Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé berou lékárny útokem, ty mají výpadky. Zájem je o obvazy, léky i jód

  15:27
Válka na Ukrajině a s tím související poptávka po obvazovém materiálu či lécích na bolest dopadá i na české lékárny. Poptávka po lékárničkách, zdravotnickém materiálu a lécích vzrostla o 300 procent, někde zase během jediného dne vyprodali čtrnáctidenní zásoby.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V pátek již ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) veřejnost požádal, aby v souvislosti s krizovou situací na Ukrajině neskupovali léčivé přípravky se záměrem jejich dodání právě na Ukrajinu.

„Dodávky a stav zásob léčivých přípravků v Česku nejsou na náhlé výkyvy poptávky připraveny a léky nečekaně vykoupené v lékárnách by mohly chybět tam, kde jsou obvykle potřeba. Třeba k pacientům v Česku, k nimž v současnosti přibývají právě osoby nucené opustit oblast válečného konfliktu,“ varoval SÚKL, který také poukázal na to, že jsou bezpečnější a organizovanější možnosti, jak léky na Ukrajinu dostat.

Redakce iDNES.cz oslovila největší české lékárny, jak na tom jsou se zásobami obvazového materiálu či léků na bolest. Tedy zdravotnického materiálu, který lidé v souvislosti s válkou nejvíce poptávají.

Zájem o jód v různých formách

Mluvčí lékárny Pilulka.cz Kateřina Schotliová pro iDNES.cz uvedla, že zájem o léky a zdravotnický materiál je podmíněn informacemi v médiích a souvisí s válkou na Ukrajině.

„Co se týče zdravotnického sortimentu jako jsou lékárničky, obvazy či zdravotnická škrtidla a léky evidujeme zvýšený zájem zákazníků a to o více než 300 procent,“ uvedla Schotliová, která současně upozornila, že v některých případech dochází k výpadkům u distributorů.

Schotliová také doplnila, že lidé mají velký zájem o jód v různých formách a také o dětskou výživu, a to kojenecká či batolecí mléka.

Lékárna Dr. Max nyní zajišťuje mimořádné dodávky obvazového materiálu. „Slovo ‚dostatek‘ je relativní. Minulý týden stoupla poptávka u některých produktů desetinásobně. Tohle nenaplánujete dopředu. Ale průběžně doskladňujeme a dlouhodobější výpadek nepředpokládáme,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí lékárny Michal Petrov.

9. března 2022

Ten také uvedl, že lékárna má nyní dostatek zásob například na ošetření ran. Příkladem je peroxid vodíku. „Co se týče léků, byl zvýšený zájem u antipyretik (léky na snížení horečky, pozn. red.) a přípravků na bolest, teď už je poptávka v normálu a zásoby jsou dostatečné,“ doplnil Petrov.

Zásobování mělo logicky výpadky

Mluvčí Lékárna.cz Romana Žatecká rovněž potvrdila, že je obvazový materiál momentálně hodně žádaný. „Kromě běžných zákazníků ho nakupují ve větším nebo velkém množství ti, kdo chtějí pomoci Ukrajině,“ podotkla Žatecká s tím, že množství tohoto materiálu na skladě kolísá. Současně však potvrdila, že se poptávka ale oproti minulému týdnu zklidňuje. 

„Zásobování mělo logicky výpadky, ale tento týden už se dodávky zlepšují oproti týdnu předchozímu a opět tento materiál postupně naskladňujeme,“ popsala situaci Žatecká.

Situace v poptávce podle jejích slov je ale složitější právě proto, že přes lékárnu lidé nakupují běžné nákupy, ale i svoji humanitární pomoc. „Pro představu: během jednoho dne jsme vyprodali zásoby na dva týdny,“ poukázala na stav.

Balím výstroj a jedu. Zpověď českých veteránů, kteří míří bojovat za Ukrajinu

Na lékárnu se podle Žatecké také často obracejí zákazníci telefonicky, aby jim složila dar pro Ukrajinu v určité hodnotě. „Chceme zachovat jak nabídku na internetové lékárně pro ty, kdo si potřebují koupit obvaz pro svoji potřebu, tak chceme vyhovět požadavkům s potřebou pomoci druhým,“ podotkla Žatecká.

Lidé také podle ní ve velkém nakupují volně prodejné léky jako je ibalgin, aspirin, paralen nebo dětské například sirupy či paralen. „V obratu to je o 35 procent víc než loni ve stejném týdnu. I tyto přípravky jsou součástí zveřejňovaných seznamů toho, co potřebuje Ukrajina,“ uvedla Žatecká s tím, že například došlo k menšímu výpadku u paralenů.

Humanitární pomoc

„Poptávka souvisí jednoznačně s válkou na Ukrajině a s humanitární pomocí, kterou lidé pro Ukrajinu shánějí a nakupují, kde se dá. Poptávka po všem, co je uvedeno na veřejných seznamech požadované humanitární pomoci, je stále vysoká,“ doplnila a současně dodala:

„Prudký nárůst poptávky způsobil v minulém týdnu výpadky v zásobování od distributorů, ale tento týden – i při trvající poptávce – postupně naskladňujeme na obvyklou ‚prodejní jistotu‘.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Těsně před volbami se Sněmovna na žádost ANO vrátí k migračnímu paktu

29. května 2024  12:32,  aktualizováno  15:22

Vrcholem kampaně opozice před volbami do Evropského parlamentu bude mimořádná schůze Sněmovny,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:14

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Prezident Pavel se setkal s jordánským králem, shodli se na pomoci v Pásmu Gazy

29. května 2024  15:10

Konflikt v Pásmu Gazy musí být v co nejkratší době ukončen, shodli se na středečním jednání v...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...