Problémem ČSSD je trvající válka růží, říká bývalý místopředseda Hašek

  20:10
ČSSD řeší po neúspěchu ve volbách především vnitrostranické spory. Jedním z kritiků současného stavu je i platforma Zachraňme ČSSD, kterou založil bývalý místopředseda Michal Hašek. Podle něj má strana poslední možnost se vzchopit. „Už nedostaneme žádný třetí, čtvrtý pokus,“ říká Hašek v rozhovoru pro MF DNES.

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje a bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Je ČSSD po ústředním výkonném výboru stabilizovaná a směřuje k lepším zítřkům?
Myslím, že ÚVV splnil svoji roli. Byla odehrána nějaká stranická hra, rozdali se černí Petři a teď se jede dál.

Kdo dostal černého Petra?
To jsme viděli, neformální diskusní platforma Zachraňme ČSSD.

Jinými slovy vy, Jiří Zimola… Kolik vás teď v platformě je?
Jsou to stovky příznivců napříč Českou republikou i lidé, kteří v posledních letech z různých důvodů z ČSSD odešli. Ale teď už vážně. Sociální demokracie se po těch dvou knockoutech musí vzpamatovat. Kdyby to bylo v ringu, tak už je to k. o. Říkám to s respektem k vedení ČSSD i s respektem k tomu, že jsme ve vládě, koneckonců, to je to méně špatné řešení, které nám po sedmiprocentním výprasku zbývalo. Mám zájem pomoci ČSSD a nejsem sám. To jsou právě ty stovky sociálních demokratů, kteří jezdí na platformu neformálně diskutovat.

Na ÚVV to ale nevypadalo, že by vaše platforma měla velký vliv.
Vidíte a přitom ta platforma je označovaná jako mocenská. Kdyby nám šlo o moc, tak budeme objíždět a obtelefonovávat členy ÚVV, tlačit na ně. Ale nic z toho se nestalo. Tento ÚVV získal mandát na sjezdu ČSSD v roce 2017, kdy stranu mocensky ovládal tandem Sobotka – Chovanec. Pan Sobotka pochopil, že je potřeba převzít zodpovědnost a odešel. Konečně, já jsem taky převzal zodpovědnost a po prohraných volbách v roce 2016 odešel. A je i na těch ostatních, aby se zamysleli, zda také nenesou svůj malý díl zodpovědnosti.

Měli by tedy všichni rezignovat na své pozice, takže by ve straně nezbyl skoro žádný funkcionář?
Víte, jak vznikla platforma? Vznikla v lednu 2018, tři měsíce po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny, kdy vedení ČSSD úplně mlčelo. Rozpadl se ten triumvirát, stranu měl ve vedení Milan Chovanec… a mlčel. Nejen já, ale i řada dalších lidí řekla, že takhle to dál nejde. 

Sešli jsme se a začali spolu mluvit. Řekli jsme, že vedení by mělo převzít zodpovědnost za výsledek voleb, to se také na sjezdu stalo. Řekli jsme, že to není možné stihnout za jeden den, sjezd měl pak dva díly. Řekli jsme, že navrhujeme, aby o účasti ve vládě rozhodla celá členská základna – i to se povedlo. A na stole jsou ještě další věci, přeregistrace celé strany, abychom věděli, kdo jsou aktivní členové. Nové stanovy, které budou jednoduché, pružné a připravené do moderní doby. Teď potřebujeme krizový management, ne zkostnatělé struktury, které možná fungovaly dobře, když jsme měli 25, 30 procent. Musíme upřednostnit tradiční programové priority ČSSD jako jsou progresivní zdanění, sektorová daň. A ministr zemědělství Toman už řeší sucho, kůrovce a dostatek vody.

Vedení ČSSD stojí za Hamáčkem, „kartáč“ dostali Zimola a Hašek

Co máte v plánu s vaší platformou? Hamáček říká, že byste ji měli rozpustit.
Já si to nemyslím. Platforma žádnou válku nezačala, je tady od toho, aby přinášela myšlenky. Může se ale transformovat na programovou platformu a nechť se na ní tedy debatuje o programu.

Jaký máte vztah s Janem Hamáčkem?
Pracovní. Normálně spolu komunikujeme a já ho jako předsedu podporuji. Naposledy jsme spolu komunikovali zrovna dnes.

O čem, když jste řadový člen ČSSD?
Jsem řadový člen, který byl předsedou poslaneckého klubu ČSSD v době, kdy měla 70 poslanců, osm let jsem řídil Asociaci krajů, byl jsem statutárním místopředsedou strany… Takže ten, kdo se na mě obrací, má třeba zájem o můj názor na nějakou věc.

Hamáček vám volá, abyste mu poradil?
Nebudu popisovat, o čem se bavíme.

