Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hygienický manuál z ministerstva dostanou školy pár dní před otevřením

  11:01
Návod s hygienickými opatřeními proti šíření koronaviru, podle kterého by se školy měly řídit při částečném obnovení svého provozu, chce ministerstvo školství představit nejpozději v první polovině příštího týdne. Úřad ho školám slíbil poskytnout na přelomu dubna a května. Ředitelé budou mít na přípravu před otevřením jenom pár dní.

ilustrační snímek | foto: AP

Podle mluvčí Anety Lednové nyní dokončuje jeho přípravu. Střední školy se dle vládního plánu mají pro studenty posledních ročníků otevřít 11. května, první stupeň základních škol pak 25. května.

Na doporučení pro školy, jak v nich zajistit provoz, pracuje ministerstvo školství společně s týmem epidemiologa Rastislava Maďara z ministerstva zdravotnictví, uvedla Lednová.

Koronavirus v Česku

Jihočeská filharmonie v pondělí natáčela Baladu pro banditu na zřícenině hradu...
Promítání filmu v rámci festivalu Art Parking bv prostorech Nákladového nádraží...
Otevření fitness centra v Brně a první vedená hodina v rouškách. (27. dubna...

„Manuál chceme představit nejbližších dnech, nejpozději v první polovině příštího týdne,“ řekla. Návod by měly dostat jak základní a střední školy, tak i mateřské školy, které na rozdíl od ostatních vláda v březnu plošně nezavřela. Ministerstvo školství to ale doporučilo, a řada zřizovatelů proto pak provoz rovněž přerušila.

Plaga v polovině dubna řekl, že stát by měl zajistit, aby školy mohly za rozumnou cenu nakupovat ochranné prostředky a dezinfekce. S tím, že by je stát školám sám nakoupil, nepočítal.

Jak s rouškou ve třídě?

O nošení roušek v plánovaných školních skupinách v základních školách by měl rozhodovat učitel, na chodbách či v šatnách by ale bylo povinné. V lavici by mělo sedět vždy jen jedno dítě, ve školních skupinách by mělo být do 15 dětí.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Maďar zároveň uvedl, že by dětem denně stačily dvě doma vyrobené roušky. Ve školách by podle něj měly být stojany s dezinfekcí, tekutá mýdla by měla být dostupná nejen na toaletách, ale i ve třídách u umyvadel, vhodné by také byly papírové ručníky.

Do školky by dle dřívějších vyjádření Maďara neměli děti doprovázet prarodiče. Je podle něj potřeba ochránit rizikové skupiny populace, jimiž jsou právě senioři nebo lidé, kteří mají dlouhodobé nemoci, jako jsou cukrovka nebo srdeční potíže. O znovuotevření se podle něj musí každá školka rozhodnout podle toho, jaké bude mít s ohledem na to personální kapacity.

Školy jsou zavřené od 11. března, od té doby se žáci a studenti učí na dálku. Do konce školního roku vláda už s obnovením prezenční výuky v plném rozsahu nepočítá.

Deváťáci by mohli do školy od 11. května, navrhuje ministr Plaga

Jako první začaly minulý týden v omezené míře obnovovat provoz vysoké školy, nejdříve jen pro studenty posledních ročníků a od tohoto týdne pro všechny. Konat se mohou individuální konzultace a zkoušky nebo třeba laboratorní práce pro maximálně pět lidí najednou.

Střední školy by se dle harmonogramu vlády měly částečně otevřít 11. května, a to pro studenty posledních ročníků k přípravě na maturitní a závěrečné zkoušky. V pondělí 25. května by se do škol mohli vrátit mladší školáci. V červnu by se pak ve školách měly začít konat konzultace pro žáky druhého stupně základních škol a studenty středních škol.

Na přípravu jen pár dní

Pokud ředitelům dorazí metodický manuál během příštího týdne, znamená to, že budou mít školy na přípravu jenom několik málo pracovních dní. Vedení středních škol se shoduje, že by pro ně bylo lepší, kdyby pokyny dorazily dříve, a ne až těsně před startem.

„Samozřejmě, že je to pozdě. Nám jde o konzultace maturantů, o maturity a o přijímačky, na které máme přihlášeno osm set studentů,“ říká ředitelka gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová. „Já vůbec nevím, co máme jako škola mít,“ dodává.

„Určitě bych byl radši, kdyby to přišlo dřív, ale musíme se s tím nějak vypořádat. Rozhodně je to lepší, než kdyby metodika přišla pozdě, ale byl bych radši, kdyby byla co nejdřív,“ uvádí ředitel střední průmyslové školy elektrotechnické Ječná Ondřej Mandík.

Střední školy tak byly donuceny předzásobit se ochrannými pomůcky sami podle vlastní intuice a doufat, že se nebude příliš lišit od pokynů z ministerstva.

„My vůbec nespoléháme, že by nám to někdo zajistil. Proto jsme už před čtrnácti dny objednali do zásoby roušky, plastové přepážky k maturitám. Teď jsme objednali ještě obličejové štíty a dezinfekci,“ vysvětluje ředitelka Bednářová.

„Toto všechno už řešíme dva týdny, protože absolutně nemohu spoléhat na to, že by nám někdo doručil tyto prostředky během tří dnů,“ dodává s odkazem na to, že metodika z ministerstva dorazí jen chvíli před otevřením škol.

„My máme aktivně připravenou vlastní metodiku a jenom čekáme, až ministerstvo vydá tu svoji, a následně budeme jenom dolaďovat detaily,“ vysvětluje ředitel Mandík. Škola už také nějakou dobu shání ochranné pomůcky. Oba ředitelé potvrzují, že je v přípravě podporuje zřizovatel, hlavní město Praha.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  22:30

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Fiala jednal s evropskými lídry o pomoci Ukrajině, ti přislíbili další pomoc

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  22:21

Zástupci Polska, Dánska, Nizozemska, Lotyšska a Ukrajiny se sešli v Kramářově vile, kde potvrdili...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...