Do českých škol se přihlásila zhruba polovina ze 70 tisíc dětí uprchlíků

  • 75
Zájem uprchlíků z Ukrajiny před Putinovou válkou o zápis dětí do českých škol je nižší, než čekala vláda Petra Fialy. Premiér o tom hovořil po čtvrtečním jednání s hejtmany. Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba řekl, že na území České republiky by mělo být kolem 70 tisíc dětí z Ukrajiny, ale 30 tisíc z nich se nepřihlásilo do českých škol.

Může to podle něj znamenat i to, že ani nejsou na území České republiky, tedy že se vrátily domů na Ukrajinu, nebo jsou v jiné zemi.

V září podle něj nebude možné pro nezapsané děti výuku připravit. Na jednání podle Kuby zazněl požadavek na novou definici online výuky a jednání s ukrajinskou stranou.

Tématem jednání zástupců vlády s hejtmany bylo zvládání příchodu uprchlíků před válkou, kterou rozpoutalo Rusko. „Měl jsem možnost poděkovat hejtmanům za zvládnutí situace, bez spolupráce s kraji by výsledky nebyly takové, zátěž na kraje je evidentní,“ řekl Fiala.

V průběhu července a srpna podle něj vláda rozhodne o dalším financování Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině podle dat o jejich vytíženosti.

Podle pražského primátora za Piráty Zdeňka Hřiba jednání nepřineslo posun v požadavku na přesun uprchlíků z přetíženého hlavního města. Podle něj lze uložit pobyt bez porušení práva Evropské unie, což dokládá německá legislativa. Ta umožňuje běžencům uložit místo pobytu po první tři roky, uvedl. Téma relokací ukrajinských uprchlíků ale podle premiéra Fialy na jednání vznesl pouze Hřib.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video