Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 7. 2015 15:44

Závěrečná řeč Davida Ratha

09:46
Především Rath Jirátovi vytýká, že ho nedoporučoval pustit z vazby, protože by se vyhýbal trestnímu stíhání. „Uplynuly dva roky a já tu jsem,“ řekl Rath a dovodil z toho, žalobce se spletl a je to inkviziční žalobce.
09:45
„Šlo o vytvoření dojmu, tedy dojmu mimořádně nebezpečného zločince,“ vytkl Rath obžalobě. Jirát prý stavěl na dedukcích, domněnkách a překrucováním toho, co o Rathovi řekli svědci.
09:45
Žalobcovu řeč označil za emotivní a žlučovitou.
09:42
Rath zakončil své vyjadřování k jednotlivým bodům obžaloby. Nyní se hodlá vyjadřovat ke slovům žalobce v závěrečné řeči. „Omlouvám se, pokud se budu opakovat, ono to nejde anatomicky vypreparovat,“ řekl.
09:42
Rath pokračuje v závěrečné řeči. Zdůrazňuje, že věci, které říká mezi přáteli, třeba u Kottových, nemyslí vážně.
09:39
Rath ve své obhajobě přichází s novou myšlenkou. Připouští část hovorů, ovšem tvrdí, že jsou to hovory u vína a že občas tlachá. „To vy jistě děláte taky, na internetu koluje fotka, kde vyspáváte po flámu,“ řekl předsedovi senátu. Robert Pacovský ho napomenul. „Vaše projevy vůči senátu jsou krajně neuctivé a upozorňuji vás, že pokud se jich nezdržíte, postihnu vás pořádkovou pokutou,“ odpověděl Rathovi.
09:37
„Vyšachování“ firmy AMI podle žaloby podnítilo telefonování obžalovaných, kteří se bavili, jak firmu odradit od účasti v soutěži, třeba i za cenu toho, že se jí slíbí nějaká zakázka v budoucnu. Rath pouze popřel, že se se o AMI s někým bavil.
09:35
Rath tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, že s kýmkoli mluvil o firmě AMI.
09:33
Předání úplatku v tomto případě mají dokumentovat včera zmiňovaná slova o „krmení bestie“, která v odposlechu říká Rath. Podle Ratha to nic nedokazuje.
09:32
Mezi kvalifikačními kritérii pro zakázku v mladoboleslavské nemocnici byla nutnost mít biomedicínského inženýra s určitou praxí. Podle Ratha nejde o nic neobvyklého.
09:28
Zakázku v nemocnici Mladá Boleslav vyhrála firma B-Braun. V tomto případě ale podle obžaloby došlo pro aktéry korupce k nečekané komplikaci - k přihlášení jiné, předem nedomluvené firmy do výběrového řízení. Obžalovaní se firmy AMI museli nějak zbavit. Bude zajímavé slyšet Rathovu reakci na toto tvrzení. Dosud bývalý hejtman opakuje slova znalců, podle kterých se do soutěže mohlo přihlásit více firem.
09:27
Pátým z projednávaných bodů obžaloby je Mladá Boleslav. „Nebyl předložen žádný důkaz, že jsem o tom věděl,“ řekl opět Rath.
09:24
Rath se opět opírá o znalecký posudek, podle kterého podmínky zadávacího řízení splňovalo více firem. Přihlásily se jen dvě. Hospimed vyhrál, Puro Klima podle obžaloby dělala „křoví“. Oproti domovu důchodců v Kladně se tedy role obrátily.
09:21
Za zmanipulováním zakázek měli stát Kottovi, ovšem za Rathova vědomí. „Neidentifikoval jsem jediné slovo, které by mohlo být chápáno jako důkaz,“ říká bývalý hejtman a zdůrazňuje, že ani v tomto případě o žádné manipulaci nevěděl.
09:18
U další zakázky v nemocnici Kolín sice zisk byl, ale prý nízko pod ziskovostí obvyklou. „Firma na tom nevydělala nějak moc,“ řekl Rath. Za tyto dvě zakázky (Kutná Hora a Kolín) měl být dán úplatek 12 milionů. Vyhrála je firma Hospimed. „Pokud by dali úplatek, tak by prodělali 9 milionů korun,“ uvedl bývalý hejtman.
09:18
I zde prý vítěz zaznamenal ztrátu, proto je mluvení o výhodě bezpředmětné, tvrdí Rath.
09:17
Na pořadu je třetí z bodů obžaloby - zmanipulovaná zakázka v nemocnici Kutná Hora.
09:12
Stejně jako předchozí dva dny, i dnes bývalý hejtman rozebírá odposlechy. „To je za DD,“ zaznělo na nich o úplatku za domov důchodců v Kladně. Rath argumentuje, že o úplatku se zde nemluví. Podmínky soutěže prý splňovalo více firem, proč se přihlásily jen dvě, není podle Ratha problém zadavatele. Kromě vítězné Puro Klima se přihlásila i Hospimed. Podle žalobce však účast této firmy byla předem domluvená, firma dělala křoví a úmyslně nabídla vyšší cenu, aby nevyhrála a umožnila vítězství konkurenci. V jiných případech se role vítěze a „křoví“ obrátily, aspoň to tvrdí obžaloba.
09:10
Rath při závěrečné řeči vzpomíná na příhodu z dětství. Jeho bratr prý dostal poznámku za zlobení na školním výletě, na kterém kvůli angíně nebyl. Učitelka prý prohlásila, že „kdyby tam byl, tak by zlobil“. Obžaloba prý na základě podobných konstrukcí „odsuzuje lidi a ničí jim životy“.
09:08
Při takovéto práci obžaloby mohu být obviněn i z většího zločinu, třeba z přípravy vraždy prezidenta republiky,“ tvrdí bývalý hejtman.