Babiš má plán, jak zlevnit data. Výroky Novákové označil za nepřijatelné

  • 430
S návrhem, který má zrychlit a zlevnit přechod k jinému mobilnímu operátorovi, přichází premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Změna má přinést zkrácení doby přenesení čísla z dnešních 10 dní na dobu 2 dnů, která začne běžet od okamžiku, kdy zákazník vypoví smlouvu a podá u operátora žádost o přenesení telefonního čísla.

Změna má být možná bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora. Co víc, ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou má být po třech měsících trvání smlouvy možné bez jakékoli pokuty za změnu operátora, pokud nebude se svými podmínkami zákazník spokojen.

Změnu předloží Babiš na středečním jednání vlády. Návrh připravil ve spolupráci s poslancem Patrikem Nacherem, vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou a oslovenými odborníky na oblast mobilních operátorů. 

„Rozhodl jsem se angažovat v této věci více než doposud. Data skutečně máme jedny z nejdražších v Evropě,“ řekl Babiš.

„Přinese to zákazníkům zjednodušení a zlevnění,“ uvedl premiér. Podivil se nad tím, že pár desítek minut před tím s podobným návrhem přišli Piráti a obvinil je, že se o jeho návrhu dozvěděli a že mu ho chtějí ukrást. Z vykrádání návrhů opozice naopak předsedu vlády obvinil šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. Babišovo ANO a Piráti se přetahují o přízeň voličů před květnovými volbami do Evropského parlamentu, které chtějí ANO i Piráti vyhrát.

Výroky Novákové jsou pro mě nepřijatelné, řekl Babiš

„V minulosti odezněly některé názory paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatelné,“ řekl Babiš na adresu ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, která v ČT řekla, že za drahá data mohou sami lidé, protože se snaží využívat wi-fi připojení místo dat, která si koupili.

„Změny ve vládě neřeším veřejně,“ odvětil Babiš na otázku iDNES.cz, zda je pro něj přijatelné spolupracovat ve vládě s ministryní, jejíž výroky jsou pro něj nepřijatelné. Odpoledne Babiš zamířil na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem, ale řekl, že to je kvůli jeho cestě do USA, kde se setká s prezidentem Donaldem Trumpem, ne kvůli změnám ve vládě.

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit to klima v té společnosti také k tomu, aby ta data chtěli používat,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková za ANO v České televizi. A její slova spustila vlnu kritiky ministryně i vtípků na její adresu.

„Vyzývám premiéra Babiše, aby odvolal ministryni Novákovou. Ne za její hloupé výroky. Ale kvůli tomu, že evidentně není schopna vést jednání s operátory, natož na náš trh přilákat někoho dalšího, a srazit tak vysoké ceny za mobilní tarify. Bez čtvrtého operátora se ceny za služby nesníží. Příkladem úspěšného vyjednávání je například Polsko,“ vyzval premiéra šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video