Spisovatelka Eva Hauserová.

Spisovatelka Eva Hauserová. | foto: ČTK

Zemřela Eva Hauserová. Novinářce, spisovatelce a feministce bylo 69 let

  • 24
Ve věku 69 let v pátek zemřela novinářka a spisovatelka Eva Hauserová. Na Facebooku to oznámil její syn Jakub Hauser. Působila například v časopisech ABC a Story. Zabývala se také tvorbou televizních scénářů zaměřených na ekologii a ženy, například Nedej se, Ženský hlas či Vybydlená planeta.

Ve vědecko-technickém časopise pro děti ABC působila mezi lety 1989 a 1990, poté dva roky pracovala jako redaktorka časopisu Story a sci.fi časopisu Ikarie. Později pracovala jako reklamní copywriterka. Několik let se živila také překlady z angličtiny. Byla ekologickou aktivistkou v Klubu žen Zeleného kruhu.

Jako spisovatelka se zaměřovala na sci-fi. Účastnila se Parconů, neboli srazů československých příznivců sci-fi, fantasy a hororu. Úzce spolupracovala také s organizací Československý fandom.

Napsala například román Hostina mutagenů či feministickou sci-fi novelu Cvokyně. Vydala také několik povídkových knih, například U nás v Agonii či Divoká jízda, nebo populárně feministické knihy Jsi přece ženská nebo Na koštěti se dá i lítat. S povídkou Spěte sladce, děti obsadila druhé místo v soutěži o Cenu Karla Čapka v roce 1987.

Ve věku 49 let zemřel novinář Vadim Fojtík. Po krátké nemoci, uvedli kolegové

Hauserová vystudovala biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, později krátce nastoupila do Ústavu molekulární genetiky ČSAV. V publicistice se zaměřovala na přírodní zahradničení.

„Byla v mém okolí jednou z prvních feministek a dokázala o tématu vést dlouhatánské debaty. Čím dál zřetelnější u ní bylo také zaujetí pro ekologii,“ napsal na Facebooku publicista a novinář Ivan Adamovič. „Byla nehalasnou, praktickou aktivistkou,“ dodal.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video