Klaus srovnal zákon s jednáním Židů, kdo jde do transportu. Fiala se omluvil

  16:45aktualizováno  17:29
Nevybíravě se ve Sněmovně vyjádřil poslanec ODS Václav KIaus mladší při projednávání zákona o zpracování osobních údajů. Přirovnal počínání poslanců k jednání Židů o tom, kdo půjde do transportu. Pobouřil svým příměrem některé poslance. Dokonce šéf občanských demokratů Petr Fiala se za Klause omlouval.

„Zase projednáváme něco, co občané České republiky nechtějí. To je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale hledáme, jak to trošilinku zmírnit a trošku se o to hádáme,“ začal své vystoupení Klaus.

„Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ prohlásil poslanec za ODS.

„Tady 57 procent zákonů jsou nařízení Evropské unie, kde my jako ovce pro to zdviháme ruku a v nějaké podobě to posíláme dál českým občanům. Tak jestli vám to nevadí, mně to vadí,“ uzavřel své vystoupení Václav Klaus mladší. 

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ho napomenul, aby vážil příměry, které bude používat. „Používat tady příměr z období druhé světové války, holocaustu, mi nepřijde patřičné,“ řekl Jurečka. Poslanec ČSSD Petr Dolínek reagoval na Klausovo vystoupení jako na urážlivé až zbytečné.

Pak se přihlásil předseda ODS Petr Fiala. „Jménem ODS se omlouvám za příměr, který zde nevhodně použil můj kolega Václav Klaus,“ řekl Fiala a následoval potlesk části poslanců.

„Příměr možná byl drsný, ale v jádru sedí,“ trval i pak na svém Klaus. „Kdybychom hlasovali nezávisle, žádné GDPR by nebylo,“ prohlásil. Trvá na tom, že více než padesát procent předpisů je přejatých evropských, což komentoval slovy, že ztrácíme suverenitu a ještě tomu někteří tleskají.

Obce nemají být pokutovány za porušení GDPDR

Poslanci potom schválili zákon o zpracování osobních údajů, ve verzi, jak ho upravil Senát. Obce a kraje by neměly být vůbec pokutovány za porušení pravidel ochrany soukromí. Pro bylo 122 ze 186 přítomných poslanců. Zákon teď ještě dostane k vyjádření prezident Miloš Zeman.

Senátoři v zákoně také zrušili ustanovení, podle něhož by se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) měl stát odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti o informace.

Nová pravidla ochrany soukromí navazují na evropské nařízení GDPR. Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun.

Norma zavádí výjimky z obecných pravidel ochrany soukromí pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři tak například nebudou muset žádat každého řečníka nebo účastníka shromáždění o souhlas se zveřejněním jeho záběrů, názorů či politické příslušnosti.

Senát zachoval  věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku.


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Hotely a kostely na Srí Lance zasáhly výbuchy. Vyžádaly si přes 200 obětí

Srílanští vojáci hlídají kostel svatého Antonína v Kolombu poté, co na něj...

Nedělní útoky na Srí Lance si podle nové policejní bilance vyžádaly 207 obětí, dalších 450 lidí utrpělo zranění....

Učitelka ze školky popletla adresáta, nevhodný mobilní text se šíří webem

Mobilní aplikaci si stáhlo do svých chytrých telefonů již téměř 600 lidí

Učitelka z bratislavské mateřské školky poslala omylem přes mobilní telefon nevhodnou zprávu matce dítěte, které učí. V...

Poslance Feriho na vinařské slavnosti napadli dva muži, skončil v nemocnici

Dominik Feri na konferenci k 20 letům Česka v NATO. (12. března 2019)

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů. Zraněný Feri byl...

Štědrost darů na Notre-Dame budí řevnivost. Žluté vesty a odbory se bouří

Protestující žluté vesty před katedrálou Notre-Dame v Paříži (5. ledna 2019)

Závratná výše darů, které přislíbili jednotlivci i společnosti na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame po ničivém...

Šikana v autoškole. Zkoušky lidé dělají i desetkrát, než získají řidičák

Ilustrační snímek

Tereza Klimšová z Ostravy udělala autoškolu až napošesté, další žadatelce nestačilo ani tolik pokusů a řidičák ještě...

Další z rubriky

Staněk podal trestní oznámení i na dva ředitele Muzea umění v Olomouci

Bývalí ředitelé Muzea umění v Olomouci Pavel Zatloukal (vlevo) a Michal Soukup

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na kromě již bývalého ředitele Národní galerie Praha...

Na chodníku v centru Pardubic si někdo přimaloval parkovací místo

Nové místo k stání si u podchodu pod ulicí Karla IV. v Pardubicích vytvořil...

Úředníci prvního městského obvodu v Pardubicích řeší neobvyklý případ lidové tvořivosti. Zřejmě majitel auta si na...

Letní teploty přepisovaly rekordy, v Hradci naměřili přes 27 stupňů

Ilustrační snímek

V Česku ve čtvrtek panovaly letní teploty. Nejvíc naměřili v Hradci Králové a Doksanech na Litoměřicku, kde se teploměr...

8 eko vychytávek, které šetří přírodu i vaše peníze
8 eko vychytávek, které šetří přírodu i vaše peníze

Pojďme ke Dni Země začít s malou změnou, co má ale velké důsledky. Vyberte si pár tipů, které vás osloví nejvíce a jsou pro vás nejsnazší. I maličkostmi ušetříte přírodu, peníze a vlastní čas.

Najdete na iDNES.cz