Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se s volebním krachem zřejmě jen tak nesmíří.

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se s volebním krachem zřejmě jen tak nesmíří. | foto: Koláž - iDNES.cz

Co spojuje zavržené šéfy ČSSD a ODS? Jsou jízliví, zatrpklí a neuznají chybu

  • 151
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek už to také umějí. Jen co se oba vystěhovali z kanceláří lídrů největších politických stran, propadli něčemu, co se dá nazvat "syndrom zhrzeného předsedy".

Tato "nemoc" má tři hlavní příznaky.

První: Oba expremiéři zatrpkli a mají pocit, že jejich nástupci jsou političtí trpaslíci, kteří to dělají hůře než oni. Druhý: Politici zvyklí být dennodenně ve světle kamer chodí a trousí do médií jízlivé poznámky, až to někdy působí, jako by měli dlouhou chvíli. Třetí: Nikdy nepřipustí, že v politice udělali chyby, které vedly k jejich pádu.

Případ první: Paroubek

Jiří Paroubek, který složil funkci předsedy ČSSD po neúspěšných volbách, píše dennodenně hotové „romány“ na internetové síti Facebook. V pondělí ve tři čtvrtě na jednu v noci například pocítil nutnost napsat, že noví politici Radek John, Vít Bárta a Petr Gazdík jsou „političtí Einsteini“, kterým se lze jen smát nebo nad nimi plakat.

Bývalí lídři ČSSD

Miloš Zeman na fóru Zlaté korunyMiloš Zeman, 1993-2001 předsedou ČSSD

Kam pak s ním: Nezdařilo se zvolení prezidentem, odešel na chalupu.

Jak "zlobí": Bombardoval všechny nástupce: Špidlu, Grosse i Paroubka, nakonec ČSSD opustil a stal šéfem strany SPO - ve volbách neuspěla, ale ubrala ČSSD důležitá procenta.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil na tiskové konferenci strany svojí rezignaci. (29. května 2010)Jiří Paroubek, 2006-2010 předsedou ČSSD

Kam pak s ním: Je řadový poslanec. Spekuluje se o podnikání nebo křesle v Senátu, on to odmítá.

Jak "zlobí": Pomalu rozjíždí spory s řadou straníků, kteří mu vyčítají, že volby "projeli" kvůli němu. Je zahořklý a uzavřený do sebe, nechodí na jednání poslaneckého klubu.

Týden předtím ve čtvrt na tři ráno zase expředseda ČSSD zkritizoval vyjednavačku VV Kristýnu Kočí za to, že píše s gramatickými chybami a za politického dinosaura označuje jeho, a ne také Miroslava Kalouska.

Když Paroubkův šéfporadce Jaroslav Tvrdík po volbách prohlásil, že za propadák ČSSD možná může Paroubkovo slabé vystupování v televizních debatách, bývalý premiér odsekl, že Tvrdík mluví ještě hůře než "pravicová média". To je u Paroubka ta nejhorší urážka. (podrobněji zde)

Hejtmanům ČSSD Miladě Emmerové a Jaroslavu Palasovi, kteří se ho po volbách opovážili kritizovat, vzkázal, že jsou trapní a ani po letech nepřekonali svou zhrzenost z toho, že první musela z Paroubkovy vlády odejít a druhý že se ministrem nestal.

Případ druhý: Topolánek

Expředseda ODS Mirek Topolánek právě sepisuje ostře kritické prohlášení, které chce zaslat na víkendový kongres své strany. "Jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo," řekl v úterý pro Novinky.cz. (více čtěte zde)

Bývalí lídři ODS

Prezident Václav Klaus hovoří o tragicky zesnulém polském protějšku Lechu Kaczynském. Byl to unikátní přítel naší země, řekl mimo jiné. (10. dubna 2010)Václav Klaus, 1991-2002 předsedou ODS

Kam pak s ním: V roce 2003 ODS nečekaně zařídila jeho zvolení prezidentem.

Jak "zlobí": Po sporech se svým nástupcem Mirkem Topolánkem o směřování strany ODS na podzim 2008 raději opustil.

Mirek Topolánek na tiskové konferenci, na níž oznámil svůj odchod z pozice šéfa ODS (1. dubna 2010)Mirek Topolánek, 2002-2010 předsedou ODS

Kam pak s ním: Zatím se místo hledá. Nejčastější úvahou je jakýsi emisar pro energetiku.

Jak "zlobí": O Nečasovi naznačuje, že to není skutečný lídr. Na víkendový kongres ODS chystá podle zjištění Aktuálně.cz "silně kritické prohlášení" ke svým bývalým spolustraníkům.

Když Topolánek v březnu po výrocích pro homosexuální časopis Lui (o premiéru Fischerovi například řekl, že "je to Žid a uhne", pozn. red.)dostal po sedmi letech "padáka" od své ODS, neodpustil si na adresu nastupujícího Petra Nečase poznamenat: "Kandidátem na premiéra se člověk nestává tím, že to prohlásí. Před Petrem je ještě hodně práce."

V době těsně před volbami se Topolánek jako naschvál začal scházet s nepřítelem číslo jedna Jiřím Paroubkem a jednat o spolupráci.

Poté co Nečas začal sestavovat vládu, přispěchal zase Topolánek do médií s prohlášením, že doporučuje Věcem veřejným, aby šly do opozice. Jinými slovy řekl: Chci, aby se mému nástupci v ODS Nečasovi nepodařilo sestavit vládu. Jedno však Topolánek po svém pádu ještě nestihl: Uznat vlastní chyby.

ODS chce umlčet Topolánka

Nabídne mu post vyslance pro energetiku

Chování padlých šéfů Paroubka a Topolánka není ničím, co by mohlo ČSSD a ODS překvapit. Miloš Zeman vydržel svou bývalou stranu, která ho zradila, roky vytrvale slovně ostřelovat ze svého bytu na Vysočině. Nakonec založil vlastní partaj a sebral ČSSD ve volbách důležitá procenta.

Otec zakladatel ODS Václav Klaus stihl svému nástupci Topolánkovi v roce 2002 vypálit na čelo cejch hned v den, kdy byl nový předseda zvolen. To když novináři vyfotili jeho legendární SMS, ve které píše o "falešném a prázdném" Topolánkovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video