Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havel stráví na Hradě poslední týden

  0:01
Prezidentská standarta s heslem "Pravda vítězí" začne v neděli o půlnoci pomalu klesat dolů ke střechám Pražského hradu. V tu chvíli skončí téměř třináctiletá epocha prezidenta Václava Havla. Avšak posledních sedm dní ve funkci, které Havlovi ještě zbývají, je naplněno až po okraj.

Každý den bude tak trochu jiný, ale vždy ve znamení loučení: se státníky sousedních zemí, s občany prostřednictvím televizní obrazovky, se zaměstnanci Hradu či s významnými osobnostmi minulosti.

Dnes Havel kupříkladu položí kytici u hrobu T. G. Masaryka na lánském hřbitově. "Prezidentem je až do půlnoci 2. února a to znamená, že do té doby bude plnit své povinnosti podle toho, jak bude potřeba," říká hradní mluvčí Martin Krafl.

Prezidentský mandát sice vyprší v neděli, ale pro Václava Havla bude i tento den pracovní. Jako šéf ozbrojených sil například naposledy vykoná vojenskou přehlídku. Prezidentské sbohem pak vyslechnou obyvatelé celé země - v osm hodin večer v televizním projevu.

Poslední týden na Hradě: samé loučení
Mnozí státníci by se chtěli osobně rozloučit s Václavem Havlem ještě před koncem jeho prezidentského mandátu. Přednost dostali prezidenti sousedních zemí. Od rána do večera se bude Václav Havel tento týden loučit se svým třináctiletým prezidentstvím.

Před nedělním odchodem z Pražského hradu se setká se státníky sousedních zemí a předá státní vyznamenání lidem, kteří se zasloužili o dobré vzájemné vztahy obou zemí. "Naši sousedé jsou pro nás nejdůležitějšími partnery, proto jsme se snažili program sestavit tak, aby se s každým mohl osobně setkat," říká ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fischer.

S německým prezidentem Johannesem Rauem se Václav Havel rozloučil při soukromé večeři v Berlíně už před dvěma týdny. Na bleskovou návštěvu Prahy přiletí v úterý polský a rakouský prezident s manželkami. V plánu je společný oběd v pražské restauraci Bellevue.

Poslední cesta na Slovensko
A ve středu se Havel symbolicky na svou poslední zahraniční cestu jako hlava státu vypraví do Bratislavy, kde od prezidenta Rudolfa Schustera převezme Řád bílého dvojkříže I. stupně, nejvyšší slovenské vyznamenání.

Společně s manželkou Dagmar pak večer zavítá do Slovenského národního divadla na představení "Tančiareň". Před odletem posedí se slovenskými přáteli, mezi nimiž zřejmě nebude chybět někdejší slovenský ministr kultury Milan Kňažko a bývalý federální ministr vnitra Ján Langoš.

Do Prahy se na čtvrteční setkání těší irský premiér Bertie Ahern. Bude posledním státníkem, s nímž se Havel před vypršením mandátu sejde. "Je to pro mě čest, že se mohu s panem prezidentem setkat, chci mu poděkovat za všechno, co vykonal," řekl Ahern v Dublinu.

Havel poskytne ještě dva rozhovory pro zahraniční média. Jedno interview získá televizní štáb natáčející dokument o neonovém srdci na Hradě a druhé časopis The Newyorker.

Ani v posledním týdnu se Havel nevyhne některým svým ústavním povinnostem. V úterý jmenuje soudce Ústavního soudu Jiřího Muchu. Také ho čeká několik audiencí či podpisy nových zákonů.

V pátek natočí svůj poslední, pětiminutový projev, který bude Česká televize vysílat v neděli v osm hodin večer. "Bude laděn především jako rozloučení s občany," poznamenal hradní mluvčí Martin Krafl.

Rozlučka se zaměstnanci prezidentské kanceláře, současnými i bývalými, se uskuteční už v úterý. Na slavnostní recepci se ten večer sjede na šest set lidí, pro které má prezident připravené překvapení.

Scénář úplného závěru tohoto týdne se rodil nesnadno. Václav Havel totiž končí jako první český prezident v řádném termínu. Jeho předchůdci buď odstoupili, nebo ve funkci zemřeli. Jeho podoba není ještě zcela hotova. "Jistá je zatím vojenská p

řehlídka tady na Hradě a pokloní se u památníků české státnosti," říká Krafl.

Občan Havel se chystá číst, cestovat a hlavně odpočívat

Konec prezidentství bude pro Václava Havla vysvobozením z kolotoče ceremonií, při nichž tuhnou tváře od neustálého usmívání. Havel se netají tím, jak se těší, že konečně bude mít čas na čtení, psaní a také cestování.

Nejdřív ze všeho chce Václav Havel po svém odchodu z Hradu odpočívat. Na radu lékařů se vypraví na jih. Zda Havlovi pojedou do svého domu v Portugalsku, není jasné. "Chystá se na neupřesněné místo do zahraničí, kde zůstane až do března," řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl.

V úvahu přicházejí Kanárské ostrovy, kde už několikrát manželé Havlovi pobývali na pozvání španělského krále.

Po návratu se Havel zúčastní prezentace knihy svých projevů za poslední dva roky včetně závěrečného projevu na rozloučenou, který tuto neděli odvysílá Česká televize.

Mnoho dalších aktivit však Václav Havel neplánuje. "Mám bezpočet pozvání na cesty po světě, ale nejdřív potřebuji zařídit ryze praktické věci: kancelář, personál, vyřídit stěhování z Hradu... Kdyby mě někdo náhodou požádal o mírovou misi ve stylu Jamese Cartera, pokud narážíte na toto, zatím se chystám odmítat. Neříkám, že navždy," řekl v rozhovoru pro týdeník Respekt.

"Potřebuji být nějakou dobu v ústraní, být sám, číst, promýšlet pár věcí, případně něco psát. Rád bych cestoval. Teď budu mít poprvé normální pas. Já potřebuji různé země vidět i odjinud než z pancéřované limuzíny," řekl Respektu Havel.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....