George W. Bush se u jídla sejde zřejmě i s exprezidentem Václavem Havlem

George W. Bush se u jídla sejde zřejmě i s exprezidentem Václavem Havlem | foto: MF DNES

Bush si v Praze pochutná na českých specialitách

  • 101
Jiří Král a Silvie Sulanská se budou moci příští týden chlubit větou: Vařili jsme pro nejmocnějšího muže světa. Šéfkuchař Francouzské restaurace v pražském Obecním domě a jeho zástupkyně právě vybírají menu k obědu pro amerického prezidenta George W. Bushe.

Král se Sulanskou jsou českou špičkou, mají několik mezinárodních ocenění. Třeba Král se stal v roce 1996 českým kuchařem roku a dnes už na všech předních gastronomických soutěžích pracuje jako komisař.

"Co se týče menu, jisté je zatím jen to, že půjde o tradiční česká jídla. V závěru tohoto týdne ještě budou ochutnávky, jestli námi navržené menu vyhovuje a je dobře sladěno s vínem," popisuje přípravy na oběd pro Bushe František Šlingr z firmy French Rest, jež restauraci v Obecním domě provozuje.

Volba této společnosti byla snadná. Firma vaří každý den i pro českého prezidenta a zajišťuje jídlo pro většinu státních návštěv a recepcí.

George Bush poobědvá na Hradě příští úterý mezi jednáními s českými politiky – prezidentem Václavem Klausem, premiérem Mirkem Topolánkem a opozičním lídrem Jiřím Paroubkem.

Téma návštěvy roku je zřejmé: Bush přijíždí lobbovat za americký radar v Brdech. Protože jeho zastavení v Česku je krátké, oběd na Hradě bude komornější, než obvykle při velkých státních návštěvách bývá. U stolů bude asi jen dvacet až třicet lidí.

Kontrola pokrmů je složitá
Kdo je mezi vybranými, zatím Hrad tají. Podle důvěryhodných informací se oběda zúčastní i exprezident Václav Havel. Jistou zkušenost s chutěmi George Bushe má firma Catering Melodie, patřící Zdeňku Kronbergerovi. Před pěti lety, při pražském summitu NATO v roce 2002, zajišťovala jídlo.

Tehdy Bushovi servírovali jako předkrm paštiku z lesních hub s bylinkovou zálivkou a po ní rybí polévku s potočními raky. Hlavní chod byl perlička se staročeskou hořčicovou omáčkou, císařskými lusky a bramborovými placičkami a jako dezert malinový talíř. K pití číšníci nalévali vína ze sklepů ve Velkých Pavlovicích a Mikulově.

"Nejsložitější na tak velké akci není gastronomická stránka, ale přísná bezpečnostní opatření. Všichni lidi i doprava surovin prochází složitým prověřováním," vzpomíná Kronberger.

A kdo z číšníků si bude moci nakonec říct: Obsluhoval jsem amerického prezidenta? "Určitě někdo prověřený, kdo obvykle obsluhuje i českého prezidenta. Pro ty číšníky je to také prestižní, nechávají se se státníky vyfotit," říká Kronberger.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video