Předseda ČSSD Jan Hamáček. | foto: Michal Šula, MAFRA

Změna ministra kultury je nezbytná, reagoval Hamáček na Staňkova obvinění

  • 1062
Poslední tweety odstupujícího ministra kultury Antonína Staňka jsou nejlepším důkazem toho, že změna v této funkci je nanejvýš potřebná. Takový názor vyjádřil místopředseda vlády a předseda sociální demokracie Jan Hamáček reakci na Staňkovy výroky na sociální síti. Staněk obvinil Hamáčka, že nedodržel slovo, když jej šéf ČSSD nutil k demisi.

Podle Staňka předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček nedodržel slovo, když jej žádal o podání demise, uvedl ministr v pátek večer na svůj Twitter.

Zároveň napsal, že svou představu řešení situace kolem svého odvolání hodlá sdělit 12. července na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a s Hamáčkem v Lánech.

05.července 2019 v 21:00, příspěvek archivován: 06.července 2019 v 11:10

Přesto jsem výzvu uposlechl a rezignaci v zápětí podal. Řada nepromyšlených kroků nás ale dovedla tam, kde jsme. Svalit teď odpovědnost na Staňka, je výhodné, ale nefér.

„Poslední tweety pana Staňka jsou nejlepším důkazem toho, že změna na postu ministra kultury je nanejvýš potřebná,“ napsal v sobotu agentuře ČTK Hamáček v reakci na Staňkovy výroky na sociální síti.

„Grémium mi 9.5. vyjádřilo důvěru a pověřilo mě konkrétními úkoly k 31.5., aby mě pár dnů poté vyzval předseda k rezignaci. Jasné nedodržení slova,“ napsal Staněk, který o den dříve bez bližšího upřesnění mluvil v souvislosti se svým odchodem z vlády o zradě motivované strachem a slabostí.

05.července 2019 v 21:00, příspěvek archivován: 06.července 2019 v 11:13

Včerejší tweet není osobním útokem na Jana Hamačka! Je odpovědí na hysterická obviňování na sociálních sítích po schůzce v Lánech. Grémium mi 9.5. vyjádřilo důvěru a pověřilo mě konkrétními úkoly k 31.5., aby mě pár dnů poté vyzval předseda k rezignaci. Jasné nedodržení slova.

„Svalit teď odpovědnost na Staňka je výhodné, ale nefér. Moje představa řešení této krize a jejího odblokování bude předmětem schůzky s panem prezidentem 12.7. Věřím, že nějaké konstruktivní řešení najdeme,“ napsal ministr kultury. Příští pátek se v Lánech mají sejít Zeman, Hamáček a Staněk, prezident podle svého dřívějšího vyjádření chce předsedu ČSSD s ministrem usmířit.

Kritizovaný Staněk

Staňka v noci na sobotu ostře kritizoval také Petr Dolínek. „Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana,“ uvedl poslanec na Twitteru

05.července 2019 v 22:11, příspěvek archivován: 06.července 2019 v 11:21

Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana...

Staněk podal demisi v květnu. Zdůraznil při tom, že šlo o přání předsedy Hamáčka. Zeman zatím Staňka z vlády neodvolal, ačkoli podle Ústavy České republiky člena vlády odvolat musí, jestliže to navrhne premiér.

Skončí ministr Staněk, nebo odejde ČSSD z vlády? Ve hře je sedm scénářů

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ říká článek 74 Ústavy. Zeman se opírá o to, že základní zákon nestanoví pro hlavu státu termín, jen to, že musí požadavku předsedy vlády na odvolání ministra vyhovět. 

Hamáček se s prezidentem potkal nedávno. Společně s premiérem Andrejem Babišem měli schůzku se Zemanem tento týden ve čtvrtek. Po setkání uvedl, že svolá mimořádné jednání předsednictva strany, protože prezident Miloš Zeman neřekl, že Staňka odvolá.

„Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády,“ řekl předseda ČSSD. Uvedl také, že on má jasno a že není optimista.

Hamáček na Facebooku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video