Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exekutora dál vybírá věřitel. Soud zamítl ohled na bydliště dlužníka

  18:01
Ústavní soud ponechal exekuční řád beze změn, návrh senátorů prosazujících teritorialitu zamítl, požadavek podle soudců postrádá ústavně právní rozměr. Exekutora podle současné právní úpravy vybírá věřitel bez ohledu na sídlo exekutorského úřadu a bydliště dlužníka. „Problém leží spíše v politické, zájmové rovině,“ řekl soudce zpravodaj Jiří Zemánek.

Ilustrační snímek | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

„Exekuční řád poskytuje dostatečné záruky pro nezávislost a nestrannost výkonu exekuční činnosti soudního exekutora tak, aby byl vázán právem, a nikoliv pokyny oprávněného,“ uvedla k nálezu v úterý mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Zároveň soudci konstatovali, že jsou si vědomi některých excesů a problematických postupů v exekuční praxi. Vyhovění senátorskému návrhu by však podle nich neznamenalo automatickou změnu k lepšímu.

Podle advokáta skupiny senátorů Jana Válka sice kontrolní mechanismy existují, ne vždy jsou však důsledně uplatňovány. „Realita bohužel funguje jinak. Je potřeba se zamyslet nad tím, do jaké míry jsou zákony dodržovány a formálně vymáhány jak z hlediska ministerstva spravedlnosti, tak ze strany soudů,“ řekl Válek.

Princip jeden dlužník, jeden exekutor

Senátorka Adéla Šípová souhlasí s tím, že případné zavedení principu „jeden dlužník, jeden exekutor“ je spíše politickou záležitostí a bude se snažit změnu prosadit. „Hrozí, že chudoba určité skupiny obyvatel bude spíše narůstat a problémy se budou zvětšovat. Myslím, že bychom před tím neměli zavírat oči,“ uvedla.

Šance na zavedení teritoriality exekutorů se blíží nule, shodují se poslanci

Podle ředitele Institutu prevence a řešení předlužení Radka Hábla existuje vedle ústavně právního pohledu i pohled sociální a ekonomický. „Nález Ústavního soudu je pro nás velkým zklamáním, protože mohl konečně ukončit obchod s exekucemi. Nezbývá ale než jej respektovat,“ sdělil Hábl.

Institut chce dál usilovat o to, aby dlužník měl jediného exekutora, kterého by určoval soud. Podle experta na dluhovou problematiku Daniela Hůleho ze společnosti Člověk v tísni je systém výběru exekutora spíš politická než právní otázka. Míní, že by nová vláda měla pravidla pro dlužníky dál upravovat.

Senátoři: Systém umožňuje nekalé praktiky

Skupina 25 senátorů se na Ústavní soud obrátila už v roce 2018. Navrhli zrušit části dvou ustanovení, která zakotvují volbu konkrétního soudního exekutora věřitelem, a potlačují tak princip teritoriality. V praxi může kterýkoliv exekutor vymáhat pohledávky kdekoliv v Česku. Podle senátorů je současná úprava v rozporu s principem právního státu, právem na soudní ochranu a právem na zákonného soudce.

Počet exekucí v Česku roste. Meziročně o šest procent, uvádí institut

Hlavním argumentem senátorů bylo to, že neomezená volba soudního exekutora oprávněným jde proti nosným principům exekuční činnosti, kterými jsou nezávislost, nestrannost a spravedlivost. „V právním státě si nelze představit soudce, který by byl volen a placen pouze jednou stranou sporu. Není zřejmé, proč by mělo být na soudce nahlíženo jinou optikou než na soudní exekutory,“ stálo v návrhu.

Podle ústavních soudců však neexistuje ústavně zaručené právo na zákonného soudního exekutora. Navíc exekutor nemá stejné postavení jako soudce.

Podle senátorů systém otevírá prostor pro nekalé praktiky, klientelismus a korupci. Senátorům se nelíbí ani to, že exekutoři o pohledávky v podstatě soutěží na pomyslném trhu s exekucemi, přičemž velcí věřitelé typu operátorů, pojišťoven, distributorů energií nebo správců pohledávek spolupracují s konkrétními exekutorskými úřady na desítkách tisíc exekucí.

Přehledně novinky v exekucích: nejdůležitější změny v zákoně od příštího roku

Případná teritorialita exekutorů a její parametry jsou dlouhodobým tématem diskusí v právních a politických kruzích. Letos v září Senát podpořil další projednávání novely, která má zavést místní příslušnost exekutorů podle krajů. Úpravu exekučního řádu, kterou předložila senátorka Šípová, podle rozhodnutí horní komory posoudí její ústavně-právní výbor. Podobný návrh Parlament zkraje léta odmítl.

Zavedení teritoriality dlouhodobě podporuje Exekutorská komora. Princip místní příslušnosti by podle ní výrazně pomohl stabilitě systému vymáhání práva. Naopak část exekutorů a Česká asociace věřitelů s teritorialitou nesouhlasí. Obávají se, že systém bude fungovat hůře než v současnosti.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vítězkou prezidentských voleb v Mexiku se stala Sheinbaumová, vyplývá z průzkumů

3. června 2024  6:18

Vítězkou nedělních prezidentských voleb v Mexiku se zřejmě s velkým náskokem stala bývalá starostka...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...