Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

09:07
Rath se obrací na předsedu senátu s žádostí, aby v případě odsouzení obsahoval rozsudek informaci, kdo prý měl Ratha informovat o tom, kdo řízení na nemocnici Kladno vyhraje. Stejně jako včera při probírání Buštěhradu, i tentokrát Rath trvá na tom, že o údajně zmanipulované soutěži nevěděl.
09:04
Bývalý hejtman hájí také spojování zakázek (například na stavbu a vybavení). Podle obžaloby to umožňovalo prosadit více „vaty“, podle Ratha se naopak větší zakázky ocitaly pod větší kontrolou. Žalobce mimo jiné vysvětlil, že spojování zakázek do jednoho balíku bylo účelové a umožňovalo zúžit počet firem, které mohou zakázku splnit. Spojením se totiž navýšila cena a zadavatel pak po účastnících soutěže mohl chtít nepřiměřeně vysoké roční obraty. To samozřejmě splnilo méně firem, než kdyby zakázka byla rozdělena na dvě části.
09:01
„ Obžaloba říká, že rafinovanost obžalovaných spočívala v tom, že vše bylo podle zákona, a stejně to vyhrála předem domluvená firma. Dostáváme se k inkvizičnímu soudnictví, protože ať obžalovaný udělal, co udělal, tak spolupracuje s ďáblem,“ zkritizoval Rath obžalobu.
08:57
Při zakázce Kladno šlo o modernizaci domova důchodců. Vítězem údajně zmanipulovaného řízení se stala firma Puro Klima. Podle Ratha na zakázce tratila. Bývalý hejtman také ukazuje, že kvalifikační předpoklady pro tuto zakázku nebyly diskriminační.
08:54
Dnes má Rath v plánu věnovat se zakázce v Kladně. Zakázka pro vítěze skončila třímilionovou ztrátou, zdůrazňuje Rath. „Obžaloba i soud argumentují nefinančním prospěchem, jako pozice na trhu, zaměstnání pro zaměstnance, a neopírají to o žádný předložený důkaz,“ kritizuje Rath.
08:52
Vstupuje se do jednací síně. David Rath míří k sedadlům pro advokáty. I dnes bude pokračovat v přednesu závěrečné řeči. Soudce všechny zdraví a povoluje zvukový přenos redakci iDNES.cz.
08:47
David Rath s advokátkou Ondřejovou se přesunuli blíže k jednací síni. Ihned je obklopili fotografové. Jednání ještě nezačalo.
08:45
Soudce Pacovský již vstoupil do jednací síně.
08:39
Dnešní jednání má začít v 8.45. Oba obžalovaní a jejich advokátky jsou už na místě.
08:38
Vážení čtenáři, dnes bude pokračovat závěrečná řeč bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Vítejte u naší online reportáže.
08:38
Středa 15. července
15:19
Vážení čtenáři, v tuto chvíli ukončujeme naši online reportáž a děkujeme vám za pozornost. Jednání má pokračovat u Krajského soudu v Praze zítra od 8 hodin a 45 minut.
15:19
Rath se loučí se svou advokátkou a odchází.
15:18
Rath prý už odříkal více než dvě třetiny závěrečné řeči. „Teď jsou na řadě nemocnice,“ naznačil svůj zítřejší program.
15:17
Na obrázky Buštěhradu po rekonstrukci reagoval Jirát po svém. „Říkal jsem si, že kdyby neupláceli, tak by tak dnes Buštěhrad opravdu vypadal,“ konstatoval.
15:14
Žalobce Jirát se na chodbě vyjadřuje velmi krátce k Rathově závěrečné řeči. „Přednesl jsem tu před časem svou asi šest a půl hodiny dlouhou závěrečnou řeč, která byla nabita důkazy. A pan Rath, pokud jsem slyšel, se k nim nevyjadřoval,“ uvedl.
15:14
Rath chtěl přejít k zakázce v nemocnici Kladno. Soudce ho však přerušil, jednání bude pokračovat zítra.
15:12
„K mnohaletým trestům se zde odsuzují lidé, kteří by provedli rekonstrukci památky za cenu příznivou. To není ukázka spravedlnosti,“ vytkl soudu Rath. Bývalý hejtman ukazuje zvětšený snímek Buštěhradu v současnosti a dále obrázek, jak měl zámek vypadat po rekonstrukci. Snímky ukazuje jak senátu a žalobci, tak také přítomné veřejnosti.
15:11
Kdyby kraj rekonstruoval svou část zámku za stejné peníze jako město tu svoji, pak by podle Ratha vyšly náklady na 230 milionů korun, a to jen vzhledem k rozlehlosti. „Vím, že je to jednoduchá matematika, ale pro porovnání se to dá využít,“ řekl bývalý hejtman. Cena by pak podle něj stejně nezahrnovala ani fasádu, ani vybavení, a také by do ní nepatřil park. Rathovým cílem je v tuto chvíli ukázat, že rekonstrukce Buštěhradu, jak ji připravoval kraj, rozhodně nebyla předražená, a naopak vyšla mnohem levněji než stavební práce zadávané městem Buštěhrad.
15:06
Rath ukazuje soudci podklady, které na jeho žádost dodalo město Buštěhrad k jím již provedené části rekonstrukce zámku. Rekonstrukci provedla také Konstruktiva Branko. Město nechalo rekonstruovat tu část, kde sídlí městský úřad, a podle Ratha to vyšlo na cca 40 milionů bez vybavení a fasády. Navíc prý šlo o rekonstrukci pro úřad, tedy nepřipadaly v úvahu zlaté kliky, křišťálové lustry a podobné záležitosti, jako u části, kterou měl rekonstruovat kraj.