Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Trestní oznámení na Bohemia Energy je připravené, vzkázal Babiš

Návrh na uzákonění hromadné žaloby v souvislosti s kauzou Bohemia Energy projedná vláda v pátek. Novinářům to v pondělí v Glasgow oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání s koncem činnosti energetické skupiny by podle něj mělo být připravené ještě během pondělka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To nic neřeší. Vládní trestní oznámení nebude první. Vláda nic neodmakala a jejich pomoc lidem je směšná. Na zálohy jim totiž nic neposkytnou (a některé zálohy budou velmi vysoké). Na vyučování už lze pomoc státu poskytnou, ale podle platných pravidel a zákonů jsou tam koeficienty (nejsou nastavené pro takovou situaci), takže mnoho lidí a domácností nic nedostane, protože nesplní podmínky. Další vládní nápad: Odpuštění daně z energii nejde použít pro příští rok. Navíc by to pomohlo lidem, co mají zafixované nízké ceny a pomoc nepotřebují, ale paradoxně by neřešilo problém u lidí, kteří se dostali do problémů kvůli vysokým cenám energií (zejména klientům Bohemia Energy). Pro ně je to jen malá pomoc. Pomoc by měla směřovat jen jim a ve větší míře. Vládní plošné odpuštění daně je tedy mimo jiné neúčelné. Navíc to nedovolují pravidla EU a premiér výjimku nesehnal. Skutečné řešení by existovalo, ale nic se v té věci nestalo. Vláda selhala, tak premiér podává trestní oznámení. Zastírací akce, která má zastínit neakceschopnost vlády. Co by pomohlo? Včasné a cílené energo šeky či fond klientům BE. Nakonec tady selhal stát a regulátor, lidé by kvůli tomu neměli skončit pod mostem, nebo ve dluhové pasti.

0 0
možnosti
MH

Podle mě LitFin a jejich žaloba formou způsobené škody je dost komplikovaná. Pročnejít žalobou za porušení smluvních podmínek a vyžadovat dle sazebníku pro elektřinu za

- předčasně ukončenou smlouvu : 6050,-Kč

- přerušení dodávky : 907,50 Kč (to je ta nižší sazba, dalo by se použít i vyšší dle jejich sazebníku)

- náklady spojené s procesem ukončení dodávky (=hledání nového dodavatele) - 807,07 Kč, vše s DPH

celkem 7764,57 Kč které by zákazníkovi za stejné porušení smlouvy minimálně naúčtovali, tohle by měl být automatický nárok i opačným směrem na BE a mělo by se objevit v závěrečném vyúčtování které BE rozesílá.

Správně měli dát 3 měsíční výpovědní lhůtu, s tím že dodávky po tu dobu jdou přes DPI. Vyúčtování až po těch třech měsících dle platných smluv, náklady za extra dodávky by si DPI vyúčtovali směrem k BE.

0 0
možnosti
JJ

To jsou jenom drobné, ty částky, které píšete. Škoda byla daleko vyšší.

LitFin do toho nepůjde, co jsem četl, protože těch smluvních tarifů je více a každý případ je trošku jiný.

Ale zpátky k těm částkám: Já jsem utrpěl celkem malou škodu, budu platit řádově o stovky na měsíc víc. Jenže - měl jsem smlouvu na dobu určitou dva roky s ficní cenou po celou dobu úvazku, sjednanou na jaře, a tedy podle jarních cen.

Dodávali půl roku. Na podzim jsem spadl do DPI a musel jsem si sjednat jiného dodavatele (zase jsem jej sjednal na dobu určitou s fixní cenou, ale podle cen na podzim 2021).

Moje škoda je to, co budu muset zaplatit navíc za dobu, kdy by mi měli dodávat a nebudou, tedy do jara 2023. I když je to ve stovkách měsíčně, tak do března 2023 to naskáče dejme tomu na 17, 18 tisíc, přesně to spočítané nemám.

A někoho, kdo od nich odebíral plyn a náklady na něj se mu zečtyřnásobily, takže dejme tomu místo 5000 měsíčně bude platit 20 tisíc měsíčně, má škodu 15 tisíc měsíčně a i kdybychom počítali s tím, že měl smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní dobou 3 měsíce, tak má škodu 45 tisíc, takže ty vaše drobásky ho fakt nevytrhnou.

0 0
možnosti
Foto

Velkej Mistr B...

Zachránce a Spasitel...

0 0
možnosti
MZ

Teď by měly soudy konat proti ERU a prověřit to, ne v té blbosti, jako jestli měla Vitaskova právo zaměstnat na ERÚ bývalou nejvyšší zástupkyni Veseckou, zda byla dostatečně kvalifikovaná, to byla prkotina a dost možná něčí pomsta. Taky myslím že byla Vitaskova plně osvobozena. Přece by měl mít manažer určitou volnou ruku ve výběru spolupracovníků, pokud to nejsou zločinci (jako třeba někteří ve vládě)

0 0
možnosti
MZ

Babiš, který stále brečí, že se proti němu dělá kampaň, teď dělá v médiích kampaň proti jinému miliardáři, majiteli BE.

