Čeští vojáci na Slovensku | foto: AČR

Vede misi NATO na Slovensku. Sladit pět armád není snadné, říká český velitel

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Plukovník Karel Navrátil velí celému kontingentu Mnohonárodního bojového uskupení Slovensko, které má za úkol odstrašit svou přítomností nepřítele a chránit východní křídlo Aliance. „Naše jasné sdělení je, že jsme spolu připraveni bránit rozšíření války na území NATO,“ říká v rozhovoru.

Můžete popsat, jak vypadá vaše nasazení na Slovensku?
Na začátek si musíme ujasnit jednu věc: Naše mise je svým způsobem atypická, protože je v této fázi brána jako mise výcviková. Úkolem Mnohonárodního bojového uskupení Slovensko je prezentovat jednotný postoj zemí NATO k ruské agresi, odstrašit agresora. Naše jasné sdělení je, že jsme spolu připraveni bránit rozšíření války na území zemí NATO, v našem případě Slovenska.

Toto jasné sdělení svým způsobem doplňuje ekonomické sankce a jasně demonstruje odhodlání demokratického západu za žádných podmínek nepodlehnout ruským hrozbám. Pro Českou republiku je nesmírně důležité, že se zavázala při nasazení bojové skupiny převzít roli vedoucí země (anglicky Lead Nation, pozn. red.). Pro naši armádu je to výzva, příležitost, a především obrovská zodpovědnost. Věřím, že takhle to chápu nejen já, ale i všichni čeští vojáci, kteří tu se mnou na Slovensku jsou nasazeni.

Musím vidět mnohem dál a předvídat budoucí potřeby i problémy související s působením tohoto vojenského tělesa v operaci. Nemohu si říct, že v létě padla a po mně potopa.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video