Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko je vnitřně rozhádané, řekl Lipavský. Ministři EU přidali peníze na zbraně

  15:22aktualizováno  19:44
Lucemburk (od zpravodajky MF DNES) - Ministři zahraničních věcí členských států Evropské unie se v Lucemburku věnovali aktuální situaci v Rusku a další podpoře Ukrajiny. Ministři se také dohodli na navýší příspěvků do fondu, z něhož se například financují nákupy zbraní pro Ukrajinu. Půjde o 3,5 miliardy eur, tedy v přečtu asi 83 miliard korun. Potvrdili také, že byl přijat 11. sankční balíček.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský přichází na radnici v Oslu během neformálního zasedání ministrů zahraničí NATO v norském Oslu. (1. června 2023) | foto: Reuters

Do Lucemburku se v pondělí sjeli ministři zahraničních věcí členských států EU. Setkávají se v rámci pravidelného jednání, které mají každý měsíc. Na programu měli jako první bod mimořádnou debatu týkající se víkendových událostí v Rusku, kdy se skupina vedená bývalým blízkým spolupracovníkem prezidenta Vladimira Putina Jevgenijem Prigožinem o pokusila o ozbrojenou vzpouru.

Prigožinovi žoldnéři sice od záměru v neděli nakonec upustili, vývoj v Rusku je však podle zástupců unijních vlád nadále těžko odhadnutelný. „Vzpoura žoldnéřů z Wagnerovy skupiny odhalila problémy vojenské moci Ruska, jehož politickou stabilitu narušuje vedení agrese na Ukrajině,“ komentoval šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Borrell dále upozornil, že je důležité nadále nepolevovat v podpoře Ukrajiny. Ukrajinský ministr Dmytro Kuleba, který se k jednání připojil na dálku, vyzval evropskou sedmadvacítku, aby urychlila ruskou porážku posílením dodávek zbraní jeho zemi.

„Je to bezprecedentní situace. To, co jsme zažili o víkendu, opravdu ukázalo, jak je Rusko vnitřně rozhádané. Těžko soudit, jaký bude další vývoj, ale musíme myslet především na sebe a na naši bezpečnost,“ upozornil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Podle Lipavského jsou ministři sedmadvacítky k situaci v Rusku obezřetní. „Z toho vyplývá, že Rusko představuje a bude představovat významnou bezpečnostní hrozbu, i tak jsme hovořili na radě ministrů zahraničních věcí jménem Česka. Nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ řekl Lipavský.

Lipavský hlídá dění okolo Prigožina. Rusko válčí s Ruskem, řekla Černochová

Rada ministrů také schválila navýšení financí do fondu, ze kterého se nakupují i zbraně pro Ukrajinu, a to o 3,5 miliardy eur (asi 83 miliard korun). Celkový objem takzvaného Evropského mírového nástroje by měl stoupnout na přibližně 12 miliard eur. Česko s navýšením souhlasilo.

Borrell, který radě pro zahraniční věci předsedá, uvedl, že peníze v souladu s původním účelem fondu měly putovat i na nákup vojenského materiálu pro další mimoevropské partnerské země. Nyní se fond používá především na podporu Ukrajiny. Od loňského vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se z fondu zatím uvolnilo na financování zbraní sedm půlmiliardových plateb.

Více peněz na obranu

Fond není závislý na unijním rozpočtu, peníze do něj přispívají přímo samy státy. Jak v pátek uvedl webový portál Euroactiv, pro Česko to bude znamenat navýšení příspěvku na celé období fungování fondu v letech 2021-2027 z původních zhruba 84 milionů eur na více jak 205 milionů eur. Příspěvek se odvíjí od poměru ekonomického výkonu jednotlivých členských států.

„Vláda jednoznačně deklarovala, že podporuje výdaje na obranu. Toto jsou svým způsobem výdaje, které půjdou na evropskou obranu. Česko z tohoto mírového nástroje velmi úspěšně čerpalo, to znamená, že jsou to peníze, které se nám svým způsobem vrátí do ekonomiky,“ přiblížil po konci jednání ministerské rady šéf rezortu zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který Česko na jednání zastupoval.

Odkud finance Česko na navýšení příspěvku vezme, se ještě musí dořešit. Konkrétně po technické stránce, z jakého rezortního rozpočtu by se další finance vzaly. Historicky to spadalo právě pod ministerstvo zahraničních věcí. „Budeme to muset dořešit,“ podotkl Lipavský s tím, že podobný problém mají i další členské země.

Ministři také potvrdili 11. sankční balíček, který má především bránit obcházení již platných sankcí. „Já jsem rád, že tam je především dlouhý seznam jmen osob, které se osobně podílely na soudním divadle, které vedlo k uvěznění Vladimira Kara-Murzy (ruský opoziční představitel, pozn.red.),“ upozornil Lipavský, který na jeho uvěznění už dříve upozornil.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Poslanci mají rozhodovat o zajištění pěstounů i výběru kandidátů na Hrad

31. května 2024  5:15

Sněmovna by měla schvalovat novelu zákon o sociálně-právní ochraně dětí, která má přispět ke...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...