Babiši, klidně si podej trestní oznámení, uvidíme, jestli to policie vůbec bude řešit, asi to odloží, ale do té doby laskavě zavři pusu, protože zatím jediný, kdo je trestně stíhaný, jsi ty, a nic se neděje.

0 0
možnosti
JJ

Aneb jak se ten traged snazi mlzit kolem selhani statu. Jestli nekdo selhal, byl to predevsim energeticky regulacni urad. Andrej si jen hraje divadylko pro volice. Jsem presvedceny, ze na podvod to neuhraje, ale co na prezidentskou kandidaturu se to hodi, zakryje selhani statu a pro ty jednodussi bude jeste hrdina.

6 0
možnosti
JJ

Je možné, že ERÚ selhal, ale jisté to není. Otázka je zda má dost kompetencí na audit, zda dodavatelé mají nasmlouváno dost energií na vstupech, aby mohli splnit své smluvní závazky spotřebitelům.

1 0
možnosti
AS

Špinavostí vlady bylo již to, že připustila privatizaci tak zásadní komodity, jako jsou energie. To postihuje všechny obyvatele státu a ten má mít zodpovědnost. Svým představitelům platíme hodně dobře na to, aby se v zásadních věcech o své občany postarali a nesli tu zodpovědnost! Když se již stala taková zloději a za bílého dne, měl by bit zlodej - a není nic jiného než zloděj - řádně potrestán, aby si do budoucna každý takový rozmyslel zlodějské počínání. Zabavit všechen majetek do výše uspokojení poškozených a tučnou pokutu!!! To bychom ale museli mít těm právní stát a padni, komu padni!

0 1
možnosti
AS

Omlouvám se za překlepy...

0 0
možnosti
RH

Vitásková x Bohémia...... vizitka práce státní správy, mafie, politiků, lobistů atd.

0 2
možnosti
JJ

Co s tím má Vitásková?

Podle mých zkušeností ERÚ se dost stavěl na stranu spotřebitelů.

I když. ďábel je ukryt v detailu: Například - vadné vyúčtování prý můžete reklamovat, ale to nemá odkladný účinek.

Cituji: Pozor by si ale spotřebitelé měli dát na to, že reklamace sama o sobě nemá odkladný účinek. To znamená, že i kdyby s fakturovanou částkou nesouhlasili, musí ji nejprve zaplatit. V opačném případě hrozí, že by se nezaplacením dopustili opakovaného neplnění smluvených platebních povinností, tedy neoprávněného odběru, a tím riskovali odpojení. Teprve po kladném vyřízení reklamace mají nárok na vrácení prostředků, které po nich dodavatel požadoval neoprávněně.

Zdroj:

https://www.eru.cz/-/reklamujete-vyuctovani-u-dodavatele-energii-za-pozdni-vyrizeni-mate-narok-na-financni-nahradu

Takže musíte (i krachujícímu nebo před krachem, neplnícímu smlouvy?) dodavateli zaplatit, co vám předepíše, a pak si můžete stěžovat a své peníze vymáhat zpátky (přeji všem úspěšné vymáhání svých neoprávněně vybraných peněz po firmě, která vyhlásila bankrot.

Podobné je to s poskytováním komunikačních služeb, i tam jste dopředu sprostý podezřelý z neschopnosti plnit své smluvní závazky, zatímco poskytovatel je posvátná kráva s presumpcí ctění práva a smluv.

1 0
možnosti
TZ

Vitásková móóc vadila. Ono si to ale sedne, vyrábět není z čeho, nebude ani co, tak na co energii. S bruselský mi idioty a našimi svazáky, které jste si zvolili, je směr jasný. Výrobci a subdodavatelé to už začínají chápat, až bude volič dávat půlku financí na to, aby se ohřál a druhou, aby neprošel hlady, tak to možná pochopí.

3 2
možnosti
BC

A co takhle trestní oznámení na zákonodárce, kteří toto dopustili. Na Slovensku musí nasmlouvanou energii postoupit DPI.

2 1
možnosti
JJ

Vážně? Včetně smlouvy přecházejí na DPI? Včetně nasmlouvaných cen?

A kdo to na Slovensku zaplatí, ten rozdíl cen, za který musí nakupovat DPI energii pro spotřebitele, kteří mu přistáli na hrb?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Policie lže. Přehrát kamery na fakultě před střelbou mohla, ale nepožádala

22. června 2024

Premium Masový vrah David Kozák, který na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zabil v prosinci čtrnáct...

O fotbalové kariéře v Evropě tady sní každý kluk. Jak se loví talenty v Africe

22. června 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Sedím se svým kamarádem na tribuně nevelkého fotbalového hřiště v Abuji, hlavním městě Nigérie,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Novým ukrajinským velvyslancem v Česku bude Vasyl Zvaryč, přesune se z Polska

21. června 2024  22:31,  aktualizováno  22:44

Novým velvyslancem Ukrajiny v České republice se stane Vasyl Zvaryč. Ten dosud působil v čele...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...