Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová s prezidentem Václavem Klausem při jmenování.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová s prezidentem Václavem Klausem při jmenování. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Kovářová obvinila Pospíšila ze šikany. Ministr jí pak vyčetl konfrontační styl

  • 128
Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová rezignovala na funkci ředitelky Justiční akademie. Odejít chce k 31. lednu 2011. Ministerstvo spravedlnosti ji prý šikanuje. Šéf resortu Jiří Pospíšil ale vyjádření své předchůdkyně považuje za neopodstatněná a navíc příliš osobní.

"Přestože mi při předání úřadu společně s panem premiérem tvrdil, že si přeje (současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, pozn. red.), abych nadále vedla Justiční akademii a podílela se na přípravě vzdělávacího systému pro soudce a státní zástupce, nebyl patrně schopen smířit se s tím, že navždy zůstanu jedním z ministrů spravedlnosti," uvádí Kovářová v dopise, který rozeslala médiím.

"Na jeho pokyn také se mnou ministerstvo přestalo spolupracovat a naopak jeho chování vykazovalo a do současné doby vykazuje všechny rysy bossingu (šikana ze strany nadřízeného)," dodává exministryně.

Pospíšil údajně neodpovídá na její dotazy, bojkotuje akce pořádané Justiční akademií či jí ukládá nesmyslné a nesplnitelné úkoly, které jsou v pravomoci ministerstva a nikoli Justiční akademie.

Kovářová: "Nezvedají mi telefony"

Ve výčtu důvodů, kvůli nimž se rozhodla rezignovat, je i to, že ministerstvo posílá do akademie opakovaně kontroly. Ministerstvo také údajně zasílá písemné výtky za nesplněné úkoly, které ale akademii nebyly uloženy. Kovářová také tvrdí, že úředníci z ministerstva mají zakázáno s ní komunikovat a zvedat jí telefony.

"Posledními kapkami bylo pro mě zjištění, že na mě vedení ministerstva údajně připravuje vykonstruované trestní oznámení a kompromitující materiály, a informace o rozhodnutí zrušit Justiční akademii jako sankční krok vůči mně," uvádí také Kovářová.

Pospíšil: "Jste příliš konfrontační a osobní"

Několik hodin po vyjádření Kovářové reagovalo ministerstvo spravedlnosti. "Konfrontační osobní rovinu, kterou JUDr. Kovářová zvolila k veřejnému oznámení své rezignace, pokládá ministerstvo za nevhodnou. Proto se, stejně jako doposud, omezí na věcné hodnocení této záležitosti," vzkázal po mluvčí ministr Pospíšil.

Podle něj probíhá komunikace s akademií standardně a žádné trestní oznámení na ni nechystá. Na druhou stranu ale ministerstvo nepřímo potvrdilo, že kontrolu na justiční akademii opravdu vyslalo, i když má prý za úkol zaměřit se spíše na období před jejím nástupem.

Kovářová pak prý také od Pospíšila dostala výtku, když porušila zákaz propouštět kteréhokoliv zaměstnance bez konzultace s ministrem. Z reakce ministerstva také vyplynulo, že Kovářová měla problémy se svým platovým výměrem.

Pospíšil nahradil Kovářovou ve funkci v červenci. Záhy po nástupu zrušil několik tendrů včetně výběrového řízení na náramky pro domácí vězně. Zastavil také spolupráci s advokátní kanceláří exministra Pavla Němce a odvolal šéfa Vězeňské služby Luďka Kulu (více čtěte zde).

Ředitelkou Justiční akademie se Kovářová stala v květnu roku 2008. Exministryně v dopise připomíná, že to byl Pospíšil, který ji tehdy do úřadu jmenoval. Justiční akademie sídlí v Kroměříži a vznikla jako instituce resortu spravedlnosti pro vzdělávání soudců či státních zástupců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video