Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemocnice inkasovaly za covid pacienty miliardy, ministerstvo byznys stoplo

  19:35
Covidoví pacienti se nemocnicím „vypláceli“. Od pojišťoven za ně inkasovaly statisíce navíc. Člověk, který s covidem skončil ještě loni na JIP s ventilátorem, stál pojišťovnu týdně 437 269 korun. Při použití mimotělního oběhu byla částka ještě o dvě stě tisíc vyšší. Ministerstvo však od letošního roku vyšší úhrady za nakažené koronavirem zastavilo.
Covid oddělení v Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Covid oddělení v Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně | foto: Petr TopičMAFRA

Redakce iDNES.cz se již loni v listopadu podívala na to, kolik pojišťovny za pacienta s pozitivním testem na covid připlácely. „Úhrada za péči za pacienta bez onemocnění covid-19 na jednotce intenzivní péče s plicní ventilací je 157 500 korun za týden,“ uvedla tehdy na příkladu mluvčí VZP Viktorie Plívová. Pokud jde však o hospitalizaci, kdy pacient má covid, částka byla výrazně vyšší.

Pacient s covidem, který skončil na JIP s ventilátorem, stál pojišťovnu 437 269 korun za jeden týden. Protože 279 769 bylo navíc za to, že měl pacient právě infekční onemocnění covid-19. V případě poskytnutí péče prostřednictvím ECMO (mimotělní oběh, pozn. red.) hradila třeba VZP za pacienta 693 448 korun za týden. Příplatek za infekci byl v tomto případě 413 448 korun.

Příplatky byly nutné z důvodu vyšších nákladů na péči. Šlo například o vysoké příplatky pro personál na covidových odděleních, ochranné obleky či organizační opatření v nemocnicích.

Za pacienta, který se zotavoval na standardním pokoji, uhradila pojišťovna 53 420 korun za týden. Tato částka se od loňského června neměnila ani v případě, že je pacient stále covid pozitivní. Do té doby dostávaly nemocnice ještě příplatek tisíc korun denně, změnila to nová kompenzační vyhláška.

Zdravotní pojišťovna VZP hradila za pacienta s covidem na ventilátoru téměř půl milionu korun za týden. | foto: VZP

Od letošního roku je však s příplatky za covid pozitivní pacienty konec. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba se pro letošní rok financování akutní lůžkové péče řídí úhradovou vyhláškou na rok 2022, v rámci které již nejsou stanoveny úhradové příplatky a bonifikace za pacienty s covidem, na rozdíl od vyhlášky na rok 2021. 

„Vyhláška na rok 2022 v tomto ohledu plně vychází z výsledků dohodovacího řízení, kde v segmentu akutní lůžkové péče nemocnice a zdravotní pojišťovny dospěly k dohodě na úhradách pro rok 2022, které již žádné navýšení na pacienty s covidem neobsahují a toto onemocnění je tak z hlediska úhrad standardizováno,“ podotkl pro iDNES.cz mluvčí resortu Jakob.

Stonat s covidem na JIP stojí i 100 tisíc denně. Pojišťovny čekají vysoké účty

Podle jeho slov případné vícenáklady spojené s ošetřováním covid pozitivních pacientů v letošním roce již budou nemocnice hradit ze svého obecného růstu úhrad, který je nastaven na 9 procent v porovnání s rokem 2021.

„Opětovné stanovení příplatků za covidové pacienty by mohla pro letošek stanovit až kompenzační vyhláška, pro jejíž vydání ovšem ministerstvo aktuálně nemá mandát, jelikož pro rok 2022 není přijat kompenzační zákon,“ doplnil Jakob. To, zda i pro letošek skutečně bude potřeba přijmout kompenzační zákon a vydat kompenzační vyhlášku, nebo zda si zdravotnictví vystačí s úhradovou vyhláškou, bude předmětem dalších analýz a jednání a v tuto chvíli v této věci neexistuje jednoznačné stanovisko. 

Pojišťovny náklady počítají v miliardách

„V potaz je třeba vzít i nově schválený státní rozpočet, který zmrazuje platbu za státní pojištěnce v letošním roce, a pro rok 2022 tak není významný prostor pro dodatečné výdaje ze zdravotního pojištění,“ dodal Jakob.

Pojišťovny současně upozorňují, že vyšší náhrady, které uhradily nemocnicím, ještě nejsou za loňský rok uzavřené. „Už dnes ale můžeme říci, že náklady VZP spojené s covidem se určitě budou počítat v desítkách miliard korun. Jako příklad můžeme uvést odhad nákladů za hospitalizace covid pozitivních pacientů, včetně příslušné bonifikace v akutní lůžkové péči za rok 2020 a rok 2021 za VZP. Tyto náklady činí na základě dosud zpracovaných dat 23,2 miliardy korun,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Že zatím není možné dělat závěry, potvrdila pro iDNES.cz i mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Nicol Lenertová. „Za rok 2021 mohou nemocnice vykazovat až do konce března 2022. Prozatím tedy OZP uhradila za rok 2020 334,2 milionu korun a za rok 2021 zhruba 470,6 milionu korun,“ dodala Lenertová.

Vláda zmrazí platby za státní pojištěnce. Odbory mají stávkovou pohotovost

Třeba Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra jen na bonifikacích za hospitalizované pacienty s onemocněním covid-19 v akutní a následné lůžkové péči vyplatila od začátku pandemie více než 2,6 miliardy korun. „Částka ještě není konečná, dalších 760 milionů korun zbývá doplatit za 2. pololetí roku 2021,“ doplnila mluvčí pojišťovny Jana Schillerová. 

Ta rovněž uvedla, že letošní změna přinese jistou finanční úlevu. „Právě příplatky za hospitalizaci covidových pacientů představovaly nemalou položku z celkových výdajů,“ dodala Schillerová.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda za roky 2020 a 2021 zaplatila celkem o 179,7 milionů korun. „S ohledem na zmíněnou částku to samozřejmě je z ekonomického pohledu úleva,“ podotkl mluvčí  asistent ředitelky ZPŠ Petr Kvapil.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...