Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Redla zbavila svéprávnosti soudkyně, jejíž manžel měl vazby na stejnou firmu

  11:32
Zlínský podnikatel Michal Redl, který figuruje jako hlavní podezřelý v kauze Dozimetr, se kvůli údajné duševní nemoci vyhýbal řadu let trestní zodpovědnosti. Seznam Zprávy v úterý upozornily na fakt, že Redl má osobní vazby na plzeňskou soudkyni Vlastu Chaloupkovou. Právě ona jej v roce 2008 prohlásila za nesvéprávného. Podle serveru totiž její manžel působil ve stejné firmě jako stíhaný podnikatel.

Policisté přivádějí Michala Redla k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku. (17. června 2022) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Podnikatel Michal Redl měl podle Seznam Zpráv od roku 2008 klid od starých případů. Jednalo se například o vyšetřování, kvůli nimž jako spolupracovník uprchlého Radovana Krejčíře mohl skončit na roky ve vězení.

Od trestního stíhání ho zachránila plzeňská soudkyně Vlasta Chaloupková, která jej kvůli duševní nemoci prohlásila za částečně nesvéprávného. O nesvéprávnosti začali mít policisté pochybnosti letos, když ho označili za hlavu organizované skupiny v kauze Dozimetr.

Pouhá shoda okolností, míní Chaloupka

Seznam Zprávy však v úterý upozornily na blízké vazby v okolí podnikatele a plzeňské soudkyně. Manžel soudkyně Bedřich Chaloupka podle serveru působil před čtrnácti lety jako konkurzní správce společnosti Technology Leasing. Za tunelování dané společnosti chtěli kriminalisté Redla poslat před soud.

Je Redl z korupční kauzy Dozimetr svéprávný? Soud musí rozhodovat znova

Právě v daném roce ale přišel verdikt o částečné nesvéprávnosti. Podle serveru označil Chaloupka fakt, že verdikt jeho manželky, plzeňské soudkyně, stíhání znemožnil, za pouhou shodu okolností. „Obrovská náhoda,“ reagoval pro Seznam Zprávy bývalý konkurzní správce tunelované firmy na dotaz, jak se stalo, že on i manželka řešili ve stejné době právě Redlovy případy.

Chaloupka také řekl, že o tom slyší poprvé. Redl o nesvéprávnosti, kterou mu soudy před nedávnem vzaly, nechtěl podle serveru vůbec mluvit.

O nesvéprávnosti se doma nebavili

Manžel soudkyně Bedřich Chaloupka se dostal ke konkurzu Technology Leasing záhy po jejím bankrotu. Společnost zkrachovala podle policejního vyšetřování poté, co z ní Radovan Krejčíř s tehdy pětadvacetiletým Redlem vytáhli peníze pomocí fiktivních bankovních úvěrů.

Soud v roce 2003 určil konkurzního správce, který však vzápětí zemřel, a případ po něm dostal Chaloupka. Konkurz vedl dalších pět let. Chaloupka Seznam Zprávám v té souvislosti řekl, že se s Redlem osobně nezná.

„V Technology Leasing byl Krejčíř, to ano. To samozřejmě vím. Ale Redla jsem tam nikde neviděl,“ prohlásil Chaloupka. Podle něj se o Redlovi a jeho nesvéprávnosti nebavili ani doma s manželkou.

Policie rozšířila obvinění v korupční kauze Dozimetr, týká se čtyř podnikatelů

Bývalá Redlova soudkyně Vlasta Chaloupková, která až do odchodu do penze pracovala na opatrovnickém úseku Okresního soudu Plzeň–město, je už několik let v důchodu.

Seznam Zprávy se ji pokusily kontaktovat. Manžel Bedřich Chaloupka slíbil, že se manželky zeptá, zda má zájem odpovědět, avšak později se ozval, že si už na nic kolem Redla a řízení o nesvéprávnosti nepamatuje.

Server současně upozornil i na nesrovnalosti kolem Redlova bydliště. Redla, který žil celý život ve Zlíně, totiž soudil soud v Plzni. Podnikatel si totiž v roce 2008 přihlásil v Plzni bydliště a úředně se stal obyvatelem.

Příbuzní žádají soud o nesvéprávnost

Redl byl sice v době, kdy podle policie pomáhal Krejčířovi s úvěrovými podvody, zdravotně v pořádku, pak ale u něj podle lékařů propukly opakované stavy dlouhodobého smutku a těžké beznaděje.

V následujících letech pak plzeňský soud, ale již ne soudkyně Chaloupková, ale její kolegyně, Redlův stav pravidelně přezkoumávaly. Naposledy dokonce v květnu letošního roku, měsíc před Redlovým zatčením. A vždy s odkazem na znalecké posudky potvrdily, že se jeho stav nelepší.

Policie přešlapuje v kauze Dozimetr, neumí prolomit šifrované mobily

Redlovu nesvéprávnost, která ho tak chránila před vězením a stíháním, ale kdy se také například nesměl bez svolení soudu oženit, koupit nemovitost a s penězi směl nakládat sám jen do částky 75 tisíc, na podzim zrušil nadřízený Krajský soud v Plzni.

Minulý týden Redlovi příbuzní podle České televize poslali soudu podnět, ať znovu svéprávnost omezí, a to rovnou na dalších pět let. Je pravděpodobné, že státní zastupitelství, které vyšetřování korupční kauzy v dopravním podniku dozoruje, tomu bude všemi prostředky bránit.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

New York ovládla Manhattanhenge. Název nebeské show se inspiroval Stonehenge

29. května 2024  17:28

Dvakrát do roka se obyvatelům a návštěvníkům amerického New Yorku naskytne úkaz známý jako...

Konečná bere v europarlamentu 185 tisíc měsíčně. Přijde jí to moc

29. května 2024  17:25

Předsedkyně KSČM a kandidátka na post v Evropském parlamentu za Stačilo! Kateřina Konečná je...

Foltýn má řešit strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi, určila vláda

29. května 2024  14:25,  aktualizováno  17:20

Bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který teď působí ve vojenské kanceláři Hradu, bude...

Úplně nová F-35 se po natankování trápila nízko nad zemí. Pak se zřítila

29. května 2024  17:15

Vojenská stíhačka F-35 se zřítila nedaleko mezinárodního letiště v Albuquerque, největším městě...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...