Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koupila dům, plánovala drobné opravy. Místo nich jí statik doporučil demolici

  16:57
Alena Komárková koupila dům v hodnotě přes jeden a půl milionu korun. Plánovala drobné opravy a spokojený život na Moravě. Místo toho jí statik řekl, že je nemovitost vhodná k demolici. Žena nyní nemá kde bydlet, na krku má hypotéku, kterou si kvůli domu vzala. Není ale jasné, zda je vina na straně prodávajících, nebo makléře. Případ pravděpodobně skončí před soudem.
Rodinný dům, který paní Komárková zakoupila. (2017)

Rodinný dům, který paní Komárková zakoupila. (2017) | foto: Zdravá Nemovitost

„Nabízím k prodeji rodinný dům. Jedná se o starší, udržovaný rodinný dům, vhodný k modernizaci pro trvalé bydlení. Je možné jej ihned obývat,“ inzeroval na rodinný dům s dispozicí 3+1 v Březí u Mikulova realitní makléř Radek Pavlíček. Alena Komárková na jeho nabídku zareagovala.

„Dům se mi zalíbil a od začátku jsem měla v plánu jej zrekonstruovat a trvale se v něm zabydlet,“ uvedla. „Při prohlídce mi sdělil, že rodinný dům není připojen na plynovod. Přitom v realitní nabídce bylo napsáno, že dům je napojen na všechny sítě,“ popsala. Pavlíček Alenu informoval také o tom, že na zahradě je studna plná vody, která je natolik hluboká, že „žebřík na dno studny ani nedosáhne“.

Alena v srpnu 2016 s makléřem od společnosti RE/MAX podepsala smlouvu s kupní cenou 1 590 000 korun. Nemovitost se ihned rozhodla rekonstruovat a zmodernizovat. Když začala s pomocí přítele osekávat zdiva v celém domě, zjistila, že dům je z větší části postaven z nepálených cihel, takzvané vepřovice. „Materiál mě překvapil. Kdybych o něm věděla, nemovitost bych rozhodně nekupovala.“

Dům k demolici

Vepřovice však nebyla posledním překvapením. Studna, která měla být podle makléře „plná vody“, byla zasypaná a dům neměl pevný základ. 

Redakce iDNES.cz v této souvislosti oslovila makléře, ten uvedl, že studnu u domu si nevybavuje. Zároveň také popřel, že by o domu uváděl nějaké nepravdivé informace. „Vycházel jsem z toho, co mi řekl původní majitel,“ uvedl. 

V březnu 2017 si nakonec Alena pozvala znalce z oboru statiky, aby stavbu prověřil.  „K ověření stavu základů byla provedena sonda z vnitřní a vnější strany u obvodové stěny. Objekt nemá základy, zdivo je ukončeno asi 20–25 centimetrů pod terénem,“ uvádí zpráva. Za hlavní vady označil statik chybějící základy domu, nehomogenitu zdiva a skryté trhliny.

Pro zajištění úvěru byl rodinný dům v Březí posouzen také Komerční Bankou. Odhadce nemovitosti, podle podpisu na dokumentu Miroslav Muclinger, ve svém závěru uvedl, že základy domu jsou „pravděpodobně kamenné, cihelné, betonové. Zdivo o tloušťce min. 45 cm. Ve zdivu jsou zjevné menší zřejmě stabilizované praskliny. Vlhkost nad podlahou dle majitele vznikla v důsledku prasklého vodovodu“. 

Jiří Hermany, statik, který posuzoval nemovitost paní Aleně v roce 2017, nicméně za hlavní vady u domu označil: chybějící základy, nehomogenitu zdiva („stavební zmetek“), skryté trhliny ve styku zdí. 

„Celkově po stavební stránce má objekt charakter dožitého díla. Je vhodnější k demolici než k nějaké opravě,“ napsal statik v závěru.

Alena přerušila opravné práce na domě a informovala původní majitele nemovitosti o zjištěném stavu. Zároveň požádala o slevu z kupní ceny ve výši jeden milion korun. To druhá strana odmítla. 

Podle právničky Lady Petrikové, která má případ paní Aleny na starosti, byl tento krok tím nejlepším řešením. Pokud by totiž paní Alena od kupní smlouvy odstoupila, nemovitost by musela vrátit, nicméně celou kupní cenu by musela vysoudit zpět. „Nakonec by se tedy ocitla v situaci, kdy by neměla ani nemovitost, ani peníze.“ 

Alena Komárková se nakonec dovolala jednomu ze sourozenců původních majitelů domu. „Díky tomu jsem zjistila, že se původní majitelé v minulosti právně domáhali odškodnění za narušení domu, které bylo způsobeno prováděním prací na místní komunikaci,“ vypráví Alena.

Kdo tajil pravdu?

„Makléře jsem vnímala jako odborníka na nemovitosti, jelikož pracuje pro jednu z největších sítí realitních kanceláří. Předpokládala jsem, že jeho ujištění a informacím můžu věřit. Na nemovitost jsem si vzala hypoteční úvěr, který budu splácet desítky let. Cítím se podvedena,” uvedla Alena.

