Koalice vyřešila priority, ministry hledá

  • 197
Lídři koaličních stran se během jednání shodli na devíti prioritách nové vlády. Chtějí se zasadit o růst vzdělanosti, bojovat s korupcí nebo bránit zemi před terorismem. Předsedové ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se ale ještě nedokázali dohodnout na složení kabinetu.

Ačkoli koaliční šéfové představili devět priorit nové vlády, stále nelze říct, že by koaliční dohoda byla hotová. Je k ní ale podle Stanislava Grosse blízko.

Dopolední setkání lídrů bylo sice prvním oficiálním po jmenování Stanislava Grosse premiérem, všichni tři si ale soukromě popovídali už v pondělí večer v pražském hotelu Paříž.

Unionisté v čele s předsedou Pavlem Němcem přicházeli na dnešní schůzku na Úřad vlády se stejným záměrem jako lidovci: udržet týž počet křesel, jaký jejich strany mají v končícím Špidlově kabinetu.

"Jednání jsou na samém začátku," řekl šéf unionistů Pavel Němec k tomu, že se stranám nepodařilo dohodnout na personálním složení budoucího vládního týmu.

Devět vládních priorit

- rozvoj a ochrana národních zájmů
- zajištění bezpečnosti a boj s terorismem
- urychlení hospodářského růstu
- podpora rodin s dětmi
- podpora vzdělanosti
- snížení nezaměstnanosti
- boj s korupcí a kriminalitou
- podpora venkova a ochrany životního prostředí
- ozdravení veřejných financí

Odpoledne se chce premiér Stanislav Gross sejít s rektory českých univerzit. Zřejmě aby se zeptal na jejich názor na práci ministerstva školství. Zhruba ve stejné době bude o sestavování vlády diskutovat Celostátní výbor KDU-ČSL.

"Nemáme zvláštní personální požadavky. Pokud by se zvýšil počet ministerstev, nebylo by to komplikací při jednáních," naznačil Miroslav Kalousek. Ve hře je totiž i taková varianta, že by se šéf lidovců stal vicepremiérem zodpovědným za reformu financí.

Jestli ovšem zůstanou US-DEU a KDU-ČSL v rukách stejná křesla, která mají dosud, není vůbec jasné. Sociální demokraté by totiž rádi získali posty ministrů životního prostředí, ministerstva dopravy (nyní KDU-ČSL) či pro místní rozvoj (US-DEU), přes která potečou do republiky peníze z EU.

Novým premiérem se stal Gross

Na povrch se proto logicky dostaly spekulace, že sice unionistům i lidovcům zůstane počet ministerstev, dostanou pod svou správu ale jiné resorty.

Zdaleka zatím není známé ani konkrétní složení nového kabinetu. Jedinými jistotami se zdají být ministr financí Bohuslav Sobotka a ministr kultury Pavel Dostál. Zřejmě zůstanou také Zdeněk Škromach a Petra Buzková. O dalších jménech, v čele s Kalouskem, se pouze diskutuje. - více zde

Stanislav Gross nicméně už několikrát zopakoval, že by rád předstoupil před poslance do půli srpna s žádostí o vyslovení důvěry. Složení jeho vlády by proto mohlo být k dispozici na konci tohoto týdne, na kdy je naplánováno podepsání koaliční dohody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video