Vondrák nás podrazil. My jsme s ním jednali korektně, míní Schillerová

  • 379
Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová zopakovala, že si stojí za tím, že hnutí podrazil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Ten před volbami nepodpořil šéfa své strany Andreje Babiše, ale protikandidáta Petra Pavla.

Na nedávném zasedání špiček hnutí se Vondrák rozloučil s funkcí místopředsedy. „Pan Vondrák nám řekl po zahájení zasedání, že chce rezignovat na místopředsednický post. Pak jsme s ním ještě hodinu a půl jednali, bylo to korektní,“ řekla v pořadu Partie na CNN Prima News Schillerová.

V nedělní partii debatovala s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem o tom, jak bude vztah vlády a opozice vypadat po prezidentských volbách a rezignaci Ivo Vondráka.

Poslechněte si celý rozhovor s hejtmanem Vondrákem s iDNES.cz:

Vystrčil jí vyčetl, že se opozice nechce dohodnout a pouze kritizuje. Schillerová opáčila, že s opozicí vláda nejedná. Apelovala, aby tlačil na své kolegy, ať s nimi mluví. „My rozhodně vládnout nechceme, jestli ale projednáváte důchodovou reformu a nepřizvete k tomu zástupce opozice, to tu opravdu dřív nebylo, tvrdí.

Souhlasíte, že Vondrák provedl podraz na vedení ANO?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 19. února 2023. Anketa je uzavřena.

„Musím říct, že představa, že nejdříve si všechno koalice řekne u sebe a pak to projednává detailně s opozicí, je mylná,“ míní Vystrčil.

„Vám nejde o tom, co se stane a co bude s lidmi za třicet, čtyřicet let. Jde vám o tom, kolik procent v dalších volbách zůstanete, abyste mohli vládnout a dělat politiku, která rozhodně není pro všechny lidi,“ uvedl.

Vondrák: Hejtmanem i poslancem chci zůstat, ale vidím i svého nástupce

Místopředsedkyně ANO Vystrčilovi odpověděla příslovím. „Podle sebe soudím tebe.“

Bez důchodové reformy se neobejdeme

„Neobejdeme se bez penzijní reformy, předpokládaný deficit důchodového účtu bude přes 60 miliard. V tom okamžiku musíme hledat, které parametry budeme měnit. Důchodový věk je jeden z parametrů,“ připustil v nedělní Partii Vystrčil. Osobně si však nedovede představit, že se zvýší všem.

Schillerová si dokáže představit, že určité profese do důchodu v 65 letech nepůjdou. Mohlo by jít například o vysokoškolské profesory nebo vědecké pracovníky. Ti podle ní v tomto věku stejně mnohdy do penze nejdou, když jsou zdraví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video