Celá demonstrace proběhla v klidu, policie řešila jen dva drony, které nad Letnou létaly bez povolení. Problémy byly jen v dopravě, před začátkem demonstrace musela být uzavřena zastávka metra Vltavská, která nápor lidí nezvládla. Policie také uzavřela silnici od metra Hradčanská směrem k Letenské pláni. (16. listopadu 2019) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Opozice souzní s demonstranty, Hrad se zastává Babiše

  • 71
V sobotu na Letné vyzývalo tři sta tisíc lidí premiéra Andreje Babiše, že pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu, má do 31. prosince odstoupit. S tím souhlasí i oslovení poslanci opozice. Babiše se naopak zastal Hrad a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Z ODS se demonstrace účastnil například Bohuslav Svoboda či Martin Kupka, z Pirátů pak například předseda Ivan Bartoš či pražský primátor Zdeněk Hřib. 

Na Twitteru protest komentoval například šéf ODS Petr Fiala. „Vím, že se demonstrace zúčastnilo i mnoho členů ODS a dalších stran, a rozuměl jsem hlavnímu poselství: lidé chtějí změnu, chtějí dodržování pravidel právního státu, chtějí poctivou programovou politiku, chtějí zemi, která vítězí,“ reagoval. 

Demonstrace na Letné

Podle poslankyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nemá být člověk, který vlastní média, velké firmy závislé na dotacích a on a jeho blízcí se potýkají s trestními kauzami, nemá se vůbec premiérem stát.

„Říká se tomu konflikt zájmů, v tom přesně Andrej Babiš je,“ komentovala Pekarová Adamová, která také na Letnou přišla. Podle ní je proto požadavek na odstoupení zcela na místě. S tím souhlasí i její stranický kolega Miroslav Kalousek. „Je ale lepší chybu napravit, než v ní setrvat,“ uvedl. 

Spolek Milion chvilek vyzval na sobotní demonstraci na pražské Letné demokratické opoziční strany, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi.

Měl by premiér Andrej Babiš rezignovat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 38169
NE
NE 31476

Mluvčí spolku Mikuláš Minář uvedl, že po ODS, TOP 09, lidovcích, STAN a Pirátech nechce společnou koalici, protože tak velká spolupráce by nefungovala. Do příštího roku by ale měly strany uvažovat o menších koalicích. 

Babiše se naopak zastal Hrad. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka by Babiš v žádném případě odstoupit neměl. „V demokracii rozhodují občané ve svobodných volbách,“ dodal.

Důvod k odchodu Benešové z ministerstva nevidí ani vicepremiér Jan Hamáček. „Co se týká pana premiéra, tam se nic nového nestalo a o jeho majetkových poměrech věděli voliči, když šli k volebním urnám,“ uvedl k požadavkům demonstrantů na Letné.

„Organizátoři a představitelé Milionu chvilek si buď můžou založit politickou stranu a usilovat v demokratických volbách svými požadavky a programem o přízeň voličů - demokratické volby jsou totiž v demokracii zásadním způsobem, jak měnit politiky v jejich funkcích, včetně funkce předsedy vlády nebo ministra spravedlnosti. Nebo mohou také podpořit zákony z pera SPD na referendum a přímou volbu a odvolatelnost politiku - a pak mohou vynechat Letnou a stačí sesbíat hlasy a jít k volbám,“ komentoval předseda SPD Tomio Okamura.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nejde ani tak o počet lidí, jako o sílu jejich argumentů. „Z tohoto pohledu nepovažuji iniciátory této demonstrace za někoho, kdo chce skutečně vést dialog. Shromáždění na Letné beru s respektem, ale faktem je, ze nepřináší nic konkrétního, nic nového, jen obecné fráze,“ dodal.

 Demonstrace spolku Milion chvilek namířená právě proti Babišovi skončila na Letné zhruba po dvou hodinách. Podle organizátorů bylo na Letné více lidí, než v červnu. Odhadem až 300 tisíc lidí, tedy o 50 tisíc více než v létě. „Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor,“ reagoval Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video