Co dělat, když najdete u koupeného domu závady?

Podle občanského zákoníku je kupující povinen oznámit vadu (skrytou) prodávajícímu a to bez zbytečného odkladu poté, co ji mohl kupující při dostatečné péči zjistit. Pokud to neudělá, mohl by mít problémy u možné soudního řízení.

„Kupující sdělí prodávajícímu, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady. Provedenou volbu nemůže kupující změnit bez souhlasu prodávajícího.“ Jaké právo si zvolí je tedy plně na samotném kupujícím, nicméně podle Petrikové zákon neumožňuje zvolit si více práv. 

Kupující si tak může zvolit například buď právo na odstoupení, nebo právo na slevu z kupní ceny. „Rovněž nedovoluje zvolit si právo na odstoupení od kupní smlouvy později než „bez zbytečného odkladu“ po prvním oznámení vad,“ doplnila právnička Lada Petriková. 

Žena nakonec vyhledala pomoc Zdravé nemovitosti (ZN), která se zabývá koordinací vybraných odborníků z oblasti prověřování nemovitostí a poskytování právních služeb. Podle Filipa Borovičky ze ZN v tomto případě pochybil i samotný makléř. 

„Jako odborník neupozornil na možné vady či problémy domu, případně nedoporučil nějakého jiného odborníka. Makléři přece platíme za to, aby nám dal odbornou radu, a ne jen za to, aby vám sepsal smlouvu a podal klíče. Takže žádný poradenský servis makléř neposkytl,“ uvedl.

Zatím však zůstává otázkou, na čí straně je vina. Vady na domu mohla zatajit i strana prodávajících. Podle Jana Borůvky z Asociace realitních kanceláří se mohlo stát, že o vadách domu nevěděl ani samotný makléř. „Nepředpokládám, že vady v domě byly zamaskovány na základě pokynu makléře,“ uvedl. Připustil však, že paní Alena na začátku neměla šanci bez odborných znalostí zjistit sama, jaký je skutečný stav nemovitosti. 

Regulace makléřů na obzoru. Dostálová představila realitní zákon

Občanský zákoník stanovuje, že v rámci jednání o uzavření smlouvy jsou smluvní strany povinny sdělit si navzájem všechny skutkové a právní okolnosti, o nichž ví nebo vědět musí. Podle mluvčího RE/MAX Tomáše Hejdy platí, že majitel nemovitosti poskytuje makléři úplné a kompletní informace, jejichž pravdivost stvrzuje svým podpisem v rámci smluvní dokumentace mezi makléřem a majitelem. 

„Technickou inspekci necháváme provést v případě, kdy s tím majitel souhlasí. Je mu doporučena, nicméně je na majiteli, zda je ochoten si ji nechat udělat a zaplatí ji,“ uvedl. 

Pokud by ovšem realitní makléř Pavlíček věděl o reálném stavu nemovitosti a skutečně jej zatajil paní Komárkové, byl by to podle Petrikové trestný čin podvodu. Podle ní se ovšem tato skutečnost velmi těžko dokazuje v praxi. „Vždy záleží na konkrétních okolnostech případu. Často vše ztroskotá na otázce takzvaného úmyslu, který je obecně velmi těžké prokázat.“ 

Řešení v nedohlednu

Zákon o realitním zprostředkování

Na konci ledna vláda schválila zákon o realitním zprostředkování. Pokud jej schválí Parlament ČR, budou muset mít makléři vysokoškolské vzdělání či potřebnou kvalifikaci. 

Podle Borůvky by tato legislativa mohla pomoci při problematickém prodeji, neboť zákon by zavedl také pojištění profesní odpovědnosti. „Bylo-li by v takovém případě prokázáno, že došlo k takovému pochybení, které souvisí s kvalifikací a povinnostmi realitního makléře, jednalo by se o pojistnou událost. 

Jedinou možností, jak se domoci v této situaci spravedlnosti, je totiž soudní cesta a žaloba, ve které by se Alena Komárková domáhala určení přiměřené slevy z kupní ceny nemovitosti, což je podle právničky Lady Petrikové velmi zdlouhavá, ekonomicky i emočně náročná cesta. 

Alena Komárková v současné době v zakoupeném domě nebydlí. Na jihu Moravy má tak nemovitost, na kterou si brala hypotéku, a kterou nemůže využívat. 

Petrikova doufá, že takový případ mohl rozpoutat větší debatu ve společnosti a začít celou situaci na poli realitních prodejů domů řešit. Podle ní totiž případ paní Komárkové není ojedinělý.

Poukázala také na to, že například při prodeji oblečení na e-shopu má zákazník možnost odstoupit do dvou týdnu od kupní smlouvy, či zboží vyměnit. „Zde jde zpravidla řádově o stokoruny či tisíce. ‚Drobný‘ spotřebitelský obchod je dlouhodobě regulován a funguje to. Na trhu nemovitostí taková regulace chybí,“ doplnila. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...