Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek - Předseda lidovců Miroslav Kalousek na celostátní konferenci KDU-ČSL. (19. března 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Lidovci trvají na odchodu Grosse

  • 361
Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády. Pokud neodejde, budeme usilovat o předčasné volby, oznámil Miroslav Kalousek novinářům po celostátní konferenci KDU-ČSL. Gross řekl televizi Prima, že se požadavky lidovců zabývat nehodlá.

Když Gross neodejde ani po sjezdu ČSSD, který je naplánován na příští týden, chtějí křesťanští demokraté začít s koaličními partnery jednat o co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb.

Vyplynulo to z vyjádření šéfa lidovců Miroslava Kalouska a usnesení, které schválilo širší vedení KDU-ČSL na celostátní konferenci.

Gross v televizi Prima prohlásil, že se požadavky lidovců zabývat nehodlá: "Je to jejich suverénní rozhodnutí, řekl."

Stejného názoru je předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Předčasné volby nejsou pro ČSSD vůbec téma," řekl ČTK. Očekává, že sjezd sociální demokracie zvolí Grosse do čela strany a že zůstane i premiérem. Takové řešení podporuje, dodal.

Lidovci porušili slib
Lidovci se nedávno zavázali, že do velikonočního sjezdu socialistů nebudou na Grossovu rezignaci naléhat. - více zde

Dnešní usnesení také výslovně o Grossovi nehovoří. Pověřuje předsednictvo KDU-ČSL, aby s novým vedením ČSSD dohodlo takové změny koaliční smlouvy, které ukončí nynější krizi. Z Kalouskových odpovědí na dotazy novinářů však vyplynulo, že na požadavku Grossova odchodu se nic nemění.

"My se pokusíme dohodnout změny v koaliční smlouvě personálního charakteru. Takovou změnu ..., která by nám umožnila pokračovat v koaliční spolupráci do konce řádného volebního období," prohlásil.

Kdyby podle něj taková změna nenastala, zahájí lidovci s koaličními partnery rozhovory o možnosti co nejdříve uspořádat sněmovní volby. Pokud se nepodaří ani to, svolá Kalousek další celostátní konferenci KDU-ČSL, která by rozhodla, co dál.

Předčasné volby chce ODS i Klaus
Po předčasných volbách volá nejdéle a nejhlasitěji ODS a krize, kterou vyvolaly pochybnosti o majetkových poměrech premiéra, tento požadavek zesílila. Naopak sociální demokraté dosud dávali najevo, že jsou proti. Potvrdil to dnes i Zaorálek.

"Vláda potřebuje dokončit zásadní věci, které má před sebou," řekl ČTK. Připomněl ratifikaci euroústavy a penzijní reformu. Podle prezidenta Václava Klause by byly předčasné volby nejpřirozenějším řešením, pokud se politici nebudou schopni dohodnout na stabilním řešení do konce řádného funkčního období.

V médiích se objevily také informace, podle nichž by byli lidovci ochotni setrvat ve vládě s Grossem, pokud by tento kabinet vedl zemi právě k předčasným volbám. Kalousek o tom nechtěl spekulovat, výslovně to ale nevyloučil.

Nechtěl mluvit ani o tom, zda by případně KDU-ČSL žádala předčasné volby již letos na podzim. Podle něj ale platí, že předčasné volby jsou pro lidovce stále ta nejzazší varianta. "Je to varianta, o které máme pověření jednat v případě, že se nepodaří dohodnout pokračování současné koalice," uvedl.

Stanislav Gross prohlásil minulou neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, že zůstane premiérem i po velikonočním sjezdu ČSSD. - více zde

Usnesení schválila drtivá většina lidovců
Část usnesení, která hovoří o změně koaliční smlouvy, schválili podle Kalouska delegáti drtivou většinou hlasů, jeden se zdržel. Předseda KDU-ČSL řekl, že neví, o koho šlo.

Podle informací ČTK patřil tento hlas ministru zahraničí a místopředsedovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi, o kterém média spekulují jako o lidovci, který má k tvrdému postoji vůči Grossovi určité výhrady.

Svoboda ale nedávno zdůraznil, že všichni lidovečtí ministři se řídí vůlí stranického vedení a žádný z nich nemůže postupovat samostatně.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video