Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aby si můj syn mohl vybrat. Lidé v Praze demonstrovali za práva LGBT+ menšiny

  12:00aktualizováno  21:19
Na pražském Václavském náměstí se ve středu v podvečer sešlo několik tisíc příznivců a podporovatelů LGBT+ na akci nazvané Společně proti nenávisti. Přítomní volali po vyšší ochraně této menšiny a změně zákonů. Na pódiu vystoupila mimo jiné i jaderná odbornice Dana Drábová anebo zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Policie na místě řešila jednu jen menší potyčku.

Několik tisíc lidí dorazilo ve středu večer na pražské Václavském náměstí podpořit LGBT+ lidi v jejich boji za vyšší ochranu této menšiny a změnu zákonu, například povolením sňatků pro stejnopohlavní páry. Spouštěčem ke svolání akce byla vražda dvou LGBT+ lidí v baru v Bratislavě.

Na pódiu vystoupily například zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková či jaderná odbornice Dana Drábová. Ta veřejně přiznala, že nechodí na demonstrace, protože ji děsí větší skupiny lidí, přesto měla nutkavou potřebu dorazit ve středu večer na Václavák za dalšími lidmi.

„Vidím a slyším kolem sebe více a více zlých slov, nedej bože činů. Není na ně adekvátní reakce. Jako bychom zapomínali na to, na čem drží naše společnost. Drží na soucitu, toleranci, solidaritě, úctě k jinakosti a ochraně zranitelnosti. Měli bychom kultivovat tyto hodnoty sami v sobě, zkoušet je kultivovat i ve svém okolí. Když narazíme na zlá slova, měli bychom je nasvítit, aby bylo vidět, že tohle do našeho světa nepatří,“ pronesla.

„Je mi strašně, že vám píšu zprávu, kterou si nikdy nepřečtete. Střídá se u mě smutek, zlost a zmar. Nemůžu na vás přestat myslet,“ přečetl ze svého dopisu pro zesnulého Juraje a Matúše novinář Filip Titlbach. Připomněl, že jedním z důvodů, proč se pražská akce konala, bylo i uctění památky dvou obětí z bratislavského gay klubu.

Herečka a držitelka ceny Thálie Tereza Dočkalová z pódia zase apelovala na politiky a média, aby otevřela debatu manželství pro všechny a hlavně ochranu LGBT+ lidí. Podle ní nemá jít o lidi, kteří se budou bát o život svůj nebo svých blízkých kvůli své sexuální orientaci.

„Musíme společně zastavit, aby se podobné útoky jako na Slovensku neopakovaly. Od našich volených zástupců jsme například museli poslouchat, že při schválení manželství pro všechny poroste obchod s dětmi. Nechceme to poslouchat od námi volených zástupců,“ řekl Czeslaw Walek z organizace Prague Pride.

Mezi řečníky byli také umělec Vladimir 518, youtuber Karel Kovář či zástupci LGBT skupin napříč celou republikou.

„Chci, aby si můj syn mohl vybrat,“ řekla iDNES.cz Edita Šramotová, která s sebou přivedla kamarádku a její maminku. Doplnila, že měla štěstí na pokrokového lékaře, který chápe rozdíl mezi pohlavím a genderem.

Na shromáždění přišli také manželé Šárka a Vláďa. „Týká se nás to nejen osobně, ale i lidsky,“ přiznali s tím, že by nikdo neměl řešit sexuální orientaci druhých.

Vystoupil i majitel bratislavského baru Roman Samotný, kde ke hroznému činu došlo. Poděkoval Čechům, že Slováky nehodili přes palubu. „Reakcí na tento odporný čin byla obrovská vlna solidarity. I vy všichni jste součástí této vlny, která může zastavit nenávist. Díky každému z vás můžeme tvořit společnost, kde hlavní směr určuje láska,“ řekl. „Chtěl bych vás poprosit, abyste nemlčeli. Všichni máte hlas, který musí být vyslyšen,“ doplnil.

Policie řešila menší potyčku

Kromě LGBT+ lidí a jejich podporovatelů do centra Prahy dorazil i jeden odpůrce. S transparentem a megafonem vykřikoval hesla proti zmíněným menšinám, převzala si jej ale policie, která ho po celou dobu hlídala.

„My všichni jsme hříšníci. Není tu jediný člověk, co by nebyl hříšník. Každý hříšník zasluhuje smrt, ale život věčný je dar věčné milosti. Jak chceš přijmout boží milosti, když zapíráš, že jsi hříšník? Muž s mužem, žena s ženou, to není normální,“ hlásal.

Jeho chování se nelíbilo jedné z účastnic a muže se pokusila polít vodou. Policie ale zakročila a z místa ji odvedla. Muž s transparentem byl podle člena antikonfliktního týmu In IUSTITIA známou firmou a policie proti němu zakročit nemůže.

Ohlášení demonstrace na sociální síti už v úterý využil jeden odpůrce LGBT+ k pohrůžce, že „aspoň už ví, kam jít se samopalem“. Policie jednala rychle, už ve středu byl pisatel nenávistného komentáře u výslechu, aby podal vysvětlení. Dotyčnému hrozí až rok vězení.

Podle policie shromáždění omezilo dopravu pouze v horní části náměstí.

Po nedávném útoku v Bratislavě ze strany LGBT+ lidí zesílily hlasy, které volají po novelizaci trestního zákoníku tak, aby zajistil, že LGBT+ lidé získají totožnou ochranu jako například etnické nebo rasové menšiny. V současnosti jsou totiž tito lidé v Česku nejvíce ohrožení předsudečným násilím, hned po Romech.

K tragické události došlo 12. října v Bratislavě v baru Tepláreň. Útočník tam zastřelil dva muže. Čin, který policie vyšetřuje jako teroristický, komunitou LGBT+ otřásl. Střelec jednal na popud nenávisti k menšinám, těsně před činem zveřejnil manifest, v němž vyzýval k násilí vůči homosexuálům a židům. Policie ho několik hodin poté našla mrtvého.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...