Jan Švejnar má u lidovců menší šanci než Václav Klaus.

Jan Švejnar má u lidovců menší šanci než Václav Klaus. | foto: Igor Šefr, ČTK

Klausovi stačí najít čtyři hlasy, Švejnarovy šance drtí lidovci

  • 438
Pokud Václava Klause někdo překvapivě a na poslední chvíli neopustí, stačí mu jen čtyři hlasy k tomu, aby byl v únoru znovu zvolen českým prezidentem. Poté, co širší vedení lidovců doporučilo svým poslancům a senátorům, aby volili Klause, začala se konečně rýsovat přesnější čísla vyjadřující podporu obou kandidátů.

Podle ankety a výpočtu MF DNES má Klaus 137 hlasů od ODS, KDU-ČSL a SNK. A ke zvolení ve třetím kole volby, na které pravděpodobně dojde, potřebuje kandidát nejméně 141 hlasů v obou komorách parlamentu.
 
Někteří lidovci, kteří dosud své preference tajili, totiž po rozhodnutí celostátního výboru řekli, koho budou volit. Ke Klausovi se přihlásili například poslanci Milan Šimonovský a Ladislav Šustr či senátoři Karel Barták a Milan Špaček.

A poměrně překvapivě také ministr Cyril Svoboda. Ten byl dosud považován za spojence předsedy strany Jiřího Čunka, který si přeje zvolení Klausova soupeře Jana Švejnara. "Usnesení strany je závazné, pokud by s ním někteří lidé z vedení strany měli problém, je namístě úvaha, že by náš sjezd byl volební," řekl MF DNES Svoboda.

Švejnar: Voliči lidovců si Klause nepřejí
Švejnar chce s lidovci dál jednat, většina jejich voličů si podle něho Klause nepřeje. Vyhlídky Klausova soupeře ale velmi zhoršilo pondělní usnesení širšího vedení KDU-ČSL, podle kterého by měli poslanci a senátoři za tuto stranu volit na Hrad Klause. - více zde

A na některé lidovce, kteří zatím váhali, to má vliv. "Hodně důležité pro mě bylo doporučení celostátního výboru. U pana Švejnara mi taky vadí, že by nebyl proti povolení adopcí homosexuálním párům," řekl poslanec Milan Šimonovský.

"Přikláním se k Václavu Klausovi. Vím, co od něj můžu čekat. Ale nic není definitivní. Každý z nich může třeba i v závěrečné řeči říci něco, co mě naštve," svěřil se senátor Karel Barták.

Prezidentské volby

Podle informací MF DNES může už nyní Klaus počítat s tím, že získá hlasy od osmi poslanců KDU-ČSL ze třinácti, které strana má, a dalších minimálně pět hlasů v Senátu. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Kasala, který chce Klause také volit, dá současnému prezidentovi hlas minimálně 15 ze 24 poslanců a senátorů KDU-ČSL.

Roli hrají církevní restituce
Velkou roli v postoji lidovců hraje plánované odškodnění pro církve, které chystá vládní koalice a na nichž mají lidovci eminentní zájem. Jde celkem o 267 miliard korun, které by měly být vyplaceny církvím během šedesáti let.
I když jak Klaus, tak Švejnar řekli, že by dohodu potvrdili, pro její schválení potřebuje KDU-ČSL hlasy poslanců a senátorů ODS.

"Co je dohodnuto, platí a mělo by být dodrženo," řekl k církevním restitucím ministr Cyril Svoboda. Patří k těm, kteří se včera jasně postavili za Klause s tím, že usnesení strany považuje za "velmi závazné". A řekl dokonce, že kdyby s tím měla část vedení strany problém, byla by na místě úvaha o jeho výměně na sjezdu. Šéf strany Jiří Čunek přitom hlasoval pro Švejnara.

Pro lidovce je spor o restituce církvím důležitější, než jak se vyřeší spor o Čunka, který chce zpět do vlády. O tom sice včera jednal Čunek s šéfem zelených Martinem Bursíkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, ale stále bez jasného výsledku.

Kde může Klaus získat další hlasy? V ČSSD u poslanců, kteří jsou v opozici vůči předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi, u nevyzpytatelných komunistů, ale třeba i od "přeběhlíků" Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Melčák je přítel expředsedy ČSSD Miloše Zemana, který podpořil Klause.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video