Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pošlete svoje klíště. Vědci parazity prověřují i používají pro výzkum

  13:27
Pokud si z výletu v přírodě přinesete i nečekané návštěvníky, můžete je vytáhnout a zbavit se jich. Nebo je také můžete poslat na menší výlet do laboratoře. Některá centra vám udělají kompletní vyšetření klíštěte, aby odhalila, zda je přenašečem onemocnění, jiná používají klíšťata na další výzkum nemocí.

Ideální je nasátou samičku klíštěte uložit do pevné uzavíratelné lahvičky a přidat hrst čerstvé trávy, která během transportu zajistí vysokou vzdušnou vlhkost. | foto: Facebook: Hledáme napité samičky klíšťat

Pokud si lidé chtějí být jistí, že klíště nebylo infikované, mohou nacucaného parazita zabalit do krabičky a poslat do jedné z několika laboratoří, které se diagnostikou klíšťat zabývají. Ceny se pohybují od 650 korun za nejzákladnější vyšetření až po pět tisíc korun za komplexní testy. Nejběžnější jsou testy na přítomnost bakterie borelií způsobujících boreliózu.

Klíšťata se vyšetřují na úrovni genetické informace uložené v molekulách DNA. Z té se extrahují jak klíštěcí molekuly, tak případné infekční. Následně se v tomto koktejlu hledají specifické molekuly pro vyšetřované patogeny. Ty se pomnoží pomocí metody pro zmnožení úseků DNA, takzvané polymerázové řetězové reakce. Tím se z několika stovek kopií hledaného genu vytvoří tisíce až statisíce kopií, a ty je možno následně obarvit a specificky detekovat pomocí UV světla. 

„Každý jednotlivý krok tohoto procesu trvá několik hodin, v součtu je to kolem 6 až 7 hodin. U viru klíšťové encefalitidy je situace lehce složitější. Její virus je RNA virus, což v praxi znamená, že pro jeho detekci je třeba nejdříve přepsat molekulu RNA do DNA kódu a pak následuje stejný proces jako u výše zmíněných bakteriálních infekcí,“  vysvětlila Tereza Chrudimská z laboratoře Gen-Trend.

Podle portálu Klíště.cz téměř 24 procent klíšťat přenáší některou ze závažných nemocí a u 40 procent lidí se neobjeví žádné typické příznaky, což vede k přechodu onemocnění do dalších fází, které jsou jen obtížně léčitelné. 

Virem klíšťové encefalitidy je pak nakaženo 0,5 až 2 procenta klíšťat, u bakterií způsobujících lymeskou boreliózu je promořenost kolem 20 procent. Vzhledem k nespecifickým projevům onemocnění přenášených klíšťaty je tedy dobré vědět, zda klíště bylo infekční či nikoliv.

„Jestliže si najdeme klíště okamžitě po návratu z krátké procházky a jde velmi snadno vyndat, protože se sotva přisálo, je riziko nákazy minimální. Mnozí však pro svůj klid i přesto klíště zasílají,“ uvedla Miroslava Burýšková z laboratoře Protean.

Například virus klíšťové encefalitidy se totiž přenáší skoro okamžitě po přisátí klíštěte. U bakterií způsobujících lymeskou boreliózu je situace trochu jiná.

„Borélie jsou v klíštěti obalené specifickými proteiny a pro přenos do člověka či jiného hostitele se musí takzvaně převléknout. Zároveň se po zahájení sání klíštěte začnou množit a aktivně migrovat ze střeva klíštěte do slinných žláz, odkud jsou pak přeneseny do místa sání. Tento proces migrace a převlékání nějakou dobu trvá, obecně se udávají hodnoty od 12 do 24 hodin od přisátí klíštěte jako bezpečné,“ upozornila Tereza Chrudimská.

Burýšková dodala, že počet vyšetřených klíšťat se v jednotlivých měsících zásadně liší. Záleží na aktivitě klíšťat, která je ovlivněna zejména počasím. Nejvyšší množství je při teplém a vlhkém počasí, což bylo letos v dubnu a červnu, naopak při dlouhotrvajícím suchu a vysokých teplotách je klíšťat výrazně méně. Stejně tak laboratoř Gen-Trend dostává na jaře stovky klíšťat, v létě čísla klesají. Obecně pak vyšetří přes tisíc klíšťat za celý rok.

