K soše Koněva na pražském náměstí Interbrigadistů se v pondělí v podvečer...

K soše Koněva na pražském náměstí Interbrigadistů se v pondělí v podvečer připoutal mladý muž. (16. září 2019) | foto: Jiří Meixner

K soše Koněva zamíří jeho vnučka, ruský velvyslanec a místopředseda KSČM

  • 236
U sochy maršála Ivana Koněva v Praze bude v pondělí odpoledne znovu rušno. Právě v den výročí narození maršála, který velel sovětským jednotkám v bojích při osvobození Československa v roce 1945, k soše zamíří jeho vnučka Jelena, ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij a místopředseda KSČM Petr Šimůnek.

Informaci, kterou získal iDNES.cz, potvrdil Šimůnek. „Ano, mělo by to být v 15 hodin. Potom budeme s vnučkou Koněva na velvyslanectví Ruské federace diskutovat o situaci v Praze a v České republice,“ uvedl první místopředseda KSČM, který se v kauze Koněvovy sochy angažuje dlouhodobě.

Šimůnek, který se bude příští rok ucházet o post šéfa komunistické strany, se dokonce obrátil na ministra kultury Lubomíra Zaorálka se žádostí o zapsání sochy Koněva mez kulturní památky. I tak se snaží zabránit tomu, aby byla socha odstraněna, na čemž se shodlo zastupitelstvo Prahy 6.

Socha byla v jeho žádosti označena za „významný a ojedinělý doklad historického vývoje, životního způsobu a prostředí společnosti v období takzvané normalizace“. A podle Šimůnka má vysokou hodnotu „historickou, uměleckou i revoluční“.

Maršál Ivan Koněv velel při dobytí Berlína, i když jednotky 1. ukrajinského frontu 9. května 1945 dorazily do Prahy. Byl ale i v čele jednotek, které potlačily maďarské povstání v roce 1956, a u stavby zdi, která později rozdělila na desítky let Berlín.

Podpora maršálovi proti snaze postavit památník vlasovcům

Navíc cesta Koněvovy vnučky a ruského velvyslance k pomníku maršála přichází právě v době, kdy na jiném konci Prahy, v Řeporyjích chtějí postavit památník příslušníkům Ruské osvobozenecké armády (ROA), takzvaným „vlasovcům“, s tím, že to byli právě oni, kdo pomohl Pražanům na konci druhé světové války proti nacistům.

Památník vlasovcům prosadil starosta Řeporyjí Pavel Novotný z ODS a vzbudit tím v Rusku poprask, protože pro ně jsou vlasovci jenom zrádci, kteří se za války, když padli do zajetí, přidali na stranu Němců.

Novotný svůj plán hájil i v přímém přenosu ruské televize, v němž připomněl i to, jak sovětská NKVD za války vraždila polské důstojníky v Katyni. Starosta Řeporyjí z ODS dokonce napsal osobní dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Demonstranti bojovali za ponechání sochy Koněva v Praze (září 2019):

12. září 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video