Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebeprezentace za státní peníze, vyčetl Schillerové audit. Stanjurova nenávist, odvětila

  13:44aktualizováno  16:35
Ministerstvo financí v úterý zveřejnilo audit, který prověřoval činnosti zaměstnanců exministryně financí Aleny Schillerové na sociálních sítích. Podle ministra Zbyňka Stanjury zneužila zdroje státu k vlastní sebeprezentaci a měla by vyvodit okamžitou politickou odpovědnost. Nevyloučil další kroky jako podání podnětu Úřadu pro dohled nad financováním politických stran. Podle Schillerové jde o projev stranické nenávisti.

Zaměstnanci ministerstva financí tvořící obsah sociálních sítí exministryně Aleny Schillerové byli podle auditu nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agenda byla dominantně řízena exministryní financí. Videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo, vyplývá z výsledků auditu.

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy. A to vše za peníze každého z nás. Své předchůdkyni doporučuji vyvození okamžité politické odpovědnosti. Sám nyní v této věci zvažuji a nevylučuji další kroky,“ uvedl v úterý k závěrům auditu ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Na krátkém tiskovém briefingu ve Sněmovně následně novinářům řekl, že zvažuje podání podnětu Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. 

„Je evidentní, že v předvolebních měsících se zvyšovala četnost fotografií, videí a výjezdů do volebního kraje,“ řekl Stanjura. Úřad by mohl podle něj prověřit, zda by peníze neměly být připočteny k volebním výdajům hnutí ANO. Schillerová by podle něj zároveň neměla být místopředsedkyní sněmovního rozpočtového výboru, „jestli má takový vztah k rozpočtovým prostředkům“.

ANKETA: Připomeňte si fotky, které Schillerové vyčetl audit. A vyberte nejlepší

„Největší problém spočíval v tom, že peníze daňových poplatníků byly využívány k propagaci konkrétního politika na sociálních sítích,“ uvedl ve Sněmovně. 

„Jasně se ukázalo, jak se nemá hospodařit s penězi daňových poplatníků, zejména na ministerstvu financí. Není možné, aby peníze daňových poplatníků fungovaly k prezentaci konkrétního politika na jeho vlastních sociálních sítích,“ řekl Stanjura. „Nedokážu odpovědět, jestli máme nějaký právní nárok na náhradu. To, že někdo plýtvá, ještě neznamená, že to je třeba nelegální,“ dodal.

Stranická nenávist, míní Schillerová

Schillerová má za logické, že byly fotografie na jejích sítích. „Jako ministryně jsem byla tváří resortu a mé příspěvky tam měly větší dosah,“ uvedla. Od Stanjury věc vnímá jako projev stranické nenávisti.

„Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ poznamenala. Považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

„Druhým zjištěním má být zařazení zaměstnanců na ministerstvu, což opravdu není věc, kterou by řešil ministr. Nevím, jestli pan Stanjura určuje, kdo a za kolik bude na ministerstvu pracovat. Já to nedělala a vždy jsem respektovala právní předpisy,“ dodala Schillerová. Stanjura se podle ní snaží odvést pozornost před projednáváním nového návrhu rozpočtu na letošní rok.

Databáze neexistuje

Výběr výstupů obou zaměstnanců, které audit analyzoval, představovalo 11 videozáznamů a 95 fotografií včetně návrhů na novoročenku, stolní a nástěnný kalendář a pexeso.

Auditoři v této souvislosti také uvedli, že neexistuje databáze všech audiovizuálních děl vytvořených zaměstnanci komunikačního odboru MF. Proto také doporučili stanovit pravidla pro jejich využívání a správu.

Podle dřívějších informací médií v mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové. Jejich působení stálo podle dřívějších informací zhruba dva miliony korun. Podle Stanjury na úřadu skončili v listopadu.

Auditoři v této souvislosti doporučili stanovit pravidla pro vytváření, využívání a spravování videí a fotografií vytvořených zaměstnanci MF. Zároveň doporučili, aby všechny zaměstnance odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva standardně personálně řídil přímý nadřízený, kterým je vedoucí oddělení. Doporučení se týká i kontrol odměn. Plné znění auditu je zveřejněno na webových stránkách resortu financí.

Stát za platy fotografa a kameramana zaplatil od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu korun, s odvody na zaměstnance 2,5 milionu.

Z auditu vyplývá, že jeden ze zaměstnanců byl na resortu zařazen do 13. platové třídy a druhý do 14. třídy. „Jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti,“ uvádí audit. Navíc místo získali bez výběrového řízení a ministerstvo jim dovolilo provozovat i výdělečnou činnost mimo ministerstvo, přičemž podle dřívějších zjištění pracovali oba také pro hnutí ANO.

Z dokumentu dále vyplývá, že výše mimořádných odměn vyplacených oběma zaměstnancům v roce 2021 odpovídala výši mimořádných odměn vyplacených v roce 2021 ostatním zaměstnancům odboru. Zvláštní režim řízení zaměstnanců byl v rozporu s pracovním řádem ministerstva, vyplývá z auditu. Část fotografií a videí pořízených v pracovní době dvěma zaměstnanci ministerstva se navíc podle auditu dostala na sociální sítě Schillerové.

Za image Schillerové miliony. Prospěch měl celý resort, míní exministryně

Pro Schillerovou pracovali fotograf David Šedivý, který pořizoval snímky Schillerové zejména na Instagram, a kameraman Jakub Konečný, který měl na starosti hlavně videa na Facebook. Exministryně Alena Schillerová minulý týden pro TN.cz uvedla, že výsledků auditu nebojí. „Já se toho vůbec nebojím, protože všechno bylo tak, jak mělo být. Jsem přesvědčena, že audit dopadne dobře,“ uvedla. 

Nicméně již dříve přiznala, že řada fotek byla spíše osobnějšího rázu. Politička se fotila například s květinami nebo s pávem. Za takové osobní snímky a videa platilo podle ní fotografovi a kameramanovi hnutí ANO. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...