„Vyšší informovanost veřejnosti a také poměrně agresivní reklamy na očkování přispívají k tomu, že lidé mají o vyšetření zájem. Pokud někdo v rodině má zkušenost s pokročilým stadiem boreliózy nebo prodělanou encefalitidou, je samozřejmě obezřetnější a chápe pozitivum včasné diagnózy,“ popsala Burýšková.

V laboratořích běžně doručují výsledky do jednoho týdne, při objednávce expresního dodání i za jeden den. Klíšťata lze donést osobně i poslat v nádobce či uzavřeném plastovém sáčku. Problémy s poštou lidé mít nebudou, neboť Česká pošta zakazuje jen posílání živých obratlovců, mezi které klíště z řad členovců nepatří. 

Klíště přenašeč

V případě zjištění, že je klíště nositelem některého kmenu borelií, se nasazuje krátkodobá léčba antibiotiky, která by měla zamezit rozvoji nemoci. Pokud se pacient pro přeléčení nerozhodne, doporučují vědci kontrolu protilátek v krvi za 4 až 6 týdnů. Za tuto dobu už je však infekce v těle velmi rozšířená. 

Antibiotika jako prevenci lze nasadit i v případě bakterie ehrlichie, která napadá bílé krvinky a pronikají do nich, čímž snižují obrannou funkci organismu a způsobují horečnaté onemocnění.

V případě klíštěte pozitivního na encefalitidu, která je virového původu, je jedinou prevencí podpoření imunity dostatečným příjmem vitamínů a dalších podpůrných prostředků. Imunitní systém si s infekcí většinou poradí sám. 

„Specifické léky na toto onemocnění nejsou. Vzhledem k této skutečnosti je prevence tohoto onemocnění, tedy očkování, nesmírně důležité,“ vysvětlila Tereza Chrudimská.

Klíšťata lze posílat i pro vědecké účely

Mikrobioložka Markéta Nováková z Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v loňském roce obdržela 260 klíšťat na výzkum zabývající se bakteriemi, které se ze samic přenášejí do vajíček. Letošní výzkum se zaměřuje na larvy, které se během několika týdnů z vajíček vylíhnou. Konkrétně na bakterii borrelia miyamotoi.

„Původce lymeské boreliózy se ze samic do vajíček nepřenáší, naopak virus klíšťové encefalitidy nebo bakterie borrelia miyamotoi ano. Tato borelie způsobuje horečnaté onemocnění připomínající virózu, u oslabených jedinců může dojít až k orgánovému selhání,“ vysvětlila Nováková.

Hledáme napité samičky klíšťat

Markéta Nováková

Biologický ústav

A6/205

Lékařská fakulta

Masarykova univerzita

Kamenice 753/5

625 00 Brno

„Máme radost, protože reakce lidí na tuto kampaň jsou vesměs pozitivní a na vlastní náklady nám posílají balíčky,“ uvedla Nováková. Důležité je podle ní živé klíště uložit do pevné uzavíratelné lahvičky a přidat hrst čerstvé trávy, která během transportu zajistí vysokou vzdušnou vlhkost. Letos od začátku června lidé do laboratoře zaslali už 120 nacucaných samic. 

Klíště obecné prochází během svého vývoje stadiem vajíčka, dvěma nedospělými stadii larvy a nymfy a končí dospělcem. Krev sají jen samice, které ji využívají pro vývoj vajíček. Nenasáté klíště nemá smysl posílat, neboť vajíčka neprodukuje. „Nasátá samice se po nakladení vajíček scvrkne, až vypadá jako rozinka. Její biologická úloha skončila, takže záhy po nakladení vajíček uhyne,“ popsala Nováková.

Inspirací pro tento projekt byla kampaň Najdi pijáka výzkumného týmu Ústavu patologické morfologie a parazitologie Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, který odstartoval na jaře v roce 2018. Tento výzkum pod vedením Davida Modrého se zaměřuje na pijáka lužního, který je přenašečem závažného onemocnění psů, psí babeziózy.  

Během sezony pijáky lužní vyšetřují i diagnostické laboratoře. „Lidé nám posílají klíšťata také ze zahraničí, kde je rozšíření různých druhů klíšťat zas trochu jiné než u nás,“ dodala Chrudimská.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Pro úřední změnu pohlaví nebude nutná operace. Ústavní soud zrušil paragrafy

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...