Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čau, Slováci, potřebujeme tu ty vaše eura. Babiš ve videu láká na levné pivo

  10:58aktualizováno  12:04
Premiér Andrej Babiš láká do Česka Slováky. Ve dvouminutovém videu, který natočil minulý týden během jednání s premiéry V4 v Lednici, s vínem v ruce říká Slovákům, aby přijeli. Poukazuje na vylidněná města, levné pivo a také přiznává, že česká koruna je slabá. "Potřebujeme ty vaše eura, potřebujeme tu DPH," říká ve spotu premiér.

„Zdravím všechny Slováky, nevím, zda mě sledujete, ale v neděli večer vždycky mluvím k českému národu a oslovuji je ‚čau, lidi’, takže říkám ‚čau, Slováci‘. Tady jsem v Lednici, což je fantastický zámek, který jsme opravili. A já budu velice rád, když přijdete do České republiky a navštívíte Českou republiku, která je úžasná. Můžete konečně vidět poloprázdný Karlův most, poloprázdný Český Krumlov,“ hovoří na videu Babiš  do kamery u zámku Lednice.

Video vzniklo pravděpodobně během zasedání premiérů Visegrádské 4, které uskutečnilo právě v Lednici minulý týden.

Video je určené Slovákům. Babiš je láká na levné pivo a také na „slabou korunu“. Pozvánku pomalu ukončuje ujištěním, že Češi zase na oplátku přijedou na Slovensko, takže je to ekonomicky oboustranně výhodné.

„Pivo je v Praze je o půlku levnější, naše koruna není úplně silná, takže to pro vás bude výhodné. Co je super, že k nám ročně chodí 750 tisíc Slováků, hlavně tu na Moravu. Toto je fantastická Pálava z Mikulova, dneska jsem tam spal a musím doporučit. Je tu u nás volno, sednete do auta a přijedete k nám a zkuste u nás utratit nějaké peníze, protože tu potřebujeme ty vaše eura, potřebujeme tu DPH. Naši zase opět přijedou do Tater, takže si navzájem můžeme pomoc,“ popisuje premiér České republiky.

Nepřeložený přepis projevu Andreje Babiše

„Zdravím všetkých Slovákov. Neviem, či ma sledujete, v neďelu večer vždycky hovorím k českému národu a oslovujem ich ‚čau lidi‘. Takže hovorím ‚čau Slováci‘. Tuná sme v Lednici, fantastický zámok, který sme opravili a já budem velice rád, keď pridete do České republiky a navštívíte Českou republiku, která je úžasná. 

Môžete konečně vidět poloprázdný Karlóv most, poloprázdný Český Krumlov. Pivo je v Prahe o půlku levnější. Naše koruna je tiež, není úplně silná, takže pre vás to bude výhodné. A čo je super, že k nám chodí ročně 750 tisíc Slovákov, hlavně tu na Moravu. Toto je fantastická Pálava z Mikulova, dneska som tam spal a musím doporučiť. Je tu u nás volno, sadnite do auta a príďte k nám a zkuste utrácať u nás peniaze, pretože potrebujeme tu ty vaše eura, potrebujeme tu DPH. 

Naši už zase chodija do Tatier, takže navzájom si môžeme pomocť. My sme vlastně údajně Češi najvic navštěvují u vás, najvětšie turisti u vás a vy zase u nás zase po Němcoch tiež. 750 tisíc, keby ste sa dostali na milion, tak to bude pecka. 

Takže teraz je ten správný čas, abyste prišli, ano je to úžasné, Praha, Krumlov, Telč, Karlštejn. Všechno je bohužel poloprázdné. Morava je pripravená, víno všetko, takže priďte k nám budeme sa těšit a držme si navzájom palce a zkusme si pomocť. Díky a na zdravie.“

V závěru videa dodává, že by byl rád, kdyby se počet slovenských turistů v České republice zvýšil až na jeden milion. „Nyní je ten správný čas, kdy máte přijít. Je to úžasné, Praha, Krumlov, Telč, Karlštejn, všechno je to bohužel poloprázdné, Morava je připravená, víno, všechno. Přijďte k nám, budeme se těšit, držme si navzájem palce a zkusme si navzájem pomoc. Díky a na zdraví,“ ukončuje svůj projev Babiš. 

Video se objevilo 12. června na stránce Youtube Visit Czech Republic, kterou spravuje agentura CzechTourism. Od vydání má 8 671 zhlédnutí. „Premiér ČR Andrej Babiš zve po uvolnění koronavirových restrikcí občany Slovenské republiky do Česka. S pozdravem #VisitCzechRepublic,“ stojí v popisu videa. 

Já zase neumím dobře česky, hájí Babiš Schillerovou. Kadeřníky zbaví štítů

Redakce iDNES.cz se tak obrátila na CzechTourism s otázkami, jak video vzniklo a zda pan premiér za propagaci České republiky dostal nějakou odměnu. 

„Pan premiér točí pravidelně svá videa, několikrát zval veřejně i turisty ze sousedních zemí k návštěvě České republiky, a tak nám přišlo vhodné, aby to byl právě on, kdo po otevření hranic, pozve formou video pozvánky návštěvníky ze Slovenska k nám do Česka. Agentura CzechTourism proto oslovila Úřad vlády a ten mu požadovanou pozvánku během pár dnů dodal, kompletně zpracovanou a k využití zdarma,“ uvedl Jan Herget ředitel agentury CzechTourism.

Video v Česku „proslavil“ Miroslav Kalousek, který jej zveřejnil na Facebooku. Příspěvek doposud získal 1,8 tisíc komentářů a přes 4,6 tisíc „lajkových“ reakcí. Lidé zejména poukazují na premiérův jazyk. Vyčítají mu nebo se mu vysmívají, že neumí pořádně ani česky, ani slovensky.

„Slovensky zapomněl a česky se nenaučil,“ okomentoval video například uživatel Sváťa Čech. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

V JAR ve velkém přepadávají sanitky. Bez policie už pro pacienta nedojedou

25. května 2024  12:41

Gangsteři v Jihoafrické republice našli šokující terč: sanitky. Jejich řidiči čelí přepadením, při...

Za mávání nacistickou vlajkou na oslavách v Plzni žádá žalobce podmínku a pokutu

25. května 2024  12:16

Státní zástupce chce podmínku a pokutu v řádu desítek tisíc korun pro muže a ženu, kteří při...

Televize nabízí divákům spoustu výhod a obrazovka má stále své kouzlo

25. května 2024

Královnou domácí zábavy zůstává televize. Nabízí totiž výhody, které jiná média nabídnout nemohou,...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...