Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

13:27
„Toto jsou za celé mé půlroční sledování jediné odposlechy, které vedu o Buštěhradu. Ani jednou tam není nic o úplatku, o zmanipulované soutěži, o tom, že by to měl někdo vyhrát,“ uvedl Rath a dodal, že z jisté chaotičnosti rozhovorů se dá vykonstruovat cokoli.Opětovně odmítá, že by předem věděl, že vyhraje Konstruktiva. Obsah rozhovorů jiných osob nezná, protože u něj nebyl. „A nechápu, proč si mě braly do úst,“ prohlásil. Má na mysli odposlechy Pancové a Salačové, ve kterých byl Rath zmiňován v souvislosti se zakázkou na Buštěhrad.
13:21
Poprvé za celou Rathovu závěrečnou řeč se stalo, že bývalý hejtman něco nemohl najít ve svých papírech. Nakonec začal číst odposlech o předání staveniště.
13:18
Odposlechy nečte s kontextem, ale jen jako vytržené věty, například „Celé to kontrolují ROPy.“ V dalším případě se týká hovor problémů s předáním staveniště. Zámek Buštěhrad za Rathova hejtmanství rekonstruován nebyl, před poklepáním na základní kámen ho zadržela policie. Na odposleších se Rath baví s ostatními aktéry o předání, ke kterému ještě nedošlo. Podle obžaloby jde o předání úplatku, podle Ratha o předání staveniště.
13:17
Rath hodlá číst ty části odposlechů, kde hovoří on a Pancová, a kde mluví o Buštěhradu.
13:16
Pancová Procházku v odposlechu nazvala „padouchem“. Předložil prý rozpočet, za který se oprava nedala provést. Rozpočet předložený Procházkovou firmou Aria byl na 126 milionů korun plus DPH. Posléze byla cena navýšena, a to na zhruba 200 milionů včetně daně. „Díky tomu, že tam vznikl rozdíl 40, 50 milionů, rozhodl se odbor rozšířit projekt o vybavení zámku,“ vysvětluje Rath změnu projektu. Žaloba tvrdila, že účelové spojování zakázek na stavební práce plus na vybavení byl způsob, jak navýšit cenu a něco v ní skrýt. Za druhé to prý umožňovalo omezit okruh firem, které něčeho takového byly schopny. Více než u Buštěhradu by to mělo být patrné u zakázek na rekonstrukci a zároveň vybavení nemocnic. K tomu se však Rath zatím nevyjádřil.
13:08
Bývalý hejtman se vyjadřuje ke znaleckému posudku o rozpočtu na opravu zámku. Rath už poněkolikáté užívá svou oblíbenou formulaci „já jsem lékař, nerozumím tomu, ale...“. Tentokrát takto začíná svůj komentář ke znaleckému posudku o rozpočtu.
13:07
Po polední přestávce pokračuje jednání. David Rath hovoří stále na téma rekonstrukce zámku Buštěhrad.
12:12
Začíná polední pauza do 13 hodin.
12:06
Obžalovaný exhejtman skončil se čtením výpovědí Procházky v přípravném řízení. Pokračuje výpověďmi, které uvedl u soudu.
12:03
Rath se ve své závěrečné řeči zabývá i vztahem inženýra Procházky k Petru Kottovi a Kateřině Pancové. S Kottem byli přátelé, s Pancovou se Procházka nejspíš nijak zvlášť neznal.
11:55
Schůzku s Procházkou interpretuje Rath jinak než obžaloba. Nutno podotknout, že rozpočet na rekonstrukci zámku Buštěhrad se upravoval, a není zcela jasné, zda měl Rath námitky skutečně proti témuž rozpočtu jako Procházka.
11:50
Procházka je člověk, jehož výpověď Rathovi a Kottovým významně uškodila. Potvrdil, že u zakázky si aktéři řekli o úplatek a že cenu předloženou jeho firmou navýšili, a to tím, že přidali nesmyslné práce nebo něco započítali vícekrát. Rath ale čte části jeho výpovědi, ve kterých se o tom nemluví.
11:46
Rath tvrdí, že po schůzce s ním dotyčná firma odevzdala ponížený, a nikoli navýšený rozpočet.
11:45
Po výpovědi Salačové rozebírá Rath výpověď projektanta Procházky. Ten uvedl, že se s Rathem setkal dvakrát, na vlastní žádost. Bavili se o zámku Buštěhrad.
11:37
„Já bych vás, pane předsedo, velmi prosil, abyste, pokud mě odsoudíte, uvedl, kdo a kdy mě měl informovat, že to (zámek Buštěhrad) bude dělat Konstruktiva,“ řekl Rath soudci v rámci své závěrečné řeči.
11:29
Rath chce doplnit dokazování. Tentokrát by podle něj měl soud zjistit, jestli rekonstrukce zámku neměla mít stejný rozpočet už v době, kdy zakázku zadávalo město a kdy kraj. „Ani mně se nepodařilo získat od města Buštěhrad v tomto ohledu nějakou relevantní dokumentaci,“ uvedl.
11:25
Rath se omlouvá, že mluví tak podrobně. Může prý za to obžaloba, která uvedla vágní tvrzení, že se to dělo „s vědomím Ratha“, a on teď musí reagovat na všechno.
11:20
„Důkazy svědčí o pravém opaku toho, co tvrdí obžaloba, a co převzal soud do svého rozsudku,“ uvedl Rath. Z výpovědi Salačové prý vyplývá jiné rozdělení rolí při propracování projektu na Buštěhrad, než se domnívá obžaloba. „Žádní Kottovi, žádné s vědomím Ratha,“ uvedl.
11:14
Rath cituje odpověď Salačové na otázku jeho bývalého advokáta Romana Jelínka, ve které Salačová uvádí, že nevnímala situaci tak, že jí zaplacený úplatek měl jít tehdejšímu hejtmanovi.
11:07
Salačová podle bývalého hejtmana nerozuměla tomu, o čem se jednání v případě Buštěhradského zámku vedou. „Když si nějaké osoby píšou na papír, co by tam mohlo být, a pak se to nepromítne do zadávací dokumentace, jsou to dvě různé věci,“ řekl Rath. Obžaloba prý vychází pouze z dojmu, který si Salačová vytvořila.