Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

11:06
Některé pasáže z protokolu o výpovědi Salačové Rath čte dnes již podruhé. Podle složky, kterou průběžně listuje, se zdá, že jeho závěrečná řeč se ještě zdaleka nechýlí ke konci. Pravděpodobně dnes neskončí.
11:01
Salačová ve své výpovědi potvrdila, že výše obratu firmy jako kvalifikační předpoklad je v pořádku. Rath to zdůrazňuje, protože kvalifikační předpoklady podle obžaloby nabízely aktérům kauzy možnost, jak zúžit výběr firem.
10:55
Slova se ujímá obžalovaný exhejtman. Vrací se k výpovědím Salačové, zejména k pasážím, které se mají týkat úplatku nalezeného později v krabici.
10:52
Hned po začátku jednání vystoupila Rathova advokátka Ondřejová. „Žádám, aby se pan přísedící přestal zabývat tou činností, kterou se zabývá,“ uvedla. Podle ní si přísedící prohlíží na monitoru něco, co s případem nesouvisí. „Vám nepřísluší zabývat se tím, co dělají přísedící. Nevím, z čeho dovozujete, že se zabývá něčím jiným,“ odpověděl jí soudce Pacovský. Přísedící podle něj na monitoru sleduje přípravu k případu, stejně jako to dělal předtím soudce.
10:27
„Senát má dávno rozhodnuto, je to formální proces,“ myslí si Rath. Reagoval tak na otázku, zda si myslí, že senát naslouchá jeho řeči.
10:25
Na chodbě Rath poskytuje novinářům krátký rozhovor. Zmiňuje větu z výslechu Salačové, kdy se Salačová po podání výpovědi vyšetřovatelky ptá, jestli „to řekla dobře“. Podle Ratha je to důkaz, že její výpověď nebyla spontánní.
10:22
Soudce vyhlásil pauzu.
10:20
Tématem je opět krabice z Rudné, kterou Rath převzal údajně s dojmem, že jde o víno. „Kde se v ní peníze vzaly, když inženýrka Salačová říká, že s penězi jí Kančev utekl?“ ptá se Rath. Na úplatek se podle obžaloby měly složit dvě firmy.
10:17
„Myslím, že inženýrka Salačová v určité fázi ztratila o projektu přehled, asi poté, co se rozkmotřila s inženýrem Procházkou, a pak už jen věděla to, co kde zaslechla,“ tvrdí Rath o výpovědi Salačové k Buštěhradskému zámku. Kritizuje obžalobu, že staví na její výpovědi. Vladislav Procházka je projektant, jehož firma Aria udělala rozpočet pro rekonstrukci Buštěhradu, který se podle obžaloby zdál aktérům kauzy příliš nízký.
10:11
Salačová podle Ratha jasně doznala, že neví, zda bylo s bývalým hejtmanem něco probíráno. „Jaktože se jí obžaloba dovolává jako důkazu proti mně?“ klade Rath otázku a očima přitom probodává žalobce Jiráta, Ten nijak nereaguje.
10:08
Pacovský se tiše radí s jedním z přísedících.
10:07
Rath soudu ukazuje zvětšenou fotografii ze schůzky v Buštěhradském zámku z června 2010. Je na ní on, Salačová a další lidé. „Tato fotografie dokládá, že moje paměť je spolehlivější než paměť inženýrky Salačové,“ řekl Rath. Salačová o této schůzce mluvila, chybně však uvedla, že se jí neúčastnil starosta. I Rath přiznává, že jde o maličkost, snaží se tím pouze ukázat nespolehlivost Salačové. Schůzka sama o sobě není pro soud nijak významná.
10:04
Bývalý hejtman zvolnil své tempo. Hledá něco ve svých materiálech. Jeho řeč začíná být více čtená a obsahuje méně komentářů, než během první hodiny.
10:02
Rath se odmlčel. Chvíli listoval ve svých papírech, poté začal číst další pasáž z výpovědi Salačové. Prý z nich vyplývá, že Salačová nevěděla o doplňujících dotazech uchazečů. Předem domluvenými dotazy měli uchazeči o veřejné zakázky podle obžaloby dosáhnout toho, aby na dotazy zadavatel reagoval a zadávací řízení ještě upravil tak, jak se to předem domluvenému vítězi mělo hodit.
09:54
Rath předčítá výpověď Salačové větu za větou. Rozebírá ji a ukazuje, že se v ní netvrdí to, co by podporovalo obžalobu. „Jediné, co mi z toho jako laikovi vyplývá, je to, že Salačová účastnila schůzek, kde něco připravovali, a že jim vázlo převedení z papíru do reality. Ptám se jako laik a lékař, je to trestné, scházet se s někým a něco probírat?“ řekl bývalý hejtman. To, na čem se podle Salačové na inkriminované schůzce domluvili (nutnost mít u rekonstrukce Buštěhradu vystudovaného historika s praxí), se do zadávací dokumentace nedostalo.
09:49
Bývalý hejtman apeluje na soud, aby doplnil důkaz, jak firma FISA vystavovala falešné faktury. Naráží tím na výpověď Salačové, jak získávala peníze pro úplatky pomocí vystavování fiktivních faktur. Soud podle Ratha nezkoumal, jestli to není trestný čin. „Možná, až ji využijete, tak si na to vzpomenete, a udusíte ji na tom,“ řekl Rath o Salačové.
09:45
Soudce Pacovský Ratha pozorně sleduje. Před chvílí se díval na hodinky a je možné, že brzy vyhlásí přestávku. Rath mluví bez přestání již téměř hodinu. Prokazuje přitom, jak dobrý je řečník. Své připravené materiály používá jen jako osnovu, dívá se do nich jen občas. Při mluvení hledí často na soudce, na žalobce či na přítomné novináře. Pro zdůraznění svých slov si tu a tam sejme brýle, pokládá řečnické otázky a řeč doprovází gesty.
09:43
Rath dospěl k pasáži, kdy vyšetřovatelka položila Salačové dvakrát po sobě stejnou otázku. To je podle něj nepřípustný nátlak, který trestní řád neumožňuje. „Vidíme, že pro dobro věci je trestní řád možno vyhodit z okna,“ komentoval tento postup bývalý hejtman.
09:40
Advokátka Barcalová sedí těsně vedle Ratha a zdá se, že ho pozorně poslouchá. Soudce si opět začal dělat poznámky, žalobce Jirát nahlíží do svých papírů. Jeden z přísedících má již delší dobu zavřené oči. Rath předčítá výpověď Salačové a zároveň ji komentuje.
09:34
Rath předesílá, že nyní se začne věnovat každé zakázce zvlášť. První je na řadě zámek Buštěhrad.