OSN už nemá na uprchlíky peníze

- Vysoká komisařka OSN pro uprchlíky Sadako Ogatová v úterý v Ženevě varovala, že její agentuře docházejí finanční prostředky na pomoc 750.000 kosovským uprchlíkům. Nedostatek peněz může podle ní vážně ohrozit operace Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Albánii, Makedonii a Černé Hoře.
"Stačíme krýt jen ty nejnaléhavější potřeby uprchlíků a konec konfliktu a lidského utrpení je v nedohlednu," uvádí se v komuniké komisařky Ogatové. Ta zároveň žádá dárcovské země o pomoc v této naléhavé situaci. "Obracím se obzvláště na evropské země a na Evropskou komisi, protože stojíme tváří v tvář evropské tragédii a Evropa musí nést velkou část nákladů."
UNHCR požadoval na první pololetí letošního roku 143 milióny dolarů, aby mohl financovat své programy určené pro kosovské Albánce, kteří z této jihosrbské provincie uprchli od loňského června. Dosud ale získal jen 71 miliónů, uvedla mluvčí UNHCR Judith Kuminová na briefingu pro novináře.
V čele seznamu dárcovských zemí je podle jejích údajů Japonsko s 23 milióny dolarů, následované USA s 8,5 miliónu dolarů. Nizozemsko, Kanada, Norsko, Dánsko, Švýcarsko a Austrálie přispěly všechny po více než třech miliónech dolarů a 8,8 miliónu dolarů získala ženevská agentura v podobě sbírky od italského lidu a 554.000 dolarů věnovala italská vláda.
"Francie poskytla 800.000 dolarů a přislíbila dalších 1,2 miliónu dolarů. Také USA přislíbily poskytnout v nejbližší době dalších 12,5 miliónu dolarů," řekla Kuminová.
Upozornila zároveň, že všechny tyto peníze už byly spotřebovány. Nezíská-li UNHCR v nejbližší době další prostředky, ovlivní to jeho práci okamžitě, nebude možné nakupovat další stany, přikrývky, léky a další věci, které kosovští běženci naléhavě potřebují.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video