Dezinformační scéna v Česku se postupně mění. Nyní jsou v kurzu dezinfo-influenceři | foto: koláž iDNES.cz, iDNES.cz

Z dezinformátorů jsou influenceři. Můžou mít politické ambice, varuje analýza

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Z netransparentních online médií se český dezinformační prostor proměňuje v plejádu dezinfoinfluencerů, kteří mnohdy usilují i o „nový řád“ či svržení vlády. Podle expertů je důležité, aby lidé i média sledovali finanční pozadí všech těchto nových i staronových aktivistů. Vládě vyčítají zrušení pozice zmocněnce pro dezinformace i pozdní stopku inzerování na dezinfowebech.

Právě na spojení těchto „obchodníků se strachem“ a politiků či politických hnutí a stran se mimo jiné zaměřuje nová analýza neziskové organizace Prague Security Studies Institute (PSSI).

„V případě mnoha aktivistů a občanských hnutí nelze vyloučit budoucí politické aspirace, protože pravidelně interagují a spolupracují s politickou částí dezinformační scény a často mají vlastní neúspěšnou politickou minulost, která je k občanskému aktivismu přivedla v první řadě,“ říká Kristína Šefčíková, projektová manažerka PSSI se zaměřením na dezinformace.

Analýza se zabývá 29 dezinformátory, jejichž činnost je dlouhodobě prokazována (například ve výročních zprávách o stavu dezinformační scény think-tanku Evropské hodnoty). Jejich výběr a popis činností najdete v infografice níže.

„Aktivitu ministerstva vítám, i když přišla trochu s křížkem po funuse, protože největší rozmach zažívaly dezinformační weby v letech 2014 až 2019,“ říká k nové metodice Máca.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video