Josette a Pierre René Doiseovi

Josette a Pierre René Doiseovi - Devětapadesátiletá žena se jmenovala Josette Doise. Z její brutální vraždy policie viní jejího sedmdesátiletého manžela Pierra René, který je na útěku. | foto: Policie ČR

Brutální vraždu objasnila endoprotéza

Policie objasnila brutální vraždu 59leté Francouzky. Její nahé tělo se našlo před dvěma lety v rybníce na Příbramsku. Totožnost policie zjistila až podle čísla na endoprotéze. Po jejím 70letém manželovi se ale slehla zem. Policie ho označila za vraha a hledá ho po celé Evropě.

Nahé ženské tělo uviděl v listopadu 2002 na hladině rybníka u Svatého Pole na Příbramsku kolemjedoucí řidič. Žena měla svázané ruce a k tělu přivázaný kámen.

Protože se tou dobou objevilo několik dalších případů zavražděných žen v okolí Prahy, policie prověřovala, zda případy nemají něco společného. V jednu chvíli se i domnívala, že se mohlo jednat o prostitutku. Ženu, která odpovídala popisu zavražděné a která poskytovala sexuální služby v centru Prahy, ale policisté později našli živou.

Totožnost podle endoprotézy
Vodítkem ke zjištění totožnosti zavražděné ženy byla nakonec její endoprotéza. "Podle číselné šarže na umělém kyčelním kloubu jsme zjistili, že operaci žena prodělala ve Francii," sdělila iDNES policejní mluvčí Soňa Budská.

Devětapadesátiletá oběť se jmenovala Josette Doise. Kriminalisté vzápětí zjistili, že se svým nyní sedmdesátiletým manželem Pierrem Reném odcestovala v letech 1998 a 1999 do Španělska. Jejího manžela ve Francii stíhali za daňové úniky. V roce 2002 pak odjeli do Belgie a cestovali po státech Evropské unie.

"Manželé se objevili 30. října 2002 v České republice, kdy navštívili Turnov. Odtud odcestovali zhruba 3. nebo 4. listopadu do Polska. O den později ale byla zavražděná nalezena v rybníce na Příbramsku," doplnila mluvčí. 

Vrah tělo schoval do malé hloubky
Podle policistů byla žena brutálně zavražděna jinde a k rybníku vrah dovezl tělo autem. Podcenil ale hloubku.

"Ten, kdo se chtěl zbavit těla, nevěděl, že rybník je v těchto místech mělký a tak i když byl kámen, uvázaný provazem k ženě už na dně, tělo stále plavalo na hladině," uvedl tehdy jeden z kriminalistů.

Pátrání po vrahovi bylo dlouhé. Podle dřívějších informací Deníků Bohemia francouzští policisté zjistili, že se Pierre René Doise začátkem listopadu 2002 telefonicky ozval rodině a tvrdil, že Josett náhle zemřela v autě v německém Norimberku. Tam ji prý nechal zpopelnit. Později telefonoval znovu a tvrdil, že urnu zakopal na pláži ve Španělsku, kde s manželkou často pobývali.

Manžela hledá Interpol
Policie nakonec po dvou letech označila za vraha právě Pierra Reného. Policejní komisař ho ve středu obvinil z vraždy a stíhá ho jako uprchlého.

Policie předpokládá, že se zdržuje v Evropě. Je možné, že může být ještě v Česku, protože tu krátce po vraždě pobýval. Policejní pátrání s pomocí Interpolu je podle Budské ale zatím bezvýsledné. Pro neplacení daní ho stále hledá i francouzská policie.

Policisté proto žádají o pomoc veřejnost. Svědci, kteří by jim mohli cokoli říci o pohybu manželů v roce 2002, se mají obrátit na linku tísňového volání 158 nebo na čísla 974 861 650 či 723 884 968.

,

Video