Koronavirus
Sledovat další díly na iDNES.tvČást podniků je ale zavřená úplně. Jednotlivé provozovny navíc v posledních dnech zaznamenaly zvýšený provoz u okének pro řidiče v autech.
Vláda od sobotních 6:00 zakázala kvůli šíření koronaviru přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou jsou mimo jiné právě provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem, ty zavřít nemusí.
„Ode dneška jsme v našich kamenných restauracích vytvořili provizorní výdejní okénka, která umožňují alespoň take-away formu občerstvení. Od neděle budeme mít okna již upravená na klasický výdejní prodej. Právě intenzivně pracujeme na podobě stavebného řešení,“ uvedl provozní ředitel Bageterie Boulevard Jiří Štěpánek. Řetězec chce v příštích dnech zahájit vlastní rozvoz jídla - měl by být v Praze a krajských městech.
Všechny vnitřní prostory v provozovnách pro zákazníky už zavřel i McDonald’s, v provozu jsou pouze výdejní okénka pro řidiče v autech, ta však z bezpečnostních důvodů nemohou využívat pěší. Kromě toho zůstává aktivní i rozvážka jídel.
„Nadále platí zvýšená hygienická opatření týkající se časté dezinfekce rukou a dotýkaných prostor v kuchyni a co nejmenšího kontaktu při výdeji jídla přes okénko,“ uvedla ředitelka PR a komunikace McDonald’s Zuzana Svobodová.
Část restaurací společnosti Ambiente je úplně zavřená, v některých se však nadále vaří. Tyto podniky budou jídlo vydávat zákazníkům s sebou a na rozvoz.
Restauratéři: Začínáme rozvážet jídlo, jen v surovinách máme desítky tisíc |
„Jelikož v tuhle chvíli máme spoustu číšníků bez práce, propojujeme je s rozvozovými službami, které v tomto období naopak řeší nedostatek personálu,“ uvedla firma. Částečně otevřená jsou také místa s prodejem potravin. Společnost kromě toho posílila provoz svých pekáren a také sortiment, který je vhodný pro prodej s sebou.
Na vlastní rozvážkovou službu bude nyní spoléhat také síť provozoven KFC. „Pro udržení maximální bezpečnosti pro všechny zúčastněné doporučujeme zákazníkům využít možnosti bezkontaktního předání u prvních uzamykatelných dveří budovy,“ uvedl prezident KFC pro ČR a Rakousko Libor Hubík. U vybraných provozoven jsou v provozu také výdejová okénka pro auta.
Na situaci reagoval také poskytovat pokladních zařízení Storyous. Brzy chce rozšířit svůj pokladní systém pro objednávky jídla s sebou, aby tuto možnost mohly využívat i restaurace, které ji zatím nenabízely.
„Pracujeme také na zrychlené integraci s Wolt a Uber Eats, aby si lidé mohli v co nejvyšší míře objednávat z restaurací online, zaplatit kartou z domova a jídlo si v restauraci jenom vyzvednout, nebo nechat dovézt kurýrem,“ uvedl šéf firmy Igor Třeslín.
Restaurace tak budou v následujících dnech více využívat rozvážkových služeb. Společnost Dáme Jídlo k tomu uvedla, že její fungování pokračuje beze změn a zároveň je připravena nabídnou kapacity i pro další restaurace.