Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

  13:42aktualizováno  14:07
Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo zahraničí. Konkrétně šlo o skupinu APT28 spojovanou s tamní tajnou službou GRU. Česká diplomacie Rusko vyzvala, aby útoků zanechalo. Jeho aktivity odsoudila i Evropská unie a Severoatlantická aliance.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) mluvil o „vyšších desítkách útoků na infrastrukturu“. „Pokusy ruských hackerů o ohrožení systémů se rychle odhalily a vyřešily, dnes ale partneři přistoupili k veřejnému odsouzení útočníků“, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Česko společně s Německem, Evropskou unií, NATO a mezinárodními partnery zásadně odsuzují aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU,“ uvedlo v pátek ministerstvo.

Resort zahraničí se v identifikaci útočníků odvolává na informace tajných služeb. Hackeři podle nich využili do té doby neznámou slabinu v aplikaci Microsoft Outlook.

„APT28 se na Česko zaměřuje dlouhodobě. Toto jednání je v rozporu s normami OSN pro odpovědné chování států v kybernetickém prostoru a dalšími mezinárodními závazky. V kontextu nadcházejících evropských voleb, národních voleb v řadě evropských zemí a pokračující ruské agrese proti Ukrajině jsou tyto činy zvláště závažné a odsouzeníhodné,“ upozornilo ministerstvo.

Ohrožené země: Německo, Česko a Polsko

Kvůli kybernetickým útokům spojovaným s Ruskem si Německo v pátek předvolalo ruského velvyslance. Zároveň rovněž vyzvalo Moskvu, aby s takovými výpady přestala, uvedl vládní mluvčí Wolfgang Büchner.

Spolkové ministerstvo vnitra uvedlo, že útoky nemířily jen proti vládní sociální demokracii (SPD), ale také proti německým firmám v oblasti logistiky, zbrojení, letectví a výpočetní techniky. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková dnes prohlásila, že za loňským hackerským útokem na SPD stála právě skupina APT28.

Útoky na Česko i Německo už odsoudila Evropská unie i NATO. Na vyjádření vlád obou zemí o kyberútocích podporovaných Ruskem ostře reagovaly Severoatlantická aliance i Evropská unie. Severoatlantická rada v prohlášení hovořila o ohrožení bezpečnosti aliančních partnerů. Mezi konkrétními zeměmi, které se staly jejich terčem, zmínila Česko, Německo či Polsko.

Na koho ruští hackeři zaútočili?

Naposledy se stala obětí hackerů policie 17. března, její web nefungoval několik hodin. „Podle předběžných informací se jedná o DDoS útok,“ uvedla policie na síti X. Stejně dopadlo v lednu také ministerstvo práce a sociálních věcí. Internetové stránky, kde si lidé mimo jiné vyřizují žádosti o sociální dávky, nefungovaly minimálně dvě hodiny.

Velký útok na infrastrukturu zaznamenalo Česko v říjnu, kdy hostilo Mezinárodní krymskou platformu, na které vystoupil online mimo jiné také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Proruská hackerská skupina se na Telegramu v této souvislosti přihlásila k napadení osmi českých webů, nefungovaly stránky Senátu, ministerstva vnitra nebo Úřadu vlády.

Útoky měly několik společných bodů: webové stránky byly nefunkční několik hodin, při útocích neunikla žádná citlivá data, a i přes varování se jim nepodařilo předejít.

Ministr Lipavský na síti X zmínil další nedavné případy. „Výbuch ve Vrběticích, vlivová operace Voice of Europe nebo kybernetické útoky. Česká diplomacie bude vždy Česko proti ruskému imperialismu bránit,“ uvedl ministr.

Skupina APT28 vznikla pravděpodobně před rokem 2004. Podle německých zpravodajců je celosvětově aktivní nejméně od roku 2004 a je jedním z „nejnebezpečnějších kybernetických aktérů na světě“.

V minulosti ruští hackeři zaútočili např. také proti gruzínským a ukrajinským vojenským cílům, proti Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, proti systému NATO, ale i proti Putinovu režimu nepohodlným ruským novinářům. Známý je rovněž této skupině připisovaný průlom elektronické ochrany Světové antidopingové agentury. Na internetu se pak objevily zdravotní záznamy minimálně 127 sportovců, mimo jiné české tenistky Petry Kvitové.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Razantní propad studijních výsledků. Německé školy nezvládají migraci

19. června 2024

Premium Německé školy jsou v důsledku imigrační vlny přetížené, trpí nedostatkem kvalifikovaných učitelů,...

Němci ho zastřelili s holubem v náručí. Sověti z něj udělali světce

19. června 2024

Seriál Svého času se o něm učili i žáci v Československu. Viťa Čerevičkin se díky svému tragickému osudu...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 577 poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  22:54

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí. Většina z nich v...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...