude kandidovat v Hodoníně. V Jičíně bude za lidovce kandidovat nestraník Jíří Kuhn.

Pro lidovce budou výsledky senátních voleb klíčové kvůli historické prohře v jarních sněmovních volbách, po kterých musela KDU-ČSL vyklidit pozice v dolní komoře. V Senátu mají čtyři zákonodárce, z nichž pouze jeden letos mandát obhajuje.

Zisk dalších mandátů by po jarním debaklu mohl straně zvýšit sebevědomí a přinést potřebné finance. Rádi by v Senátu měli svůj klub, k čemuž je volební úspěch nezbytný, a parlamentní politiku dělali z horní komory.

O kampani pro senátní volby bude širší vedení KDU-ČSL jednat ve čtvrtek v Praze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video