Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

09:31
Kvalifikační kritéria, podle obžaloby nastavená tak, aby zúžila výběr firem na předem dohodnutého vítěze a domluvené „křoví“, byla podle Ratha zcela v pořádku a v souladu se zákonem.
9:30
Rath zdůrazňuje kontroly veřejných soutěží ve Středočeském kraji. Žalobce Jirát dříve uvedl, že kontroly ROPu nestačily na zjištění neférové soutěže a na to, zda dodávka stavebních prací obsahovala vše, co má. Uváděl to na příkladu nesmyslně vysokých výměr nebo omítek tak silných, že by nedržely. Z podkladů k soutěži se to zjistit nedá.
09:24
„Mohu konstatovat, že nevím o tom, že by mi kdo sliboval či dával úplatek,“ sdělil bývalý hejtman. Prý nikdy neučinil nic pro nikoho, kdo by se účastnil veřejných zakázek v kraji. „Od Kottových jsem se dozvěděl, že prostředky na volby slíbila i inženýrka Salačová,“ uvedl. Podle obžaloby Rath sice Kottovým tvrdil, že peníze chce na volby, nicméně fakticky nikdy žádný z úplatků na kampaň nevyužil.
09:20
Obžalobu Rath kritizuje za účelový výběr důkazů. „Úkol nezněl „sejmout jednu politickou stranu“, úkol zněl „potrestat exemplárně jednoho politika“,“ tvrdí Rath a zdůrazňuje údajnou objednávku na své odsouzení.
09:16
Salačová při rozhovoru s Pancovou uznala, že úplatek je „na kandidátku“. „Mně kdyby někdo řekl, že je to na kandidátku, tak bych na něj koukal, co tím myslí. Ale inženýrka Salačová to asi věděla,“ řekl Rath. V této části své řeči se snaží zpochybnit tok údajných úplatků od Pancové, případně Kotta, směrem k němu.
09:14
Rath se pustil do vysvětlování pojmu „poskytnout“. Podle jeho slov není poskytnutí proces, kdy někdo někomu něco poskytne, a neví, že ta osoba to poskytne někomu jinému. Snaží se tím zřejmě dokázat, že i kdyby zástupci firem poskytli někomu (Kottovi a Pancové) úplatek, neznamená to, že ho poskytli i jemu.
09:09
Zástupci firmy Konstruktiva Branko prý popřeli, že by hejtmana znali, a že by pro něj měl být vyhrazen nějaký úplatek. Podobně to udělali i zástupci Hospimedu. Jde o firmy, které získaly stavební zakázky při rekonstrukci gymnázia (Konstruktiva Branko) a při modernizaci nemocnic (Hospimed). Jejich čelní představitelé si už před několika měsíci vyslechli u tohoto soudu odsuzující verdikty.
09:07
Salačová uvedla, že o roli hejtmana neví a neví ani to, že by pro něj měly být určeny peníze.. „Zdá se, že paní Salačovou tu výpověď nakonec nenaučili tak dobře,“ poznamenal k tomu Rath
09:05
Už po několikáté se u tohoto soudu čtou některé výpovědi spolupracující obviněné Ivany Salačové. Tentokrát Rath vybírá ty, kde se má Salačová vyjadřovat k jeho roli v rekonstrukci gymnázia a zámku. „Jediné, s čím mě spojuje, je slavnostní otevření staveniště, a k tomu se já hrdě hlásím,“ uvádí Rath a dodává, že poklepání na základní kámen nijak nesouvisí se získáním veřejné zakázky.
09:00
Dnes prý bude na pořadu zpochybnění toho, že firmy měly za úplatky a díky jednání bývalého hejtmana získávat nějaký zisk.
08:58
Bývalý hejtman se při své rekapitulaci včerejšího dne trochu ztratil. Začal rozebírat něco, o čem již mluvil, vzápětí se ale omluvil a našel správnou pasáž ve svých materiálech.
08:56
Rath na začátku shrnuje to, co řekl včera.
08:56
Obžalovaný exhejtman už zaujal místo vedle obhajoby a chystá si složku se závěrečnou řečí.
08:55
Soudce Pacovský povolil redakci iDNES.cz provádět zvukový přenos.
08:52
Soudce vyzval ke vstupu do jednací síně. Novináři si připravují mikrofony směrem k místu, odkud zřejmě bude mluvit Rath. Soudce vítá přítomné.
08:47
Lucie Novanská mluví u okna se svou obhájkyní.
08:46
Přesvědčen je o tom podle Jiráta i David Rath. „V závěrečné řeči proto připravuje veřejnost, o kterou mu stále jde, na to, že bude odsouzen,“ uvedl státní zástupce.
08:43
Po Rathově závěrečné řeči mají následovat ještě závěrečná slova obou obžalovaných. „V nich se mohou ještě pokusit emotivně zapůsobit na senát a přesvědčit o své nevině,“ uvedl Jirát. Sám se ovšem domnívá, že důkazy jsou natolik silné, že zproštění obžaloby nepřipadá v úvahu.
08:42
Připraven na jednání je také státní zástupce Petr Jirát. Do soudní síně právě vešel soudce Robert Pacovský. Na dotaz novinářů odpověděl, že není schopen odhadnout, kdy by mohl vynést rozsudek.
08:38
Hlavní líčení má začít v 8.45. Před jednací síní již čeká jak David Rath, tak obhájkyně Marcela Ondřejová a Barbora Barcalová. Všichni tři živě diskutují.