Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se Schwarzenbergem se už rozloučily stovky lidí, zpět si odnášejí jeho fotku

Sledujeme online   10:16aktualizováno  22:38
Uctít památku zesnulého Karla Schwarzenberga přišlo ve středu do kostela Panny Marie pod řetězem na pražské Malé Straně 2939 lidí, sdělila za organizátory Monika Matulová. Rakev se Schwarzenbergovými pozůstatky byla veřejně vystavena v kostele náležejícím řádu maltézských rytířů od 12:00 do 22:00, ve stejném čase budou lidé moci uctít památku zesnulého politika také ve čtvrtek a v pátek. Následně budou pozůstatky převezeny do katedrály svatého Víta na sobotní pohřeb se státními poctami.

Schwarzenberg si místo květin přál dary na podporu Ukrajiny napadené Ruskem a pro řád maltézských rytířů, který se věnuje charitativní činnosti. „Lidé byli neskutečně štědří, během části dnešního dne darovali více než 150 000 korun,“ uvedla Matulová. Kasička zůstává na místě, k darům budou ještě připočítány peníze, které lidé posílají prostřednictvím QR kódu. O tom, kam konkrétně peníze poputují, rozhodne podle Matulové rodina.

Za zvonění zvonu a zvuku zkoušky sirén začaly v poledne proudit do pražského kostela stovky lidí, někteří z nich na otevření čekali už od dopoledne. Krátce před jednou hodinou odpoledne prvotní zájem opadl. K rakvi se podle reportéra iDNES.cz přicházeli poklonit jednotlivci. Ti se poté odebírali ke kondolenční knize.

Podle reportéra iDNES.cz byl na místě i zástupce rodiny synovec knížete, princ Ferdinand Schwarzenberg. Mezi lidmi, kteří se rozhodli vzdát zesnulému knížeti hold, nebyli jen Pražané, ale lidé z celé republiky. „Je škoda, že nebyl prezident,“ tvrdili.

Pohřební vůz přivezl rakev s ostatky Karla Schwarzenberga do orlického zámeckého parku, kde se nachází hrobka šlechtického rodu. V ní bude urna s ostatky bývalého politika uložena. (9. prosince 2023)

Na rakvi s urnou, která je uložena uprostřed kostela, jsou věnce od Poslanecké sněmovny, Senátu a Prahy 1. Dominantním prvkem výzdoby je znak Maltézských rytířů, kříž, poskládaný z červených a bílých květin. Rakev je zahalena do schwarzenberské modro-bílé vlajky.

Lidé, kteří do kostela přijdou, si odnáší malý suvenýr, tzv. Zbožnou vzpomínku. Dostanou papírovou pamětní kartičku s vyobrazením Pražského Jezulátka, modlitbami a fotografií Karla Schwarzenberga s daty jeho narození a úmrtí. Jedná se o zvyk, který se dodržuje v šlechtických rodinách.

Lidé o Schwarzenbergovi při odchodu z kostela mluvili jako o zajímavém člověku, který měl přehled o dění v ČR i v zahraničí, označovali ho také za dobrého politika. Podle dalších lidí dotázaných na místě byl velkou osobností nejen české politiky, ale celého národa, který mu má být za co vděčný.

Hodnotili také výzdobu kostela a organizaci, oceňovali, že mají příležitost se s ním rozloučit. Shodovali se na tom, že rozloučení je důstojné, kostel považují za správné místo, kde se zesnulému politikovi mohou poklonit. Některé lidi také dojalo, že si přál místo květinových darů sbírku na Ukrajinu.

U rakve stojí čestná stráž. Zatímco voják Hradní stáže symbolizuje státní pocty zemřelému politikovi, druhou stráží je skaut. Skautská stráž byla přání zesnulého, on sám byl jako dítě členem skautské organizace a pomáhal i exilovým skautům v době nesvobody.

Situaci u kostela zároveň monitoruje policie. „Od dnešního dne do pátku budeme mít jak my, tak státní policie na místě jednu stálou hlídku,“ sdělila mluvčí městských strážníků Irena Seifertová.

S rockery i arcibiskupem. Jak proběhne rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

Rakev přivezl do kostela prosklený pohřební vůz kolem ve středu dopoledne. Podle tiskové zprávy k poslednímu rozloučení, zveřejněné na facebookovém profilu Karla Schwarzenberga, je v uzavřené rakvi uložena urna.

Stavba, kde je rakev se zesnulým šlechticem vystavena, je součástí areálu, kde řád maltézských rytířů sídlí od 12. století. V roce 1378 tu bylo vystaveno před pohřbem i tělo českého krále Karla IV. Lucemburského.

Kostel maltézských rytířů jako místo pro rozloučení nebyl vybrán náhodou. Schwarzenbergové jsou 500 let členy tohoto rytířského řádu a otec Karla Schwarzenberga byl v čele českého velkopřevorství 40 let jako regent. Jeho erb visí na zdi kostela, kousek na rakví jeho syna.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů.

Zemřel Karel Schwarzenberg. Politik z šlechtického rodu, který nenudil

V sobotu bude kvůli Schwarzenbergově pohřbu od rána uzavřeno první nádvoří Hradu, velká část druhého nádvoří a část třetího. Budou i další omezení. Hrad doporučuje návštěvu areálu z důvodu rozsáhlosti pohřbu pouze v brzkých dopoledních hodinách. Uvedl to na webu.

Po sobotním obřadu budou Schwarzenbergovy pozůstatky uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Karel Schwarzenberg zemřel ve věku 85 let v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Na jeho úmrtí reagovali přední osobnosti české i zahraniční politiky.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...