Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

13:24
Kde máme záruku, že takových zásahů nebylo v odposleších více?“ ptá se Rath.
13:24
Vystřiženou část Rath přečetl. Baví se na ní s Kottem a Pancovou, loučí se s nimi, a několikrát se zmíní o vínu. Rathovi vadí, že tato pasáž nebyla zveřejněna v době, kdy byl zatčen a poprvé se hájil tím, že si myslel, že přebírá v krabici víno. „Svoji úlohu to splnilo, posloužilo to k mému znevěrohodnění před veřejností, Sněmovnou, vazebními soudy,“ sdělil obžalovaný.
13:18
Patrně nejzávažnějším nebo aspoň nejznámějším důkazem proti Rathovi je převzetí krabice s úplatkem v domě Kotta a Pancové. Odposlech, který zachytil situaci předtím, tedy u přebírání, byl podle Ratha zmanipulován. Jeho část někdo ze záznamu vystřihl, aniž by uvedl, že část byla vystřižena. „Do spisu se to dostalo až po půlročním naléhání obžaloby. Jistě, lze říci, že se přece nedá přepsat všechno, ale proč tedy jsme naopak potřebovali slyšet vyprávění paní Salačové o tom, jak byla na safari a prohlížela si slony?“ upozornil Rath na nesrovnalosti.
13:13
Rath si vzal na pomoc klasiky. Cituje reakci Milana Kundery na okupaci sovětskými vojsky. Tak si nyní připadá. Žalobce si odkašlal a poposedl si na židli. „JE zřejmé, že jsme se od konce 60. let nikam neposunuli, a to je smutné zjištění,“ řekl Rath.
13:13
Rath ocitoval státní zástupkyni Bradáčovou, která v určité době prohlásila, že vše, co veřejnost zná o kauze Rath, sdělila ona nebo policie. „Veřejnost má v tomto případě právo na více informací než u běžných trestních věcí,“ citoval Rath Bradáčovou. Zdroj však neuvedl, prý jde o citaci z novin.
13:08
Podle Ratha si složky justice vytvořily případ a jeho části, například odposlechy, pouštěly do médií. „Vytvoří tím určitou mediální poptávku, kterou pak opět zásobují dalšími detaily, a tím se vytváří bludný kruh,“ sdělil Rath. Na jeho kauze se prý přiživili i někteří politici. „Všem je pak předem jasno o vině a trestu,“ vysvětlil Rath.
13:08
„Plán byl takový, že jsem měl být odsouzen už koncem roku 2012, a to za Buštěhrad,“ tvrdí Rath s odkazem na ústecké státní zastupitelství. Zmiňuje také vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Teprve po přesunu iniciátorů do Prahy se i jeho kauza přesunula do hlavního města. „Držet mě ve vazbě mělo logický cíl. Umlčet mě, zkomplikovat mi obhajobu,“ uvedl.
13:05
Rath vzpomněl svou nezákonnou vazbu. Její prodlužování uznaly soudy za pochybení, Rath již dostal odškodnění.
13:03
Bývalý hejtman má prý už tři roky pocit, že je jasno. „Jen musíme formálně naplnit určité znaky, aby rozhodnutí později nikdo nezrušil,“ uvedl. V případu prý chybí důkazy, nahrazuje je víra obžaloby, že se věci odehrály nějakým způsobem.
13:01
Soudní jednání Rath přirovnal k jednání v Parlamentu. „Ani nepochybné argumenty nemají váhu, jde o rozhodování na základě osobního dojmu. V mém případě hrají roli osobní antipatie,“ sdělil.
12:59
Posledním důvodem pro Rathovo odsouzení jsou podle něj zájmy firem, které, kdyby odsouzen nebyl, by nárokovaly své škody na České republice. „Toto jsou důvody, které beru jako fakt,“ řekl. Soud je podle něj už předem rozhodnut. „Jsme v České republice a tady se leccos rozkecá. Přísedící mají své známé, se kterými se baví, a mně se leccos donese,“ řekl. Mohl by prý ukázat konkrétního člověka, který prohlásil, že senát už se rozhodl.
12:58
Po jeho zatčení prý byly ve Sněmovně jen těsně schváleny některé zákony. Konkrétní případy však Rath nejmenoval.
12:57
Rath také zdůraznil, že ještě před vynesením rozsudku určité osoby vynášely jasné soudy. Mimo jiné jmenoval bývalého ministra spravedlnosti Pospíšila nebo prezidenta Miloše Zemana.
12:56
„Já chápu důvody, pro něž musím být odsouzen,“ řekl Rath. Podle něj jde o politickou poptávku, kterou podporuje policie, státní zastupitelství a některá média. Jako druhý důvod uvedl osobní důvod. „Pro některé osoby je to splněno s kariérním postupem, a mé neodsouzení by bylo překážkou v jejich kariéře,“ uvedl exhejtman.
12:55
Kdyby prý byly zaplaceny úplatky, tak by zakázky byly pro jejich zhotovitele ztrátové.
12:52
Obžalovaný hejtman tvrdí, že žaloba neprokázala, že by věděl, že v krabici jsou peníze. Je to věc, na kterou upozornila dopoledne i jeho obhájkyně. Nikomu podle něj v souvislosti se zakázkami nevznikla škoda. Zakázky byly vysoutěženy za ceny obvyklé a kritéria splňovaly desítky společností.
12:52
Rath požádal, aby mohl při mluvení sedět. Soudce mu vyhověl, z důvodů nahrávání výpovědi se ale Rath musí přesunout na místo vedle obhájkyně. Způsobilo to menší komplikace, protože novináři museli přemístit své připravené mikrofony.
12:48
Soudce vyzval k příchodu do jednací síně.
12:47
Jednání má pokračovat každou chvíli. Všichni aktéři jsou již připraveni před síní číslo 9. David Rath má u sebe kufřík, ve kterém je podle všeho i jeho připravená řeč.
11:41
Začíná polední pauza.