Cítíte v ČSSD vůbec náladu něco s těmi mizernými výsledky udělat, nebo je to spíš takové čekání na zázrak?
Většinou, když se čeká, je z toho čekání na Godota a ten, jak známo, nepřišel. Jsme ve vládě a musíme se snažit z vlastního programu prosadit co nejvíc a umět to prodat. Máme k tomu jistě lepší předpoklady, než kdybychom byli s patnácti poslanci v opozici. To je velký úkol pro naše ministry, protože přesně to byl náš problém za vlády Bohuslava Sobotky, kdy jsme mnohé prosadili, ale Andrej Babiš byl šikovnější v tom, jak to uměl prodat.

Teď už to dokážete?
Je to věc, na které musíme zapracovat. Určitě musíme posílit marketing a PR. Prožíváme hubená léta, ale není ostuda upadnout. Jde však o to mít sílu se zvednout.

Proč jste se do té situace vůbec dostali?
Jedním problémem je patnáct let trvající válka růží, která musí skončit. Válkou růží označuji stav po nezvolení Miloše Zemana prezidentem v roce 2003. Druhou věcí je, že ČSSD začala lavírovat se svými tradičními voliči, lidmi práce i drobnými živnostníky. Úplně zbytečně jsme si je některými výroky pohněvali, živnostník není parazit. Naopak. Opustili jsme tradiční voličskou skupinu seniorů. Řada z nich volila Andreje Babiše, on jim prodal to mimořádné zvýšení penzí nebo slevu ve vlacích. ČSSD měla v posledních letech pocit, že si voliče bude kupovat, a najednou z toho byly dostihy, kdo dá víc.

Je to nevýrazný lídr, kritizovali lidé v ČSSD Hamáčka, chtějí obměnit vládu

Své sehrály i vnitřní problémy, po roce 2013 strana prošla něčím, co bych nazval personální genocidou. Lidé, kteří dostali na čelo to pomyslné „H“ jako haškovci, byli odstraňováni z funkcí úplně zbytečně, tím jsme se připravili o spoustu voličů. Přitom ta strana byla silná v různosti. Když byli na jedné kandidátce v Brně vedle sebe Sobotka, Hašek, Škromach a Tejc, tak jsme měli 30 procent. Tři z nich byli odstraněni a Sobotka získal na jihu Moravy sedm procent. A nebudu se pouštět do spekulací, nakolik stranu ovládali lobbisté, jaká byla úloha pana Růžičky jako poradce pana Chovance, jestli je to tak, že agentura Bison & Rose byla nějakým náhradním Lidovým domem... O tom se povídají pověsti, ale to mě teď nezajímá. Zajímá mě, jaká teď ČSSD bude.

A jaká tedy bude?
Taková, že členská základna dostane mnohem větší práva na rozhodování. Bude mít šanci přímo volit předsedu, statutára, předsedy svých okresů nebo krajů. Měla by mít jednoduchou šanci vyjadřovat se ve vnitrostranických referendech, ne v měsíčním papírovém hlasování, ale doma u počítače. Chováme se stále jako ta stará kamenná strana, ale máme tady ANO, Piráty, SPD a musíme umět pružně reagovat.

K úspěchu strany v minulosti pomáhali také silní vůdci: Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek. Je jím Jan Hamáček?
Velmi si vážím odvahy Honzy Hamáčka v této hodně těžké době jít do čela ČSSD a kormidlovat touto soutěskou smrti. Právě proto si zaslouží podporu – já jsem ho podporoval v únoru na sjezdu a podporuji ho i teď. Nevidím tady zástupy jiných adeptů na vedení ČSSD. Hamáček byl i předsedou Sněmovny, komunikuje s poslanci, má zkušenosti. Byl jsem rád, že naši poslanci, tedy až na Milana Chovance, respektovali výsledek vnitrostranického hlasování a potvrdili vstup do vlády. Bylo pro mě jen trochu nepochopitelné, proč Milan Chovanec, když do vlády nechtěl, vůbec podepisoval koaliční smlouvu. Nerozumím tomu, zase někde něco slíbil, a pak to sám podrazil. S tím mám osobní zkušenost.

Právě na příkladu Milana Chovance se lze ptát, zda je Jan Hamáček tím lídrem „ranařem“, kterého strana potřebuje?
Honza po komunálních volbách evidentně přitvrdil. Věřím, že ví, jakým směrem chce stranu vést, dokáže si zjednat respekt a pořádek. I když je to těžké, protože ČSSD je po těch letech pytel blech. Už nedostaneme žádný třetí čtvrtý pokus. Tu fázi, kdy to s vámi jde od desíti k pěti, máme za sebou. My jsme teď na těch pěti a pak už je nula.

Viděl jste se někdy v poslední době s Bohuslavem Sobotkou?
Ne, i když jsem mu vzkázal, že kdyby chtěl zajít na kafe, nemám s tím problém, uvidím ho rád. Já jsem si také prožil ten přechod z aktivní politiky do normálního života, kdy do práce začnete jezdit metrem a nemáte ochranku. Kolega Zdeněk Škromach kdysi s nadsázkou říkal, že člověk pozná, že už není v politice, tak, když si v autě sedne dozadu, otevře noviny a ono to nejede.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...