Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

08:36
Vážení čtenáři, vítejte u online reportáže z hlavního líčení s Davidem Rathem. Očekáváme, že dnes bude bývalý hejtman, obžalovaný z korupce a z manipulace s veřejnými zakázkami, pokračovat v přednesu své závěrečné řeči.
08:34
14. července 2015
15:01
Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se s vámi loučíme. Hlavní líčení v případu obžalovaného Davida Ratha bude pokračovat v úterý od 8.45 hodin. Děkujeme vám za pozornost.
14:58
Rath se na chodbě vyjadřuje novinářům ke své závěrečné řeči. Opakuje důvody, proč si někteří přejí, aby byl odsouzen. Prý zatím stihl uvést jen třetinu své připravené závěrečné řeči.
14:57
Soudce Pacovský přerušuje jednání do následujícího dne.
14:57
Rath zasvěceně vysvětluje, jak obtížný je proces navrhování a schvalování na kraji. „Obžaloba neuvádí jediný důkaz, jak jsem do toho zasáhl. Tvrdí, že jsem dostal úplatek. Tak to byl asi úplatek za nic,“ zpochybnil Rath část závěrečné řeči žalobce.
14:49
Z pozice hejtmana neměl prý Rath tolik možností či pravomocí, jak si myslí obžaloba. Návrhy pro projednání v Radě kraje předkládali prý většinou náměstci, a i když Rath opravdu některé materiály do jednání Rady nezařadil, netýkalo se to projednávaných zakázek. „Vždy jsem v takovém případě sdělil, co se mi na nich nelíbí, co je potřeba doplnit,“ uvedl bývalý hejtman.
14:41
Rath zmiňuje výpověď svého někdejšího náměstka profesora Zdeňka Seidla, kterého žalobce označil za „rýpala“, kterého se Rath snažil zbavit. Rath zdůrazňuje, že Seidl svým hlasováním podpořil rozhodnutí o zakázkách v nemocnicích Mladá Boleslav a Kolín. „Všichni členové Rady svobodně diskutovali a poté hlasovali, žádný nátlak mnou ani nikým jiným na ně činěn nebyl,“ řekl bývalý hejtman a dodal, že Radě je navíc nadřízeno zastupitelstvo.
14:39
Rathova řeč trvá již více než jednu a půl hodiny. Přesto se zdá, že mu energie neubývá. Obhájkyně Barcalová, která sedí vedle něho, se evidentně nudí. Soudce poslouchá, občas si promne oči. Poznámky si již nedělá. Rath víceméně opakuje věci, které u soudu již zazněly. V soudní síni je slyšet šum, jak všichni přítomní poposedávají na dřevěných lavicích, aby se jim sedělo pohodlněji.
14:33
Bývalý hejtman zpochybňuje i ty rozhovory Kotta a Pancové, které se ho měly týkat. Dvojice se v nich domlouvala, že „mu“ musí předat část peněz a podobně. „Není jisté, jestli ten „on“ a „s ním“ mám být já. Nejmenují mě ani jménem ani funkcí,“ řekl Rath.
14:27
Úplatek za vybavení mladoboleslavské nemocnice měl u Ratha přesahovat tři miliony korun. „Důkazem má být to, že ke mě přijel doktor Kott,“ řekl Rath. Není prý nikde zachyceno, že by mu Kott něco dával nebo něco říkal. Právě v této souvislosti padla zmínka „musím tu bestii nakrmit,“ kterou obžaloba považuje za metaforické vyjádření vztahující se k nadcházející volební kampani.
14:27
Na odposlechu z 29. února Rath ukazuje, že vystřihování částí nahrávek může vést ke vzbuzení chybného dojmu. „Přijde mi šokující, že někdo automaticky ojedinělý štěk vydává za důkaz předávání a přebírání úplatku,“ uvedl rozhořčeně.
14:24
Převzetí úplatku v případě modernizace kolínské a kutnohorské nemocnice je dalším z bodů obžaloby, ke kterým se bývalý hejtman vyjadřuje ve své řeči. V odposlechu je slyšet, jak mu Kott něco předává jako „dáreček“. Bývalý hejtman reagoval slovy „Dárečky, dárečky, Vánoce“. Podle obžaloby šlo o předání úplatku. „Pamatuji si, protože to bylo kuriózní, že Kottovi měli doma ještě dlouho po Vánocích vánoční výzdobu. Proto jsem to ironizoval, že je tam přehnaná vánoční výzdoba,“ vysvětlil Rath. „Jestli si pan žalobce dělá legraci z toho, že jsem upozorňoval na vánoční výzdobu, tak tady má důkaz, že vánoční výzdobu tam měli ještě 29. února,“ doplnil Rath s odkazem na jiný odposlech, ve kterém Kottová říká, že jde uklidit „ty vánoční věci“.
14:12
Jednání pokračuje po krátké přestávce. Rath se hodlá vyjadřovat k údajnému převzetí úplatku za rekonstrukci domova důchodců v Kladně. Cituje z odposlechů. Není v nich prý zmínka o penězích, o úplatku, ani o soutěži. „Navíc tato část záznamu je opět naprosto nesrozumitelná,“ dodává Rath.
13:58
Jediné peníze, které prý spolu s krabici Rath převzal, byla půjčka, kterou mu Pancová vracela, devět tisíc korun. U Ratha se při zatčení našlo přes dvanáct tisíc v peněžence. Pokud tedy Rath s Pancovou o penězích mluvili, šlo prý podle něj o tyto peníze. "Krabici jsem neotvíral, " řekl Rath.
13:51
„Není přece možné přerovnávat čtrnáct milionů a nevydat u toho žádný zvuk,“ Zpochybňuje Rath odposlech z domu Kotta a Pancové.
13:49
Při osobní prohlídce si Rath podle svých slov nemusel všimnout, že se děje něco s krabicí."Vždyť na tom je založena činnost kapsářů nebo iluzionistů," uvedl. Krabice při jeho prohlídce ležela metr od jeho nohou, následně v ni policisté našli sedm milionů korun.
13:38
Krabice, kterou Rath převzal u Kotta a Pancové, byla prý i podle vyšetřovacího pokusu dostatečně těžká, aby obsahovala vino. Že uvnitř nic necinkalo, nebylo Rathovi divné, protože šest lahvi vina mělo být odděleno papírovými přepážkami.
13:30
Rath se na okamžik odmlčel, po dovolení soudcem se napil vody z lahve. Soudce nenaznačil, že by chtěl udělat přestávku.
13:29
Rath předeslal, že hodlá citovat některé části odposlechů. „Já si některé události pamatuji jinak, než jak jsou v odposleších,“ řekl.