Humanitární pomoc míří i do Bělehradu

- Humanitární pomoc směřující z České republiky na Balkán není vždy určena jenom Albáncům. Přikrývky, hygienické potřeby, potraviny a léky nakoupené z celonárodních sbírek putují také Srbům a ostatním lidem trpícím válkou v Jugoslávii. Jednou z humanitárních organizací, která pomáhá lidem v nouzi nejen na Balkáně, je Občanské sdružení ADRA. Poskytuje pomoc v utečeneckých táborech v Albánii a Černé Hoře, ale chystá se v nejbližší době vypravit kamión s humanitární pomocí také do Bělehradu.

ADRA je organizace apolitická a reaguje na potřeby lidí na všech stranách konfliktu," uvedl v rozhovoru

Peníze může posílat na tato konta:

Nadace při České televizi Člověk v tísni"
350 350 350 / 5100
Investiční a poštovní banka - poštovní spořitelna

Česká katolická charita
182-941-011/0100
variabilní symbol: 9078
heslo: Pomoc Kosovu

Český červený kříž:
10030 - 7334 - 011 / 0100
variabilní symbol: 555  
heslo:
Balkánský konflikt

Humanitární organizace ADRA
19-14530 902 277 / 0100
variabilní symbol: 745

Nabídky na nezištné ubytování uprchlíků:
Odbor soc. věcí městského úřadu v Českých Budějovicích, tel:   038 / 67 04 368
pro iDNES ředitel Občanského sdružení ADRA Rudolf Reitz, který doprovází každý humanitární konvoj ADRA na Balkán. Konflikt není černý, nebo bílý a nedá se říci, že za všechno mohou jen Srbové, nebo Albánci,"dodal k válce v Jugoslávii.

Uvedl, že při průjezdu válečným Balkánem jsou vidět rodiny, které pod traktorovými přívěsy u hranic s Albánií čekají na uklidnění situace a věří v návrat domů. "Návštěva utečeneckých táborů zase ukáže, že každý člověk je jiný. U někoho je vidět beznaděj z toho, co bude dál, nebo odevzdání, u jiného naopak naději, že život pokračuje," poznamenal Reitz.

Přáním pracovníků humanitárních organizací je, aby vlna solidarity s lidmi postiženými válkou zůstala i po skončení války a podepsání mírových dohod. Po těchto oficiálních aktech většinou opadá nejen zájem o pomoc mezi lidmi, ale i většina humanitárních organizací se z postižených území stáhne a zanechá místní obyvatele svému osudu. Lidé se budou vracet do domů bez střech, beze všeho a budou potřebovat naši pomoc," dodal ředitel Reitz.

Chcete-li pomoci, pak humanitární pracovníci přivítají spíše peněžité dary, protože za ně je možné nakoupit to zboží, které je právě potřeba.

Logo Občanského sdružení ADRA na kamiónu

Kamión Občanského sdružení ADRA, kterým sdružení dováží humanitární pomoc do postižených oblastí.

Rudolf Reitz - ředitel Občanského sdružení ADRA

Sklad s humanitární pomocí

Sklad s humanitární pomocí

Sklad s humanitární pomocí

Sklad s humanitární pomocí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video